Kolme sukupolvea ja 70 vuotta!

Kuninkojan K-raudassa vietettiin synttäreitä

YRITYSUUTISET. Kuninkojan K-raudassa juotiin kakkukahvit keskiviikkona 20. huhtikuuta. Juhlaan olikin syytä, sillä nyt on tullut kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun nykyisen kauppiaan Sami Aallon isovanhemmat perustivat Raisioon sekatavarakaupan. Aallon perhe on palvellut raisiolaisia tähän päivään asti lukuisilla vuosikymmenillä muutamassa eri paikassa ja kolmen sukupolven hartiavoimin.

Meillä oli vilkkaat ja mukavat synttärimarkkinat. Ihmisiä kävi paljon ja kauppaa tehtiin. Oli mukavaa nähdä synttäreillä paljon sellaisia vanhoja asiakkaita, jotka ovat käyneet kaupassa isoisän aikaan ja muistivat isäni pikkupoikana, kommentoi Sami Aalto.

Ohjelmassa oli kakkukahvien lisäksi makkaran paistoa, tarjouksia, esittelyjä, ilmaisia tuoteämpäreitä ja yhteistyökumppanin toimesta autojen koeajoa pihalla.

Taidettiin siellä tehdä muutama autokauppakin. Jo keskiviikkona kävi yli 1000 asiakasta ja viikonloppuna 5000, iloitsee Sami Aalto.

Hänen isänsä Tapani Aalto oli myös mukana synttäreillä.

Hänellekin oli mukavaa saada tavata vanhoja asiakkaita. Hetken kuluttua kuitenkin huomasin, että hän jo teki kauppaa hyllyjen välissä. Mihin kauppias karvoistaan pääsisi, nykyinen kauppias naurahtaa.

Eino ja Aili Aalto saivat pyörät pyörimään

70 vuotta sitten nyt jo edesmennyt kauppias Eino Aalto perusti puolisonsa Ailin kanssa sekatavarakaupan Raision rautatieaseman ja kasvavan Oy Vehnä Ab:n eli nykyisen Raisio Oyj:n tehtaan läheisyyteen. Ensimmäinen kaupparakennus jäi nykyisen Raisiontien alle ja 50-luvun alussa Aallot rakensivat uuden kaupparakennuksen Vehnätielle. Toiseen päähän tuli kauppa, toiseen pankki ja yläkertaan kauppiasperheen asuintilat.

Elintarvikkeiden lisäksi tuotevalikoimiin sisältyi polttoainemyynti ja pian valikoima laajeni rakennustarvikkeilla ja puutarhatuotteilla. 50-luvun puolivälissä katolle nostettiin K-kyltti. Seuraavina vuosikymmeninä vauhdilla kasvavaa Raisiota rakennettiinkin paljolti Aallon kaupan toimittamilla rakennustarvikkeilla.

Aallon kauppa 50-luvulla.
Aallon kauppa 50-luvulla.

Eilan ja Tapanin aikakausi alkoi 80-luvulla

Kauppa työllisti seuraavat vuosikymmenet kauppiasparin lisäksi muutaman henkilön. Myös kauppiasparin lapset Eila ja Tapani Aalto työskentelivät yrityksessä nuoresta pitäen.

Seuraava sukupolvi tuli omistajiksi yritykseen 80-luvulla. Silloin ruokakauppa sai jäädä ja seuraavina vuosina Einon pojan, kauppias Tapani Aallon ja hänen puolisonsa Merjan johdolla keskityttiin rauta- sisustus- ja puutarhakauppaan. Seuraavina vuosina toiminnan kasvaessa vanhan pieneksi jääneen myymälän viereen rakennettiin kokonaan uusi myymälähalli ja myöhemmin laajennettiin vielä varastotiloja.

Rautakaupan kasvaessa palkattiin lisää henkilökuntaa ja määrä kasvoi enimmillään 15–20 henkilöön vuodenajasta riippuen. Kolmas sukupolvi työskenteli jo nuorena varsinkin kesäisin yrityksessä ja heistä Tapanin poika Sami Aalto ja Eilan poika Timo Saarinen tulivat osakkaiksi yritykseen vuonna 2003.

Sami Aalto ruoriin vuonna 2006

Vuonna 2006 Aallon rautakauppatoiminta laajeni lisää, kun Tapanin poika Sami Aalto osti Kuninkojan K-raudan liiketoiminnan ja aloitti siellä kauppiaana puolisonsa Kirsin kanssa. Vanha Aallon kauppa jatkoi edelleen toimintaansa Tapani Aallon johdolla.

Kuninkojalla aloitettiin lähes saman tien seuraavan askeleen suunnittelu, uuden myymälän rakentaminen. Vuonna 2008 Sami avasi uuden merkittävästi suuremman K-raudan Raision vilkkaalle Myllyn liikealueelle.

Vuonna 2015 vanha Aallon kauppa suljettiin Tapanin jäädessä eläkkeelle ja Aallon rautakaupan toiminta jatkuu nyt Sami Aallon johdolla Kuninkojan K-raudassa.

Kiitos näistä muistorikkaista vuosikymmenistä kuuluu asiakkaille. Kuten jo 70 vuotta sitten, edelleen kaiken tekemisemme keskiössä on tyytyväinen asiakas, kauppiaat kiittelevät.

Tulevaisuudessa panostetaan verkkoon ja uusiin palveluihin

K-rauta Kuninkoja työllistää nykyisin kauppiasparin lisäksi 45–60 rautakaupan ammattilaista vuodenajasta riippuen.

Tällä hetkellä teemme töitä verkon kanssa. Koko myymälän valikoima on jo ostettavissa netistä ja varastotuotteille on tulossa kotiinkuljetus. Lisäksi olemme tuomassa verkkokauppaamme erittäin laajaa tilaustuotteiden valikoimaa. Tavoitteemme on luoda Suomen suurin rautakaupan alan verkkokauppa, kertoo Sami Aalto.

Samalla panostetaan kuitenkin myös asiakkaiden kohtaamiseen kasvokkain. Kuninkojan K-raudan aukioloaikojakin pidennettiin muutama viikko sitten samasta syystä.

Nyt meillä on Suomen rautakaupoista pisimmät aukiolot, kertoo Aalto.

Vaikka kaupan koko on kasvanut ja verkko tuonut myyntiin oman ulottuvuutensa, lopulta Aallon mielestä kaupan pitäminen ei ole juuri muuttunut hänen isoisänsä ajoilta.

Samaa työtä teemme nytkin. Vaikka kuinka nostetaan verkkokauppaa, niin uskon edelleen kahden ihmisen väliseen kauppahetkeen, jossa korostuu hyvä palvelu. Nykyään moni kuluttaja on jo vertaillut netissä tuotteita tullessaan kauppaan. Myymälästä haetaankin lähinnä varmistusta ostopäätökselle, selittää kauppias.

Cellot ja grillit tuovat kesän

Talven aikana Kuninkojalla on tehty myymäläremonttia. Kalustamisen ja keittiön näyttelyt on uudistettu ja myyntiin on tuotu uusi K-raudan oma brändi Cello.

Se on kuin rautakaupan Pirkka. Cellosta on myynnissä keittiö-, kylpyhuone-, koti-, puutarha- ja sisustusperhe, kauppias esittelee.

Viime vuonna K-rauta Kuninkoja oli Suomen suurin grillikauppa.

Nyt alkaa taas olla jo paljon tavaraa esillä, mutta uudistamme vielä grillinäyttelyn ennen kauden alkua. Keväällä kurssitamme ihmisiä grillikoulussa. Teemme siis täällä ruokaa ja syömme illan päätteeksi. Tarkoitus on tuoda lisää oppia grillien käyttämiseen ja parempaan hyödyntämiseen, kertoo Aalto.

Viime vuonna K-rauta Kuninkoja tuotti Grillikunkut-sarjaa yhdessä Länsikeskuksen K-Citymarketin kanssa.

Tänä vuonna on tulossa uusia jaksoja, jotka ovat nähtävillä sosiaalisessa mediassa. Näytämme, että grilleillä voi tehdä ruokaa hyvin monella eri tavalla, esimerkiksi leipominen on mahdollista. Lisäksi tuomme grillaamiseen uutta kulmaa kasvisruuilla ja kalalla, kauppias lupaa.

Janica Vilen