YRITYSUUTISET. Naantalin Rymättylässä sijaitseva Lammastila SikkaTalu juhli helmikuun alkupuolella 10-vuotista taivaltaan.
Yrittäjäpari Katja ja Alar Sikka palasi juurilleen vuonna 2006 perustamansa yrityksen kautta, sillä välissä eri aloilla opiskelleella ja työskennelleellä pariskunnalla on taustalla maatalousopintoja.
– Meistä oli ilo palata ensimmäisen ammattimme pariin, kun sopiva tila, kasvatettava karja ja ennen kaikkea rotu löytyi, Katja Sikka kertoo.
– Paluu juurille tämä oli siinäkin mielessä, että olen syntynyt Rymättylässä, mutta asunut välillä muualla. Mieheni Alar on sen sijaan Virosta, hän lisää.
Uhanalainen saaristolammasrotu kasvatukseen
Liikeidean perustana oli Katja Sikan mukaan alkuperäisympäristössään kasvatettu uhanalainen ahvenanmaanlammas. Tänä päivänä tilalta löytyy myös lypsyyn jalostettuja itäfriisiläisiä maitolampaita.
– Ajatus lähti liikkeelle suomalaisen karjan kasvattamisesta. Nauta olisi vaatinut isompia investointeja heti alkuun, kun taas lampaalle voi kunnostaa toimivia ratkaisuja esim. entisestä sikalasta.
– Lisäksi meitä kiinnosti pioneerityö lampaanmaidon tuottajana, mikä on aivan uutta Suomessa. Aloittaessamme meidän oman saaristolaisrotumme ahvenanmaanlampaan lypsämistä maitomääristä ei ollut tutkittua tietoa. Alkuperäisrotumme lisäksi lypsypöydällä on myös itäfriisiläisiä maitolampaita, jotka paitsi tukevat antamallaan maitomäärällä tuotantosuuntaa, myös tuovat vertailuaineistoa.
Maatilat ovat perinteisesti sukutiloja, ja kun Sikan pariskunnalla ei sellaista ollut, yritystoiminta piti aloittaa lähes tyhjästä.
– Tuttujen kautta saamamme tieto vuokrattavasta tilasta ja pelloista loi mahdollisuuden toimia Rymättylässä, Katja sanoo.
– Vuokratila, jolla aloitimme, on hallussamme vielä vuoteen 2017. Nykyisen tilan ostimme vuonna 2013, hän jatkaa.
Monimuotoista tuotantoa
Lammastilan hiljaisimpina aikoina tammi–helmikuussa muun muassa tehdään metsätöitä perinnebiotoopeilla, valmistaudutaan karitsointeihin ja investoidaan putkilypsykoneeseen.
– Olen sellainen ihminen, että haluan jatkuvasti innovoida ja kehittää jotain uutta. Vaikka SikkaTalun toiminta on periaatteessa vakiintunutta, projekteja on aina takataskussa, Katja hymyilee.
– Toimintojen yksinkertaistaminen on jatkuva prosessi. Lisäksi olemme tehneet tuotekehittelyä, josta viimeisempänä esimerkkinä on viime kesänä myyntiin tullut Utu-lampaanmaitojäätelö. Olemme mukana myös REKO-lähiruokarenkaassa, toteaa Katja.
Muita lammastilan tuotteita ovat mm. karitsanliha, lampaanmaito, taljat, langat sekä raakavilla.
Pienyrittäjinä Sikat pitävät tärkeänä yhteistyöverkostojen luomista.
– SikkaTalu työllisti lisäksemme ensimmäistä kertaa osa-aikaisen lypsäjän viime kesänä lypsy- ja jatkojalostustyön lisääntymisen ansiosta. Voimavarana näemme laajan yhteistyökumppanien verkoston.
Katariina Mäkinen-Önsoy