Punaisen Ristin viikko kutsuu vapaaehtoistoimintaan

SPR Vahto–Ruskon aktiivit Annamaija Simola (vas.) ja Maarit Laakso esittelivät 9.5. paikallisosaston toimintaa Ruskolla. Tänään 10.5. Simola on tavattavissa Vahdon K-market Päivikissä kello 15–17. Kuva: Ragip Önsoy.

Muita paikallistapahtumia SPR-viikolla:

Kaarinan Lautakunnankatu 8:ssa toimii perjantaina 13.5. klo 9.30–11.30 Terveyspiste.

Lemun kirjastossa 10.5. klo 18–19.30 SPR Lemun osasto tarjoaa jäätelöä, mehua ja kahvia toiminnan esittelyn lomassa.

SPR Liedon osasto järjestää Kontti-keräyksen 12.5 klo 14–18 S-market Liedon pihalla.

SPR Mietoisten osasto esittäytyy Pyheen torilla 13.5. klo 14–18. SPR Mynämäen osasto viettää teemaviikkoa 12.5. klo 14–17 SPR-parkissa vanhalla yhteiskoululla.

SPR Naantalin osasto on tavattavissa torilla 14.5. klo 9:30–12.

SPR Nousiaisten osasto järjestää kesäkauden avauksen 14.5. Noustenportilla klo 10–13. Järjestäjinä ovat SPR Nousiaisten osasto yhdessä MLL Nousiaisten yhdistyksen ja Eläkeliiton Nousiaisten yhdistyksen kanssa.

SPR Sauvo–Karunan osasto esittäytyy 13.5. klo 15–18 S-marketin eteisessä. Esittelyn ohessa osasto tarjoaa kahvia sekä myy SPR-kasseja ja ensiapulaukkuja.

Turun kaupunginkirjaston 1. kerroksessa uudisosan aulassa järjestetään 10.5. klo 17 hiljainen mielenilmaus sodan uhrien puolesta ja Puutarhakadun auditoriossa 11.5. klo 17.30–19.30 maksuton Turvapaikka ja terveys -seminaari.

TAPAHTUMAT. Kaikkialla maailmassa Punaisen Ristin viikkoa vietetään 9.–15.5. Turun seudun SPR-paikallisosastot esittäytyvät kunnissa kertoen omista paikallistoiminnoistaan.

SPR Vahto–Ruskon Annamaija Simola ja Maarit Laakso olivat 9.5. Ruskon S-marketin ja 10.5. Vahdon K-market Päivikin edustalla esittelemässä toimintaa sekä kutsumassa mukaan uusia jäseniä ja vapaaehtoisia ystävätoimintaan.

– Paikallisosastomme herättelee uudelleen käyntiin hieman hiipumaan päin olevaa ystävätoimintaa. Ystävää tarvitsevia on niin ikäihmisissä kuin nuorisossakin, mutta ystäviä on toistaiseksi hyvin vähän, sanoo Simola.

Lisäksi eräs ystäviä mahdollisesti jatkossa tarvitseva ryhmä Ruskolla ovat pakolaiset.

– Rusko on ottamassa vastaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen esityksestä pakolaisten vastaanottosopimuksen mukaan enintään 20 henkilöä vuosien 2016–2018 aikana. Pakolaistilanne poikii varmasti entistäkin tiiviimpää yhteistyötä osastomme ja Ruskon seurakunnan diakonian välillä, he pohtivat.

Jäsenhankinnan tavoitteena on nuorentaa yhdistyksen jäsenkunnan keski-ikää.

– Toivomme, että toimintamme innostaisi entistäkin nuorempia jäseniä. Lisäksi aktiivijäsenten määrää olisi tarkoitus kasvattaa, he kertovat.
– Riippuu jäsenistöstä ja heidän mielenkiinnon kohteistaan, millaista toimintaa osastossa järjestetään. Jos vain kiinnostuneita löytyy, osaston erikoistumisaluetta voisi laajentaa vaikka etsiväkoiratoimintaan, he jatkavat.

SPR Vahto ja SPR Rusko yhdistyivät yhdeksi ja samaksi paikallisosastoksi viime heinäkuussa. Jäseniä osastossa on noin 100.

– Yhdistyminen järkeisti toimintaa, kun kerran ollaan yhtä kuntaa nykyään ja kaikkien kuntalaisten hyväksi yhdessä toimitaan, Laakso toteaa.

Varsinais-Suomessa on tarjolla monenlaisia tapahtumia vapaaehtoistoiminnan esittelystä musiikkiin ja seminaariin.

– Vapaaehtoistoimintaan osallistuminen tuo paljon iloa arkeen, kertovat monet vapaaehtoiset. He ovat saaneet vapaaehtoistoiminnasta paljon sisältöä elämäänsä, kartuttaneet osaamistaan ja kohdanneet upeita ihmisiä – niin toisia vapaaehtoisia kuin myös avun saajiakin. Tutkimuksissa on todettu, että vapaaehtoistoimintaan osallistuminen lisää elinvuosia, kertoo järjestöpäällikkö Sirpa Lehtimäki.

– Punaisella Ristillä on useita jo vakiintuneita toimintamuotoja kuten ystävä-, ensiapu- ja nuorisotoiminta, joihin toivotetaan aina uudet vapaaehtoiset tervetulleeksi. SPR pyrkii kuitenkin vastaamaan myös ympäröivän yhteiskunnan muutoksiin ja uusiin tarpeisiin. Esimerkiksi viime syksyn jälkeen Punaisen Ristin monikulttuurinen vapaaehtoistoiminta laajeni eri puolille Varsinais-Suomea ja mukaan saatiin paljon uusia vapaaehtoisia. Jokaiselle pyritään löytämään itselle sopiva toimintamuoto ja kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan, kannustaa Lehtimäki.

Seuraavaksi Suomen Punainen Risti järjestää 16-tuntisia ensiapukursseja Turussa esimerkiksi 26.–27.5., 1.–2.6. ja 4.–5.6.

Katariina Mäkinen-Önsoy