Paattisilla soivat pitkäperjantaina gregoriaanisen jumalanpalveluksen sävelet

SEURAKUNTA. Pitkäperjantain jumalanpalveluksissa kirkkojen urut vaikenevat. Paattisten kirkon pitkäperjantain jumalanpalvelusta on jo kauan sävyttänyt perinteinen Schola Cantorum Aboensis -lauluyhtyeen gregoriaaninen kirkkolaulu latinaksi ja suomeksi.

Kirkossa kuultava musiikki on satojen vuosien takaista gregorianiikkaa. Jumalanpalveluksen alun introitus on peräisin Michael Bartholdi Gunnaeruksen kokoelmasta vuodelta 1605. Lisäksi Schola Cantorum laulaa omaa tuotantoaan.

– Jumalanpalvelus on kaavaltaan normaali. Myös seurakuntalaiset pääsevät laulamaan virsiä, eli äänessä emme ole pelkästään me, Paattisten seurakunnan kanttori, Schola Cantorum Aboensis -yhtyeen Mikko Laiho kertoo.

Nelihenkinen Schola Cantorum Aboensis viettää 20-vuotisjuhlavuottaan. Vuonna 2006 perustettu kokoonpano laulaa etenkin keskiajan ja reformaatioajan suomalaisissa lähteissä säilynyttä kirkkomusiikkia, ja ammentaa näistä perinteistä myös omaan musiikkiinsa. Yhtye on ollut mukana Paattisten kirkon pitkäperjantain gregoriaanisissa jumalanpalveluksissa yli kymmenen vuoden ajan.

– Vuodesta 2005 eteenpäin olemme olleet mukana joka ikinen vuosi. Tapahtuma on löytänyt paikkansa, tietääkseni muualla ei ole aivan tämän tyyppistä pitkäperjantain jumalanpalvelusta. Kävijämäärä on kasvanut vuosittain.

Jumalanpalveluksen toimittaa kirkkoherra Jukka Järvensivu klo 10.