Linnanjuhlat naurattaa Naantalissa

Emma-Teatteri: Linnanjuhlat

Käsikirjoitus: Tuomas Parkkinen ja Satu Rasila

Ohjaus: Mikko Kouki

Lavastus ja pukusuunnittelu: Anna Sinkkonen

Esityskausi: 26.5.–19.8.

TEATTERIARVIO. Naantalin Emma-Teatterissa esitetään tekijöidensä sanoin tasavallan tärkeintä komediaa: Linnanjuhlia. Neljän näyttelijän ja kolmen avustajan voimin kesäteatterikansan eteen tuodaan lähes sata roolihahmoa. Naurut on taattu, kun hahmoja esitellään ennätysvauhtia. Punaisella matolla nähdään muun muassa kaikki elossa olevat presidentit, tunnettuja poliitikkoja, julkkiksia ja tavallisia tallaajia. Juoneton kesäfarssi saa varmasti hyvälle tuulelle.

Ehdottomasti onnistunein on mielestäni Linda Wiklundin näkemys Jenni Haukiosta. Niin vähän kuin Haukiolla onkin maneereja, Wiklund onnistuu löytämään ne kaikki. Sauli Niinistön imitoiminen taas on jo vähän kulunut juttu ja se oli hoksattu jo käsikirjoitusvaiheessa. Homma onkin toteutettu kekseliäästi niin, että Niinistön hahmo muotoilee naamalleen tekaistun Sauli-ilmeen aina julkisia tilanteita varten. Sauli Niinistöä näyttelevä Juha-Pekka Mikkola onnistuu roolissaan loistavasti.

Minna Koskela ja Miska Kaukonen ovat hauskoja roolissa kuin roolissa. Nämä kaksi ovat olleet lempikoomikkojani jo toistakymmentä vuotta eivätkä petä tälläkään kertaa.

Huumori on vaikea laji ja tälläkin kertaa osa vitseistä on jo valmiiksi naurettuja ja osa menee ainakin minun epämukavuusalueelleni – mutta ei niin häiritsevästi, että kuva kokonaisuudesta kärsisi. Tilanteet nimittäin vaihtuvat sellaista tahtia, että vaikka väliin osuisi vähän vaivaannuttavampikin repliikki, seuraavassa hetkessä nauretaan jo jollenkin oivaltavalle ja hauskalle sketsille.

Lavastus oli erityisen onnistunut ja monipuolinen. Pyörivää lavaa käytettiin kekseliäästi hyväksi ja puvut olivat toinen toistaan upeampia ja osuvampia. Huomaa, että tähän näytelmään on satsattu kunnolla. Emma-Teatteri onkin siitä erityinen kesäteatteri, että kaikki tehdään ammattilaisten voimin ja yleisönkin puitteet ovat viimeisen päälle hyvät. Ero kesän harrastajateattereihin on aikamoinen.

Näytelmän on tuottanut Naantaliin Turun Kaupunginteatteri.

Janica Vilen