Merimaskun Ahdon 70-vuotisjuhlissa muisteltiin seurahistoriaa

Merimaskun Ahdon pesistytöt kahvittamassa vieraita. Kuva: Merimaskun Ahto.

NAANTALI. Merimaskun maamiesseurantalolla vietettiin sunnuntaina 3. huhtikuuta Merimaskun Ahdon 70-vuotisjuhlaa. Ohjelmassa oli muun muassa Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (LiikU) puheenjohtaja Pasi Kosken juhlapuhe, Four te -kuoron esiintyminen sekä maistiaisia tulevasta historiikista.

Historiikin kirjoittaja merimaskulainen kirjailija Anne Pentti toi juhlaan katsauksen loppuvuodesta valmistuvaan historiikkiin.

– Runsaat 70 vuotta sitten, elokuun viidentenä päivänä vuonna 1945, perustettiin Merimaskuun voimistelu- ja urheiluseura. Sota oli päättynyt, ja nuoriso kaipasi tekemistä. Televisioita ei ollut, mutta radiota toki kuunneltiin, Pentti taustoittaa.

Pentti on tehnyt haastatteluja ja tulee kevään aikana jatkamaan niitä historiikkiin tietoja kerätäkseen. Tähän mennessä hän on ehtinyt haastatella jo kahta perustajajäsentä.

– Minulla oli pari viikkoa sitten hieno tilaisuus päästä juttelemaan – ainakin huumorintajultaan nuoren – 98-vuotiaan perustamiskokouksen puheenjohtaja Kauko Tammelinin kanssa. Tammelin kertoi, että ehdolla seuran nimeksi olivat mm. Merimaskun Tammi, joka viittasi komeaan tammeen, jonka alla seura perustettiin. Toinen ehdotus oli Merimaskun Kapula. Kapulalossin kapulasta oli siinä kyse ja siihen liittyvästä omin ruumiinvoimin tapahtuvasta etenemisestä, Pentti kertoo.

– Kävin kahvilla myös Kauko Kuneisen luona. Kuneinen on yksi monista tämän seuran tosiurheilijoista. Merimaskun Köylijärvellä pystyttiin harjoittelemaan myös ampumahiihtoa, josta tuli yksi Ahdon tärkeimmistä ja menestyksekkäimmistä lajeista. Kuneinen kiersi Suomea Ahdon nimissä pokaaleita keräämässä Sodankylää myöten ja pääsi jossain vaiheessa hiihtämään myös Veikko Hakulisen kanssa, lisää Pentti.

Loppuhuipennuksena nähtiin kuvaesitys seuran taipaleelta. Vieraiden joukossa oli vanhoja ja nykysiä seuran jäseniä ja toimijoita sekä edustajia kaupungin liikuntatoimesta, yhteistyöyhdistyksistä ja muista seuroista.

Jalkapallojunioripojat vastaanottamassa vieraita ulkona. Kuva: Merimaskun Ahto.
Jalkapallolupaukset vastaanottamassa vieraita ulkona. Kuva: Merimaskun Ahto.

Merimaskun Ahdon nuoret harrastajat seuran päälajeista pesäpallosta ja jalkapallosta olivat mukana vastaanottamassa sekä kahvittamassa juhlaan saapuneita.

– Näiden lajien lisäksi toteutamme lapsille yleisurheilukokeilua Merimaskun koulun kentällä 27.4. ja 4.5. ja liikuntaleikkikoulua sekä aikuisille sähly- ja lentopalloharrasteryhmiä, seuran puheenjohtaja Marika Lineri sanoo.
– Olemme uudelleen herättelemässä käyntiin myös syyskauden toimintoja, jotka ovat viime vuosina jääneet vähemmälle, Lineri lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy