Maskun ja Nousiaisten VPK:t kehittävät toimintojaan

Maskun VPK:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Sandberg esittelee avustuksina ja talkootyönä kerätyillä varoilla hankittuja ensiapuvarusteita. Kuva: Ragip Önsoy.

Paikallisilta yrityksiltä lahjoituksen saaneella Maskun VPK:lla EA-valmius ja -omavaraisuus parani entisestään. Nousiaisten VPK kehitti toimintaansa hankkimalla uutta kalustoa.

MASKU, NOUSIAINEN. Paikallisten yritysten lahjoittamilla sekä avustuksina ja talkootyönä kerätyillä varoilla Maskun VPK on saanut hankittua joulu–tammikuun aikana muun muassa defibrillaattorin, happisaturaatiomittarin, verenpainemittarin sekä verensokerimittarin. Maskun Vapaaehtoinen palokunta palkitsi lahjoituksen tehneet paikalliset yrittäjät ensiapukoulutuksella sekä hankkimiensa varusteiden esittelyllä Maskun paloasemalla 10. maaliskuuta.

– Ilman tukea nämä hankinnat olisivat jääneet haaveiksi, palokunnan hallituksen puheenjohtaja Jussi Sandberg kiittelee.

Maskun VPK:n yksikönjohtaja Keijo Kinnunen piti yritysedustajille pikaisen perehdytyksen elvytykseen, minkä jälkeen he pääsivät kokeilemaan elvytystä käytännössä nuken avulla.

– Entistäkin enemmän panostamme ja varaudumme omavaraisuuteen myös hätäensiavun annossa.

Palokunnan päällikkö Tino Kivikoski kertoi sen sijaan VPK:n jäsenmääristä sekä lähtövalmiudesta.

– Maskun VPK:ssa on 97 jäsentä, joista aktiivisia hälytysosastolaisia on 25. Olemme sopineet Varsinais-Suomen Aluepelastuslaitoksen kanssa, että meillä on viidessä minuutissa hälytyksestä valmiudessa esimies sekä kolme muuta henkilöä, joista kaksi on savusukelluskelpoisia. Hälytystehtäviä on vuosittain noin 100, joista suurin osa on liikenneonnettomuuksien raivaustöitä useimmiten kasitiellä, hän kertoo.

Yritysedustajat ensiapuvalmiuteen

Kiinteistö ja Notariaatti Ahtisen Mira Ahtisella ensiaputaidot olivat jo entuudestaan hallussa.

– Maskun Yrittäjät järjesti viime keväänä EA-kurssin jäsenyrityksilleen, joten tiedot ovat melko tuoreessa muistissa. Ensiaputietotaitoa on kuitenkin hyvä pitää yllä ja opimme tänäänkin taas monta tärkeää asiaa, hän kommentoi.

Maskun VPK:n yksikönjohtaja Keijo Kinnunen opastaa tässä Maskun apteekkari Kaisa Rauhalaa oikeaoppiseen elvytykseen. Kuva: Ragip Önsoy.
Maskun VPK:n yksikönjohtaja Keijo Kinnunen opastaa tässä Maskun apteekkari Kaisa Rauhalaa oikeaoppiseen elvytykseen. Kuva: Ragip Önsoy.

Samaa mieltä Ahtisen kanssa olivat niin ikään VPK:n kiitosiltaan osallistuneet taksiyrittäjä Oili Lamberg, miehensä Jarmo Lamberg sekä apteekkari Kaisa Rauhala Maskun apteekista.

– Painelu–puhalluselvytyksen antaminen on raskasta, sillä 30 painelun sarjat käyvät kunnon päälle. Se oli hyvä vinkki, että jos paikalla on monta ensiaputaitoista, kannattaa vuoroa vaihtaa välillä, he toteavat.

Mukana lahjoittamassa olivat Jaana Selenius, Kiinteistö ja Notariaatti Ahtinen Ky, K-market Masku, Louhisaaren kartanon kahvila, Maskun apteekki, Naantalin Natra Oy, Pitopalvelu Kalle Talvinen, Restart Oy, Taksi Oili Lamberg, Teollisuusmaalaamo Nikander Oy, Tili Finanssi Oy ja Turun Asennusteam Oy.

Nousiaisten VPK hankki VW Crafterin miehistönkuljetukseen

Nousiaisten VPK hankki uuden Volkswagen Crafterin miehistönkuljetukseen. Kuva: Nousiaisten VPK.
Nousiaisten VPK hankki uuden Volkswagen Crafterin miehistönkuljetukseen. Kuva: Nousiaisten VPK.

Nousiaisten Vapaaehtoisen palokunnan hankkima miehistönkuljetusauto luovutettiin 2. maaliskuuta virallisesti käyttöön. Uusi Volkswagen Crafter on kahdeksanpaikkainen miehistöauto, joka toimii pääasiassa miehistön- ja kalustonkuljetustehtävissä sekä huolto- ja hälytysmuonitustoiminnassa.

Nousiaisten VPK:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Helinin mukaan hankinnan taustalla on kuljetuskapasiteetin lisääminen. Myös vuonna 2005 hankittu Mercedes-Benz jatkaa tehtävässään

– Nousiaisten VPK toimii kahdella paloasemalla: 1. asema sijaitsee Nummella ja 2. asema Valpperissa. Molemmilla asemilla toimii nuoriso-osastot. Lisäksi autoa käyttävät veteraani- ja naisosastot omissa toiminnoissaan. Jäseniä palokunnassa on yli 100, Helin sanoo.

Auton varusteli raisiolainen Mat-Car, joka asensi ajoneuvoon muun muassa hälytyslaitteet. Auto varustetaan lisäksi alkusammutus-, liikenteenohjaus- ja ensiapukalustolla.

Hälytyksiä palokunnalla on vuosittain 80–100. Sopimuksen mukainen lähtöaika Nummen asemalta on viisi minuuttia ja Valpperissa hieman pidempi.

– Ensimmäinen yksikkö lähtee hälytystehtävään Nummelta yleensä alle viidessä minuutissa, kertoo palokunnan päällikkö Jani Manninen.

Helin kertoo, että Nousiaisten VPK:n jäsenmäärästä lähes puolet on nuoria.

– Palokunnan jäsenmäärä on kasvussa. Varsinkin nuorten innostus palokuntatoimintaan on iloinen asia, koska toiminnan jatkumisen edellytyksenä on, että nuoret siirtyisivät iän myötä hälytysosastoon.

Katariina Mäkinen-Önsoy