Varsinais-Suomen matkailua kehitetään yksityismökkien vuokraustoiminnalla

Naantalin Matkailun toimitusjohtaja Tarja Rautiainen (vas.), Novasolin Suomen markkinointipäällikkö Minna Kauppi ja Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén hioivat yhteistyökuvioita torstain 11.2. tilaisuudessa Naantalin Tammiston tilalla. Kuva: Ragip Önsoy.

YRITYSUUTISET. Tanskalainen Novasol aloittaa yksityisomistuksessa olevien loma-asuntojen vuokraustoiminnan Varsinais-Suomessa. Euroopan markkinoilla toimiva Novasol hoitaa mökkien vuokrauksen lisäksi myös niiden markkinoinnin laajentaen näin saariston saavutettavuutta matkailukohteena.

Minna Kauppi on Novasol Suomen markkinointipäällikkö. Kuva: Ragip Önsoy.
Minna Kauppi on Novasol Suomen markkinointipäällikkö. Kuva: Ragip Önsoy.

Novasolin markkinoinnista Suomessa vastaa Minna Kauppi, joka hakee Varsinais-Suomen työtiimiin vahvistusta paikallisista mökkivälittäjistä sekä muista matkailua edistävistä toimista, kuten mökkitalkkareista, venekuskeista ja siistijöistä.

– Euroopan isoimpana loma-asuntovuokraajana Novasolin ideana on toimia paikallisesti jokaisessa maassa niin että yrityksellä on edustus yleisimmissä mökkeilykunnissa, Kauppi toteaa.

Naantalin Matkailun toimitusjohtaja Tarja Rautiainen ja Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén näkevät merkittävän potentiaalin Suomessa ja erityisesti sen lounaisosassa. Suomessa on noin 720 000 vapaa-ajan asuntoa, mikä on huima määrä verrattuna naapurimaidemme tilanteeseen: Ruotsissa on 570 000, Norjassa 418 000 ja Tanskassa 220 000 mökkiä.

– Naantalissa mökkejä on noin 4600, joista 3500 on pääkaupunkilaisomistuksessa. Vuokraustoiminnan myötä vapaa-ajan asuntojen käyttö vilkastuisi ja sen mukana myös turismi sekä työmahdollisuudet, Rautiainen kommentoi.
– Perinteinen mökkeily ei innosta enää samalla tavoin kuin ennen. Vapaa-ajan asunnot ovat tyhjillään käyttämättöminä suurimman osan vuodesta. Sharing economy on meille suomalaisille vielä toistaiseksi melko vieras käsite, joka vaatii opettelua, Hellén puolestaan sanoo.

Vuosina 2013–2014 mökkejä on tilastoitu olevan Kaarinassa 790, Kemiönsaarella 4706, Kustavissa 3000, Naantalissa 4589, Paraisilla 8570, Salossa 7000, Taivassalossa 2000, Turussa 2500 ja Uudessakaupungissa 3900.

Novasol avasi toiminnan tammikuun alussa myös Mikkelissä. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana Suomessa palvelun piiriin 100 mökkikohdetta ja seuraavana vuonna jo kolminkertainen määrä. Euroopassa Novasolilla on tällä hetkellä 40 000 kohdetta 29 maassa ja vuosittain 16 miljoonaa käyttäjää.

Katariina Mäkinen-Önsoy