Satavuotiaan Tammiston tilan yrittäjä elää unelmaansa

Satavuotias Tammiston tila on yrittäjä Anu Vaissille kuin lapsi, jota hän kasvattaa ja hoivaa rakkaudella. Hiljaisimpina kuukausina Vaissi kunnostaa tiloja seuraavaa juhlasesonkia varten. – Ensimmäinen kesä 2008 meni totutellessa ja asiakkaiden parannusehdotuksia kuullessa. Lisäksi äiti sai viettää ensimmäisen kesälomansa 20 vuoteen. Vuonna 2009 aloin tuumasta toimeen ja toteutin Tammistoon ammattikeittiön ensimmäisenä saneerausprojektina, hän kertoo. Kuva: Ragip Önsoy.

NAANTALI. Naantalin Tammiston alueelle nimensä antaneen Tammiston tilan nykyinen päärakennus täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Vuonna 1916 Atte Franckin rakennuttama päärakennus on tätä nykyä Anu Vaissin juhla-, kokous- ja majoituspalveluja tarjoavan yrityksen nimissä.

Vaissin perheellä tila on ollut 1920-luvulta lähtien, joten Anu edustaa siis kolmatta omistajapolvea. Tammiston tilan vuonna 1927 ostanut isänisä paitsi viljeli maata ja kasvatti kotieläimiä, myös perusti tiilitehtaan ja kauppapuutarhan.

Tunnettuun kauppiassukuun kuuluneen Franckin oli varmaan alun perin tarkoitus valjastaa tila silloisen kylpylän majoitustarpeisiin, mutta niin ei koskaan käynyt, Vaissi kertoo.
– Alkuperäinen, 1800-luvun vaihteesta peräisin oleva, Tammiston päärakennus on sen sijaan sittemmin jo purettu, lisää Vaissi.

Yrittäjähenkisyyden Vaissi sanoo perineensä juuri isoisältään sekä vuosina 1991–2008 tilalla bed & breakfast -toimintaa pyörittäneeltä äidiltään Pirkko Niemiseltä.

Yhtäjaksoinen yritystoiminta Tammiston tilalla täyttää siis 25 vuotta. On hienoa kuulla nykyisten asiakkaideni kertovan tarinoita ajoilta, jolloin äitini vielä toimi yrittäjänä. Paikka herättää niin seudulla asuvissa kuin matkailijoissa monenlaisia muistoja, Vaissi toteaa.

Vuosi 2008 tarkoitti isoa muutosta Vaissin elämässä. Helsingissä keittiömestariksi kouluttautunut Vaissi oli työskennellyt vuosia huippuravintoloissa pääkaupunkiseudulla sekä ulkomailla.

Kun äidin vaihtoehtoina oli joko myydä tila tai koittaa jatkaa eläkeiästä huolimatta, koin parhaaksi ojentaa auttava käteni. Palasin kotiseudulleni odottavaisin mielin, täynnä uutta tarmoa ja intoa, Vaissi sanoo.
– Työt ravintoloissa toisten alaisuudessa eivät enää tuntuneet omalta. Oli pakko yrittää, sillä olinhan unelmoinut yrittäjyydestä pienestä asti, hymyilee Vaissi.

Satavuotiasta rakennusta ja 25-vuotista yritystoimintaa Vaissi juhlii työn merkeissä.

Tapani mukaan kehitän toimintaa pala palalta. Pienet askeleet, joita olen näiden lähes kahdeksan yrittäjävuoteni aikana ottanut, ovat pikkuhiljaa kantaneet hedelmää. Kesäkausi menee tuttuun tapaan nopeasti kiireisine viikonloppuineen. Tällä hetkellä vain pari viikonloppua lähinnä touko- ja syyskuulta on enää varaamatta, muuten alkaa olla täyttä. Talvikaudelle kehittelen kokoustoimintaa, Vaissi summaa.
– Laajensin palvelutarjontaa vuonna 2013 joululounaisiin ja viime kesänä kesäkahvilaan. Tänä vuonna katetaan ensimmäinen äitienpäivälounas, jatkaa Vaissi.

Kesällä on taas luvassa kesäkahvila lammasmaitojäätelöineen. Myös rymättyläläisen Lammastila Sikka Talun lampaita voi nähdä käyskentelemässä Tammiston laitumilla.

Katariina Mäkinen-Önsoy