Varissuo on Suomen lontoolaisin ja Turun savolaisin paikka

Varissuo-seuran Seija Niemi (vas.) juonsi illan. Panelisteina olivat pastori Anna Hälli, rehtori Satu Kekki, kirjastonhoitaja Ilkka Manninen, konditoria-yrittäjä Parviz Lutfi, Varissuon Työttömät ry:n Jukka Lähteenmäki sekä toiminnanohjaaja Saila Holm.

VARISSUO. Palvelut puhuttivat viime torstaina 10. maaliskuuta Varissuon kirjastolla Yhdessä-yhdistyksen tiloissa pidetyssä paneelikeskustelussa.

Panelisteina olivat pastori Anna Hälli Katariinanseurakunnasta, rehtori Satu Kekki Turun Normaalikoulusta, kirjastonhoitaja Ilkka Manninen Varissuon kirjastosta, konditoria-yrittäjä Parviz Lutfi Aidasta, Varissuon Työttömät ry:n Jukka Lähteenmäki sekä toiminnanohjaaja Saila Holm Yhdessä -yhdistyksestä. Tilaisuuden järjesti Varissuo-seura ja illan juonsi seuran sihteeri Seija Niemi.

Liikekeskuksen täysi potentiaali vielä haussa

Yleensä paneelikeskusteluissa yleisössä on aina joku, joka tuo esiin jonkin paneelin kannalta epäolennaisen ongelman ja keskustelu menee väkisin sivuraiteelle. Varissuon paneelin tunnelma oli kuitenkin lämmin ja palveluihin tunnuttiin olevan pääosin tyytyväisiä. Tietysti harmiteltiin edelleen pankkien katoamista liikekeskuksesta, mutta sama ongelma koskee muitakin lähiöitä. Myös asiakkaita liikekeskukseen tuoneen apteekin muutto noin sadan metrin päähän koettiin menetykseksi.

Yleisöstä todettiin, että ulkolaisen sijoitusyhtiön omistama liikekeskus on turhan kasvoton toimija. Kauppakeskuksella olisi todellista voimaa koota paikallisia yhteen, mutta sitä ei hyödynnetä tarpeeksi. Yhtiön paikalliskonttorin tosin todettiin tehneen hyvää työtä liikekeskuksen eteen.

Yksi esille nousseista ajatuksista oli se, että liikekeskuksen yrittäjät voisivat tehdä monikulttuurisuudestaan vielä suuremman voimavaran.

– Meillä Aidassa palvellaan asiakkaita viidellä eri kielellä. Emmekä ole ainoita. Ehkä liikkeet voisivat vaikka ilmoittaa tarralla ikkunassa, millä kielillä palvelua on saatavilla, ehdotti Parviz Lutfi.

Monenlaisia palveluita

Pastori Anna Hälli kertoi kaikille avoimista palveluista, kuten esimerkiksi seurakunnan perhekerhoista.

– Diakoniapalveluita käytetään runsaasti. Katariinanseurakunnan diakoniatyöntekijöille kävi viime vuonna juttelemassa huolistaan yli 700 ihmistä, Hälli kertoi.

Lontoossa perheineen pitkään asunut Hälli totesi katsovansa Varissuota vielä pitkälti ulkopuolisen silmin. Hän on huomannut vapaaehtoistyön näkyvyyden alueella.
– Esimerkiksi Yhdessä-yhdistyksen tiloissa toimiva Suomi-kahvila tekee hyvää työtä maahanmuuttajien kotouttamisessa suomen kielen keskusteluilloillaan. Pidän tästä alueesta. Mieheni sanoikin kansainvälisen Varissuon olevan Suomen lontoolaisin paikka, Hälli sanoi.

Kirjaston Ilkka Manninen nokitti esittämällä Varissuon olevan Turun savolaisin alue.

– Täällä ihmiset tervehtivät toisiaan reippaasti kaduilla, mitä ei muualla Turussa juuri näe.
Kirjasto on toiminut Varissuolla kohta 30 vuotta.

– Vuosien aikana kirjastolla asetetut tarpeet ovat muuttuneet. Palveluista eniten käytetään ehkä tietokoneita. Henkilökunta on itse opetellut koneiden käytön, jotta osaavat neuvoa asiakkaita. Usein netin kautta hoidetaan pankki- tai viisumiasioita. Kirjastossa on tällä hetkellä yksi aikuisten lukupiiri ja syksyllä aloitetaan ehkä toinen. Lapsille on enemmänkin tapahtumia ja toimintaa, Manninen kertoi.

Turun Normaalikoulun tuhatkunta oppilasta saavat tällä hetkellä opetusta väistötiloissa koulun peruskorjauksen vuoksi. Opetus sujuu kuitenkin hyvin.

– Olemme pyrkineet aina olemaan koulu keskellä kylää. Normaalikoulussa on vuosittain 300-400 opetusharjoittelijaa, joten kaikilla tunneilla on useampi aikuinen auttamassa. Koulussa on myös oma psykologi ja kuraattori, kertoi rehtori Satu Kekki.

Työllistämiseen tukea

Jukka Lähteenmäki kertoi Varissuon työttömien toiminnasta. Entisellä Majanummen koululla toimii mm. ruokala, kirppis ja ATK-luokka. Lisäksi on paljon jäsentapahtumia. Jäseneksi päästäkseen ei tarvitse olla työtön, vaatimattomalla jäsenmaksulla pääse nauttimaan monista eduista.

Samanhenkistä palvelua tarjoaa Yhdessä-yhdistys, jolla on suuri maahanmuuttajien työllistämisohjelma. Yhdistys järjestää myös kuntouttavaa työtoimintaa maahanmuuttajille. Saila Holm kertoi myös IKU-projektista, jossa järjestetään avointa ryhmätoimintaa. Yhdistyksen mainioita tiloja käyttävät myös eri maahanmuuttajayhdistykset.

– Pyrimme lisäämään ihmisten kohtaamisia arkielämässä ja purkamaan ennakkoluuloja, Holm kertoi.

Yleisökommentit puhuivat selvää kieltä, Varissuo on hyvä paikka elää ja erityisesti se on loistava paikka oppia ymmärtämään toisia.

Kai Saarto