Sekasyöjät ovat löytäneet tiensä kasvisruuan pariin Raunistulassa ja Piikkiössä

Vietnamista Suomeen muuttanut Tin Pham ja Thaimaasta tullut Namthip Datsungnoen ovat paitsi työkavereita myös aviopari. He ovat yhdistäneet kahden maan ruokakulttuurit sekä kotona että töissä.

Tiedätkö mitä eroa on thaimaalaisella ja vietnamilaisella keittiöllä? VG Wokissa tiedetään, sillä perheyrityksen ruokalista on yhdistelmä thaimaalaisen ja vietnamilaisen kokkisuvun rakastettuja reseptejä.

YRITYSUUTISET. Viime syksynä Portsassa avattu aasialaista kasvisruokaa tarjoava VG Wok on suuren kysynnän vuoksi avannut alkuvuonna kaksi uutta ravintolaa: toisen Raunistulaan ja toisen Piikkiöön. Raunistulan ravintola on avattu Rauninaukiolle vanhaan grilli–kioskiin. Piikkiön ravintola taas Hadvalantielle POP-Pankin viereen.

– Meillä on Raunistulassa asiakkaita, jotka ovat käyneet täällä kahvilla yli 30 vuotta. Moni onkin kysynyt makkaraperunoita, mutta kun olemme kertoneet, että myymme vain kasvisruokaa, on moni innostunut kokeilemaan ja tykännyt, kertoo Tin Pham, joka vastaa Rauninaukion ravintolasta yhdessä vaimonsa Namthip Datsungnoenin kanssa.

– Piikkiössäkin meidät on otettu hyvin vastaan ja ihmiset ovat innoissaan. Kristillisellä opistolla on paljon vegaaneja, jotka käyvät syömässä, mutta myös monet piikkiöläiset sekasyöjätkin ovat olleet innokkaita kokeilemaan kasvisruokaa, sanoo Pham.

Valtavaan suosioon noussut Portsan ravintola löysi nopeasti kanta-asiakkaansa ja siellä käy ravintoloitsijoiden mukaan paljon vegaaneja. Uudet ravintolat taas ovat keränneet asiakkaikseen paljon kokeilunhaluisia sekasyöjiä.

– Meidän suosituin annoksemme on pad thai, johon tulee porkkanaa, kaalia, purjoa ja kananmunaa. Se on monille tuttu, jos on käynyt Thaimaassa, joten se on sekasyöjillekin helppo ensimmäinen valinta, kertoo Pham. Se on myös Datsungnoenin suosikkiannos.

KU 3.3. vgwokki2Ravintoloiden tavaramerkki on heidän kevätkääryleensä ja itse tekemänsä tofu. Sitä valmistetaan heidän Piikkiön ravintolan suurimmassa keittiössä kaikkien kolmen ravintolan tarpeisiin 50 kiloa viikossa. Piikkiön tiloissa toimi aiemmin leipomo–kahvila, joten keittiössä riittää kapasiteettia enemmän kuin Turun ravintoloissa, ja asiakaspaikkojakin on enemmän.

Oman erityismakunsa heidän ruokiinsa tuo sienisuola.

– Se on todella maukasta. Sitä saa Suomessa kaupoistakin, mutta se on kallista ja usein siinä on mukana natriumglutamaattia (E621), joka on epäterveellistä. Meillä on terveellisempi vaihtoehto käytössä, kertoo Pham.

Entisessä grilli–kioskissa tehty remontti on Phamin omaa käsialaa. Pakkasella huurussa oleva pieni lasikoppi onkin sympaattinen ja viihtyisä paikka ruokailla. Asiakaspaikkoja on vain kahdeksan, mutta suurin osa asiakkaista hakeekin ruuat mukaan. Varsinkin avajaisviikolla oli niin suuret ruuhkat, ettei pöydissä ollut vapaita paikkoja, mutta nykyisin sisälle mahtuu useimmiten ruokailemaan.

Yhdistelmä Thaimaata ja Vietnamia

Ravintolan lista on yhdistelmä Thaimaan ja Vietnamin makuja, kuten Phamin ja Datsungnoenin kotiruokakin. Pham on nimittäin Vietnamista ja Datsungnoen Thaimaasta.

Vietnamilaisista annoksista suosituin on banh hoi cha gio, johon tulee riisinuudelia, salaattia, korianteria, kurkkua, talon kastiketta, soijapihvin suikaleita, paahdettua sipulia ja kasvispateeta. Phamin omat suosikit ovat kuitenkin alkuruuista riisipaperikääryleet ja pääruuista pho keitto.

– Se ei nyt ihan ole meidän kansallisruoka, mutta kuitenkin sellainen, jonka kaikki tietää, hän kertoo.

Sekä thaimaalaiset että vietnamilaiset reseptit ja valmistusohjeet ovat edellisen sukupuolven peruja. Phamin äiti on ollut pääkokkina buddhalaistemppelissä ja hän on perehdyttänyt pariskunnan vietnamilaisen kasviskeittiön saloihin. Datsungnoenin äiti on niin ikään kokki ja häneltä taas on saatu reseptit thaimaalaisiin kasvisruokiin.

Datsungnoenin mielestä VG Wokin annokset maistuvat muuten samalta kuin Thaimaassa, mutta ne ovat miedompia.

– Thaimaassa tehdään suomalaiseen makuun todella tulista ja mausteista ruokaa. Lisäksi meidän annoksissa on hieman eri vihanneksia, sillä meidän on pakko mennä niillä, mitä Suomesta saa.

Nykyään hänelle maistuu hyvin myös vietnamilainen ruoka. Eroja on paljon:

– Thaimaalainen on tulista ja vietnamilainen mietoa. Thaimaassa käytetään paljon kookosmaitoa ja erilaiset curryt ovat suosittuja. Sen sijaan Thaimaassa ei syödä leipää tai maitotuotteita, jotka taas näkyvät vietnamilaisissa ruuissa. Thaimaalaisissa ruuissa on usein riisiä, vietnamilaisissa taas nuudelia, Datsungnoen listaa.

Molempia keittiöitä yhdistää niille ominainen kalakastike, joka on VG Wokissa korvattu talon kastikkeella, johon tulee muun muassa etikkaa, sokeria ja merisuolaa.

Mieluummin kuolen kuin syön kasvisruokaa”

Pham on ollut kasvissyöjä vuodesta 2010 eikä valinta ollut suinkaan itsestäänselvyys.

– Oikeastaan se alkoi siitä, kun äitini ja siskoni olivat kasvissyöjiä ja tyrkyttivät kasvisruokaa myös minulle ja veljelleni. He yrittivät selittää, että se on hyvää, terveellistä, säästää luontoa ja eläimet eivät joudu kärsimään. 10-vuotiaana kuitenkin sanoin vielä, että mieluummin kuolen kuin syön kasvisruokaa, muistelee Pham nauraen. Myöhemmin hän alkoi syödä kuitenkin yhä enemmän kasvispainotteisesti ja vuonna 2010 hän jätti lihan kokonaan pois.

Datsungnoen taas ryhtyi kasvissyöjäksi miehensä kannustamana. Perheessä on myös kaksi lasta, joille kasvisruoka maistuu hyvin.

Ravintolat omistaa Phamin veli Trung Pham ja niitä pyöritetään perheen kesken seitsemän hengen voimin.

Tin Pham (vas.) vastaa Rauninaukion ravintolan toiminnasta. Hänen veljensä Trung Pham omistaa kaikki kolme VG Wokkia.
Tin Pham (vas.) vastaa Rauninaukion ravintolan toiminnasta. Hänen veljensä Trung Pham omistaa kaikki kolme VG Wokkia.

Janica Vilen