Hasta la Pasta edustaa naantalilaista yrittäjyyttä italialaisin maustein

Viivi Kirjonen on saanut Hasta la Pasta -ravintolalleen täyden tuen yrittäjäperheeltä, johon kuuluvat Heli ja Tapio Kirjonen sekä veli Kenneth. Aurinkoisen jalanjäljissä Kirjoset tavoittelevat nuorekkaan, iloisen, palvelualttiin sekä samanaikaisesti eteläeurooppalaisen ja paikallisen ravintolan imagoa. Kuva: Ragip Önsoy.

YRITYSUUTISET. Naantalin vanhaan kaupunkiin 28. huhtikuuta auennut Hasta la Pasta on kuin aito italialainen perheyritys sillä erotuksella, että Kirjoset ovat naantalilaisia.

Vivian ”Viivi” Kirjonen loihtii tuorepasta-, salaatti- ja leivospainotteiset menut Kenneth Kirjosen pyöriessä joka paikan höylänä keittiön, asiakaspalvelun sekä lääketieteellisen pääsykoekirjojen parissa. Hallintopuolesta huolehtivat vanhemmat Heli ja Tapio Kirjonen omien sanojensa mukaan taka-alalla, vaikka kyllä heitäkin tiskillä ja keittiössä näkee.

Heli ja Tapio Kirjonen tunnetaan parhaiten Naantalin Aurinkoinen -kahvilaketjun perustajina.

– Asuimme Nuhjalantien toimipisteen yläkerrassa lasten syntyessä. Jatkuvassa pullantuoksussa ei ilmeisesti voi tulla muuta kuin ravintola-alan yrittäjiä, hymyilee Heli.

Kun vuonna 2011 Heli ja Tapio myivät Naantalin Aurinkoisen uudelle omistajalle, he lupasivat auttaa lapsiaan, mikäli nämä jonain päivänä yrittäjyydestä innostuisivat.

– Niinhän siinä kävi, että valmistuessaan viime syksynä kokiksi Viivi alkoi suunnitella ravintolan perustamista. Uuden yrityksen perustaminen on ollut kyllä meistäkin mukavaa sen lisäksi, että lunastamme antamamme lupauksen, Heli kertoo.

Yritystoiminnan kehittely on ollut siis neljän Kirjosen yhteistyötä, vaikka Viivi onkin ottanut kokin ominaisuudessaan päävastuun menun suunnittelemisessa. Herkkusuuksi tunnustautuva Viivi rakastaa tuorepastaa ja leivonnaisia sekä on vannoutunut Italia-fani.

– Ruokalista koostuu pääosin omista lempiruoistani, joiden uskon menevän kaupaksi vaativimmillekin kulinaristeille. Perinteiset italialaistyyliset pääruoat ja tutut jälkiruoat saavat uuden raikkaan twistin keittiössämme, Viivi lupaa.
– Annoksia voidaan myös muokata asiakkaan toiveiden mukaan. Muutenkin haen jatkuvasti uusia makuja ja ideoita, Viivi jatkaa.

Tuorepastaruokiin erikoistuneen ravintolan perustamiseen Viivi päätyi tutustuessaan Naantalin rannan ravintoloiden ruokatarjontaan.

– Kun olin opintojeni aikana työharjoittelussa paikallisissa ravintoloissa, totesin että pastaa ja erityisesti tuorepastaa on heikosti tarjolla, Viivi taustoittaa.

Yritys työllistää Kirjosten lisäksi kolme ulkopuolista työntekijää.

– Veljeni Kenneth on tässä myös niin paljon kuin lääkiksen pääsykokeisiin lukemiseltaan ehtii, Viivi selittää.

Vanhan kaupungin idyllissä sijaitseva ravintolahuoneisto on rakennettu alun perinkin yrityskäyttöön.

– Valmistuessaan vuonna 2003 nämä tilat ovat toimineet Aurinkoisen kesäkahvilana. Viime kesänä Viivi piti täällä pop up -kahvilaa pihakirppistapahtuman aikana, Heli esittelee.
– Ravintola toimii ympärivuotisesti. Talvella on mahdollisuus avata vintti asiakaspaikkojen lisäämiseksi, kun terassi ei ole käytössä, lisää Heli.

Katariina Mäkinen-Önsoy