Maaliskuun esine on luinen värttinänpyörä – kaivauslöytö Ihalasta

Raision museon kuukauden esine

Raision museo Harkon maaliskuun esine on luusta valmistettu värttinänpyörä. Se on kaivauslöytö Ihalasta Mullin eduspellon asuinpaikalta. Värttinänpyörä on talletettu Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kokoelmiin numerolla TYA 631:880. Värttinänpyörä on muodoltaan kartiomainen ja siinä on koristeena neljä vaakasuoraa uurretta. Sen paino on 18 g, halkaisija 38 mm ja paksuus 19 mm. Reiän halkaisija on 10 mm.

Värttinällä kehrätään lankaa. Se koostuu puuvarresta ja sen toisessa päässä olevasta painosta eli kehrästä. Värttinänpyörä on paino eli kehrä. Värttinän varren pituus on noin 30 cm. Arkeologisina löytöinä on saatu talteen vain värttinänpyöriä. Värttinä on hyvin vanha keksintö. Sen käyttö alkaa maailmalla noin 3000 eKr.

Suomesta vanhimmat tunnetut värttinänpyörät ajoittuvat nuoremmalle roomalaiselle rautakaudelle (200 – 400 jKr.). Mullin asuinpaikalta löydettiin 10 värttinänpyörää. Näistä seitsemän on valmistettu luusta, kaksi kivestä ja yksi savesta. Suuriosa Mullin värttinänpyöristä löydettiin tunkiosta eli ne oli heitetty rikkoutuneina pois.

Värttinöitä käytettiin langan valmistukseen. Värttinänpyörät yhdessä pystykangaspuiden loimipainojen kanssa kertovat kankaiden kudonnasta. Luulöytöjen perusteella lankaa Mullin asuinpaikalla kehrättiin villasta. Yli puolet asuinpaikalta löydetyistä luista on lampaan tai vuohen. Tämä osuus on noin kaksinkertainen verrattuna muihin myöhemmän rautakauden asuinpaikkoihin Suomessa ja kertonee lammastalouden suuresta merkityksestä rautakauden Raisiossa.

Jari Näränen, arkeologi