Keskusteluryhmässä solmitaan uusia tuttavuuksia ja karkotetaan yksinäisyyttä

Yksinäisyys on teema, jonka ympärille Senioripysäkki®-keskusteluryhmät on alun perin perustettu. Seitsemän raisiolaista ikäihmistä saivat toisiltaan paitsi arvokasta vertaistukea, myös todellista ystävyyttä keskusteluryhmään osallistuessaan. RAY rahoittaa toiminnan, joten ryhmät ovat maksuttomia ryhmäläisille. Kuva: Ragip Önsoy.

Raisiolaisista senioripysäkkiryhmäläisistä tiivistyi seitsenhenkinen ystävysten joukko. Naantalissa käynnissä oleva Senioripysäkki® -keskusteluryhmä on tällä kertaa suunnattu kaupungin omaishoitajille.

RAISIO, NAANTALI. Kun ensimmäinen Senioripysäkki®-keskusteluryhmä Raision Hulvelan Helmessä alkoi lokakuussa 2015, yksikään yli 60-vuotiasta osallistujista ei tuntenut toisiaan entuudestaan. Ryhmän päättymispäivään 10.3. mennessä seitsemästä raisiolaisesta ikäihmisestä oli kuitenkin muodostunut iloinen läheisten ystävysten joukko.

Raision kaupungin ja Turun Kaupunkilähetys ry:n ensimmäisessä, yhteistyössä järjestetyssä, Senioripysäkki®-keskusteluryhmässä oli mukana 1930-luvulla syntyneitä raisiolaisia. Aulikki Vahteran, Eliina Kiurun, Kaarina Keskikastarin, Maila Blomlöfin, Matti Syrjäsen, Raili Ahosen ja Raimo Lindenin mukaan samanikäisyydestä muodostui tärkeä voimavara.

– Olemme kokeneet sota- ja pula-ajan. Samankaltaisia kokemuksia löytyy, vaikka olemmekin jokainen kotoisin alun perin eri puolelta Suomea, ryhmäläiset kertovat.

Iän ja kokemusten lisäksi ryhmäläisiä yhdisti yksinäisyys, johon he olivat havahtuneet puolison sairastuttua vakavasti tai menehdyttyä. Lapsenlapsetkin ovat useimmissa tapauksissa kaukana.

Yksinäisyys toi uusia ystävyyksiä

Ryhmäläiset asuvat yksikseen omissa kodeissaan Raision keskustan tuntumassa.

– Suurin osa osallistujista tuli hakemaan apua juuri yksinäisyyteen. Kerrostaloasuminen on yksinäistä, sillä naapurien välistä kommunikointia ei ole juurikaan, Blomlöf kommentoi.

– Puheliaana ja menevänä luonteena kodissa on tullut aika pitkäksi, Kiuru sanoo.

Heistä on tärkeää, että ryhmässä voi keskustella aiheista, joista ei tule puhuttua omien lasten kanssa.

– Vaikka olisikin sukulaisverkostoa ympärillä, on mielekästä jakaa ajatuksia nimenomaan samanikäisten parissa, kertoo Keskikastari.
– Täällä voi käsitellä lähes aihetta kuin aihetta luottamuksellisesti. Ainoastaan sairauksista, politiikasta ja uskonnosta ei puhuta, Vahtera toteaa.

– Ryhmä tuo ryhtiä ja toivoa arkeen. Tuntuu mukavalta, kun on joku paikka mihin mennä ja ryhmä, johon tuntee kuuluvansa, kiteyttävät Syrjänen ja Linden ryhmän tarkoitusta.

Ahonen yllättyi siitä, kuinka läheiseksi voi side ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa muodostua.

– Ryhmä päättyi, mutta pidämme yhteyttä säännöllisesti ja jatkamme tapaamisia itseksemme. Lisäksi meillä on ohjaajan vetämä jälleentapaaminen kahden kuukauden kuluttua.

Pienryhmissä jaetaan kokemuksia

Senioripysäkki®-ryhmäohjaaja Terttu Vieri kertoo, että keskusteluryhmät kootaan siten, että ryhmäläisten kesken on riittävästi samanlaisuutta ja sopivasti erilaisuutta.

– Ajatuksena on jakaa elämänkokemuksia. Juttu kulkee parhaiten, kun löytyy yhteistä puhuttavaa.

– Viime lokakuussa tuli yhteydenottoja 18 henkilöltä, joista seitsemän osallistui Raision ryhmään. Osa tuli puolestaan Turun Senioripysäkille, ja osa aloittaa seuraavassa ryhmässä, Vieri lisää.

Suunnitteilla on syksyllä 2016 aloittaa Väestöliiton mallin mukainen Tahdolla ja Taidolla -parisuhdekurssi yli 60-vuotiaille raisiolaisille. Seuraava Raisiossa kokoontuva Senioripysäkki®-keskusteluryhmä alkaa loppuvuodesta 2016.

Lisäksi Vieri ohjaa yli 60-vuotiaille suunnattua Senioripysäkki®-keskusteluryhmää Naantalissa. Naantalin kaupungin omaishoitajista koostuva ryhmä kokoontuu Birgittakodissa.

Katariina Mäkinen-Önsoy