Ruskolla aloitti uusi rakennusrestaurointiyritys

Matias Ali-Keskikylä restauroi viime vuonna opinnäytetyönään pihassa olevan 1700-luvun aitan.

RUSKO. Ruskolainen 20-vuotias Matias Ali-Keskikylä perusti helmikuun alussa oman yrityksen: Rakennusrestaurointi Matias Ali-Keskikylän. Viime vuonna rakennusartesaaniksi Mynämäeltä valmistunut Ali-Keskikylä ei kauaa aikaillut, sillä oma yritys on ollut hänen haaveensa jo pitkään.

Hän on luottavainen yrityksensä tulevaisuuden suhteen, sillä saneerauspalveluita on tarjolla paljon, mutta restaurointia ei niinkään.

– Ja nyt vanhan kunnioittaminen ja restaurointi tuntuu olevan nouseva trendi, hän iloitsee.

Yritys majailee yrittäjän äidin vanhassa kotitalossa Ruskon Vanhatiellä Tuorin tilalla. Tällä hetkellä hän tekee siellä muutamia ensimmäisiä tilauksiaan.

– Ikkunoita on kunnostettavana tällä hetkellä ja teen yhtä puuovea. Lisäksi on erilaisia puutöitä: korvaavia tai uusia rakennusosia mittatilauksena. Puu on lempimateriaalini ja hirsityöt lempitöitäni, hän kertoo.

Kun aikaa jää, hän aikoo myös remontoida äitinsä vanhan kotitalon, jossa hän toivoo joskus itse asuvansa.

– Vanhat talot ovat niin kauniita ja monipuolisia verrattuna nykyajan rakentamiseen, hän sanoo.

Rintamamiestalot ovat uusimpia, joiden parissa Ali-Keskikylä on työskennellyt.

– Tämä taas on vanhin kohde. Päärakennus on siirretty tähän 1882, mutta se on rakennettu jo aiemmin. Aitta pihalla on 1700-luvulta. Sen restauroin viime vuonna opinnäytetyönäni, hän kertoo.

Ruskolla on useampi vanha pihapiiri, mutta Tuorin tila on monille tuttu kesäteatterin kautta, sillä Ruskon kesäteatteri toimi Tuorin pihapiirissä muutamia vuosia sitten. Lisäksi paikka tunnetaan jo ihan siksi, että se näkyy Ruskoa halkovalle Vahdontielle hyvin. Vuonna 1882 siirretyn päärakennuksen ja 1700-luvulla rakennetun aitan lisäksi pihassa on kivinavetta vuodelta 1902 ja 1913 rakennettu sikala. Ali-Keskikylän äidin eli Vainion suku on asuttanut paikkaa monen sukupolven voimin.

– Jo vaarini isä on asunut täällä. Tästä pihasta on monta tarinaa. Nyt tämä on ollut jo jonkin aikaa tyhjillään. Äitini muutti tästä 70-luvulla pois. Sen jälkeen tässä oli vuokralaisia, kertoo Ali-Keskikylä.

Restauroinnissa Ali-Keskikylä keskittyy paljon materiaaleihin.

– Vanhoihin taloihin ei voi soveltaa suoraan kaikkia nykyajan materiaaleja. Periaatteeni on, että yritetään säilyttää mahdollisimman paljon vanhaa. Jos halutaan 2000-luvun talo, niin kannattaa rakentaa uusi, hän toteaa.

Janica Vilen