Raision Vinyyli-iltamissa pureudutaan Joni Mitchellin uraan

RAISIO. Raision kaupunginkirjaston musiikki- ja taideosastolla maanantaina 7.3. kello 16–19 järjestettävien jo neljänsien Vinyyli-iltamien keskiössä on kanadalainen laulaja-lauluntekijä Joni Mitchell.

Tapahtuma startataan neljän maissa levymyynnillä, josta vastaavat tuttuun tapaan Iki-Popin Joska Laine, 8raidan Fredrik Johansson ja kiertävä levykauppias Kari Prusila.

Ilta huipentuu kuudelta alkavaan Sini Linterin esitelmään Joni Mitchell suomentajan silmin. Esitys perustuu Linterin suomentamaan, 2015 ilmestyneeseen, Malka Maronin teokseen Joni Mitchell omin sanoin: lauluntekijän elämä.

– Linteri kertoo luennossaan Joni Mitchellin monivivahteisesta urasta ja elämästä, joihin kuuluu paitsi musiikkia myös kuvataidetta, kirjastovirkailija Altti Koivisto Raision kirjaston musiikki- ja taideosastolta kertoo.

Lisäksi turkulainen laulaja Sanna Mansikka esittää illan aikana muutaman otteen Mitchellin rakastetuimmista lyriikoista.

1960-luvun puolivälissä folkilla aloittaneen Mitchellin tyyli muuttui folkrockiksi 1970-luvun alussa ilmestyneillä klassikkoalbumeilla Ladies of the Canyon ja Blue. Näiden levyjen myötä Kaliforniaan asettuneesta laulajasta tuli rocktähti.

1970-luvun puolivälissä ilmestynyt Hejira edustaa sen sijaan Mitchellin jazzvaikutteisen kauden pääteosta. 1980-luvulla naisen biiseissä alkoi kuulua rockin sävyjä. Mitchellin 1990-luvun tyyliä voi sen sijaan kutsua folkjazziksi.

Musiikillisena monilahjakkuutena tunnettu Mitchell on sittemmin keskittynyt luomaan uraa kuvataiteilijana.

– Jo musiikin alan aktiiviurallaan hän suunnitteli itse suurimman osan levyjensä kansitaiteesta, Koivisto sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy