Kaksi bassoa kohtaa Naantalin kirkossa

Jaakko Ryhänen on yksi Suomen merkittävimmistä oopperalaulajista.

MUSIIKKI. Kirkkokonsertissa Naantalin kirkossa torstaina 12. toukokuuta klo 19 esiintyvät bassot Jaakko Ryhänen ja Timo Riihonen. Pianistina on Marko Hilpo. Konsertissa kuullaan kauneimpia klassisia säveliä kuten Merikantoa ja Kuulaa sekä oopperamaailman tunnetuimpia bassoaarioita.

Kaksi bassoa -konsertti suuntaa talven ja kevään aikana kahdeksalle paikkakunnalle ja Naantalin konsertti on kiertueen päätöskonsertti. Kirkkokonserttikiertue juhlistaa loppuvuodesta 70 vuotta täyttävän Jaakko Ryhäsen merkittävää uraa suomalaisena oopperalaulajana.

Ryhäsen ja Riihosen yhteistyö alkoi Ryhäsen pitämän laulajien mestarikurssin merkeissä

kesällä 2014. Sitä ennen he olivat jo laulaneet yhdessä Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2012 Mozartin Taikahuilussa. Yhteistyö on syventynyt kesän 2014 jälkeen, sillä Timo Riihonen on käynyt aika ajoin huoltamassa ääntään Ryhäsen luona ja hakemassa vanhemman kollegan ja pedagogin näkemystä uusien bassoroolien haltuunottoon.

Laulajien tunnelmat konserttikiertueen aikaisempien konserttien jälkeen ovat olleet tyytyväiset:

Yleisön voimakas vastaanottavaisuus ja liikuttuneisuus konserttien aikana lämmittivät. Erityisen hienoa on ollut päästä tulkitsemaan yksin sekä duettoina esimerkiksi Merikannon Laatokkaa ja Oi, muistatko vielä sen virren, he kuvailevat.

Jaakko Ryhänen on yksi Suomen merkittävimmistä oopperalaulajista. Hänet kiinnitettiin vuonna 1975 Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan. Kansainvälinen ura alkoi vuonna 1983 Metropolitanissa Kansallisoopperan vierailuesityksessä, jossa hän lauloi Viimeiset kiusaukset -oopperan Paavo Ruotsalaisen roolin.

Sittemmin Ryhänen on esiintynyt konsertti- ja oratoriosolistina, laulanut useita merkittäviä bassorooleja ja vieraillut kaikissa maailman johtavissa oopperataloissa. Hänet on palkittu Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1989.

Timo Riihonen on ollut kiinnitettynä Kielin oopperan solistikuntaan vuodesta 2013 lähtien. Hän on valmistunut musiikkitieteiden maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Vuosina 2008–2009 hän opiskeli ja lauloi Zürihin oopperan kansainvälisessä oopperastudiossa ja oli vuosina 2009–2013 kiinnitettynä Deutsche Oper am Rheinin solistikuntaan Düsseldorfissa. Nuori oopperalaulaja on vieraillut muun muassa Milanon Teatro alla Scala -oopperatalossa Reininkullan Fafnerin osassa. Saman roolin hän lauloi vuonna 2010 Berliinin valtionoopperassa.