Meriteatteri-festivaali valtaa Röölän sataman heinäkuussa

Laulu on meren laulun Onni (Antti Autio) ja Lahja (Laura Halonen). Kuva: Vilma Vantola.

TEATTERI. Kaikkien aikojen ensimmäinen Meriteatteri-festivaali järjestetään Naantalin Rymättylässä sijaitsevassa Röölän satamassa 1.–10.7.2016. Festivaaleilla nähdään Meriteatterin rakastettujen Lähtö-trilogiaesitysten lisäksi kaksi kantaesitystä sekä vierailuesityksiä.

– Meriteatteri-festivaali järjestetään vain ja ainoastaan kotisatamassamme Röölässä. Täysin uusi teatterifestivaali tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä paitsi kaikki Meriteatterin esitykset, myös tutustua vieraileviin teattereihin ja bändeihin, Meriteatterin johtaja Anni Mikkelsson kertoo.

Meriteatterin Lähtö-trilogia muodostuu esityksistä Merimies, muija, kalamiehen koira (2013), Laulu on meren laulu (2014) ja Eikä merta enää ole (2015). Nyt Mikkelssonin käsikirjoittamat ja ohjaamat esitykset palaavat vielä kerran kotisatamaansa laulamaan lähdöistä ja jäämisistä, myrskyävästä merestä ja rauhallisista ankkuripaikoista, iltahetkistä ja viimeisestä kotimatkasta – ihmisen koko elämästä.

Festivaaleilla saavat ensi-iltansa myös Meriteatterin kaksi uutta kantaesitystä.

Minun rakkaat rantani – uusia lauluja saaristosta -konsertissa kuullaan meriteatterilaisten säveltämiä ja sanoittamia kappaleita. Konsertissa lauletaan niin Seilin saareen suljetuista naisista, uppoavista laivoista kuin koti-ikävää potevista seiloreistakin.

Meriteatterin ensimmäinen lapsille suunnattu esitys, Kapteeni Aalto ja Villi-Silli, puolestaan marssittaa lavalle Kapteeni Aallon (Hannes Mikkelsson), jonka kalareissu ei sujukaan suunnitelmien mukaan hänen kohdattuaan Villi-Sillin (Ella Mettänen). Kapteeni Aalto ja Villi-Silli johdattavat koko perheen seikkailemaan Jäämeren suolaisissa tyrskyissä. Seikkailussa pohditaan, kuka on maakrapu, kuka on kapu, syödäkö silli vai pelkkä tilli?

– Enimmäkseen Meriteatterin esityksissä nähdään tuttuja näyttelijöitä menneiltä vuosilta. Ainoa uusi kasvo on näyttelijä Ella Mettänen, joka tekee Villi-Sillin roolin Kapteeni Aalto ja Villi-Silli -esityksessä, sanoo Mikkelsson.

Festivaaleilla nähdään myös vierailevia bändejä ja esiintyjiä, joista osa esiintyy Ravintola Röölänrannassa.

– Mukana on esimerkiksi Lokki Ensemble, joka esittää Anton Tšehovin upean Lokki-näytelmän kahden näyttelijän voimin, sekä runoja lausuva Esa-Matti Smolander, Mikkelsson esittelee varsinaisen vierailuillan 4.7. ohjelmatarjontaa.

Lisäksi festivaaliyleisö pääsee tutustumaan Röölän sataman historiaan Silliperinnekeskus Dikselissä. Samassa tilassa on nähtävillä myös Pirkanmaan läänintaiteilija Vesa Varrelan kuratoima taidenäyttely. Meriteatterin järjestämän festivaalin lipunmyynti alkaa 2. toukokuuta.

Katariina Mäkinen-Önsoy