Kulttuurit kohtaavat Liedon EI RASISMILLE -tapahtumassa 23.3.

Rasisminvastaisella viikolla käydään käsi kädessä rasismia vastaan sekä puhutaan yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta.

LIETO. Liedon seurakunta ja SPR:n Liedon osasto järjestävät rasisminvastaisen viikon 21.–27.3. tapahtuman Liedon kunnantalolla keskiviikkona 23. maaliskuuta kello 11–17.

EI RASISMILLE -tapahtuman teemana Liedossa on Syyria, koska iso osa kuntaan muuttaneista pakolaisista on syyrialaisia. Tapahtumassa on tilaisuus tavata syyrialaistaustaisia ihmisiä, keskustella heidän kanssaan tulkin avulla ja maistella aitoja syyrialaisia ruokia. Turvapaikanhakijaperheiden lapset ovat luvanneet kirjoittaa kävijöiden nimiä arabiaksi.

– Paikalla on erityisen paljon niin pakolaistaustaisia kuin kantasuomalaisia lapsia. Toivomme tapahtuman hälventävän ennakkoasenteita ja synnyttävän iloisia kohtaamisia kanta- ja turvapaikanhakijaväestön välille, kertoo SPR Liedon ystävävälittäjä Tuula Sipilä.

– Esillä on myös lietolaisten lasten ja nuorten teoksia ja ajatuksia pakolaistilanteesta sekä kunnankirjaston pystyttämä näyttely, lisää Sipilä.

Halukkaat voivat ottaa selfien ei rasismille -kyltin kanssa ja jakaa sen SPR:n Liedon osaston Facebook-sivulle. Paikalla on myös parturi, jonka hiustenleikkaustuotto ohjataan yhteisvastuukeräykseen.

Ohjelmassa on muun muassa kasvomaalausta, ilmapallojen jakelua ja rasismivisa. Rasisminvastaisia tekoja kerätään lapuille ja kiinnitetään lakanaan, joka lähetetään eteenpäin Suomen Punaiselle Ristin valtakunnalliselle yhdistykselle.

Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri aloittaa viikon rasisminvastaisella tapahtumalla kauppakeskus Hansakorttelin Hansatorilla maanantaina 21.3. kello 16–18. SPR:n Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustus luovutetaan Turun arkkihiippakunnan seurakunnille puolilta päivin alkavassa tilaisuudessa SPR Turun vastaanottokeskuksen Mäntykodin toimipisteessä.

SPR:n Mynämäen osasto järjestää aamunavauksen Laurin koulussa 21. maaliskuuta. Paimion osasto vietetään sen sijaan rasisminvastaista tapahtumaa 22.3. kello 17.30 Paimion kirjastossa ja Kaarinan osasto pitää Piispanlähteen koululla tapahtumapäivän 24.3. kello 9–13.

Rasisminvastainen viikko rakentuu YK:n yleiskokouksen vuonna 1966 julistaman rasisminvastaisen päivän ympärille, jota vietetään kaikissa YK:n jäsenmaissa 21.3.

Katariina Mäkinen-Önsoy