Nummen kirjastoa voi käyttää nyt myös omatoimisesti

Kortinlukija kirjaston omatoimikäyttöä varten löytyy sekä rampin alkupäästä että ulko-ovelta.

NUMMI. Nummen kirjastoon Töykkälänkadulle on 11. tammikuuta alkaen päässyt käymään omatoimisesti. Kirjastossa on henkilökunta paikalla kuten ennenkin eli maanantaista torstaihin klo 10–19 ja perjantaisin klo 10–16, mutta aukioloajat ovat lisääntyneet monella tunnilla, sillä asiakkaat pääsevät kirjastoon itsenäisesti joka päivä klo 9–20.

– Sisään kirjaudutaan kirjastokortilla ja pin-koodilla, joka on se sama koodi, jota käytetään lainaamiseen, ohjeistaa kirjastonhoitaja Maija-Leena Alanko.

Ovella on ohjeet kirjaston omatoimiseen käyttöön ja sisälle pääsyyn.

– Ensin laitetaan kortti sisään lukijaan ja näppäillään pin-koodi, jolloin ensimmäinen ovi aukeaa ja pääsee ulkoeteiseen. Sitten näytetään kortti seuraavaan lukijaan, mutta enää ei tarvita pin-koodia. Sitten aukeaa seuraava liukuovi ja pääsee sisään kirjastoon. Sen jälkeen pitääkin itse selvitä lainaus- ja palautusautomaattien käytöstä ja muusta itsenäisesti, kirjastonhoitaja selittää.

Jos tulee kirjastoon omatoimisesti kaverin kanssa, on molempien kirjattava itsensä sisään erikseen, sillä se kenen kortilla on tultu sisään vastaa kaikkien samalla oven avauksella sisään tulleiden lainoista. Toki perheen kesken voi tulla yhdellä kortilla.

DSC03424– Kun lähtee pois, täytyy katsoa, ettei kukaan tule samalla oven avauksella sisään, muistuttaa Alanko. Itseään ei kuitenkaan tarvitse kirjata ulos erikseen. Kortti tarvitaan vain sisälle tullessa.

– Meillä on myös kameravalvonta, eli jos haluaa jäädä kirjastoon sisälle, kun palvelu loppuu, ei tarvitse käydä kirjaamassa itseään sisään, Alanko sanoo.

Asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen vastaan innolla ja varsinkin uusia viikonloppuaukioloja on kiitelty. Kaikkina viikonloppuina asiakkaita on käynyt yli 100 päivässä.

Suurin osa asiakkaista on pärjännyt hienosti ovien ja automaattien kanssa. Ongelmia on tullut lähinnä pin-koodin muistamisen tai saamisen kanssa.

– Jos ei ole pin-koodia, sen saa tiskiltä palveluaikoina. Henkilökortti tarvitaan mukaan, neuvoo Alanko.

Late ja Pate palvelevat

Kirjastossa käyvät lapset ovat saaneet keksiä nimet kirjaston lainaus- ja palautusautomaateille. Lainausautomaatti on nimeltään Late ja sen luo opastetaan vihreillä jalan jäljillä ja palautusautomaatti taas Pate, ja sen luo johtaa punaiset kengän kuvat. Automaatit mahdollistavat kirjastossa asioinnin myös omatoimiaikoina.

Jos tulee aamulla paikalle ensimmäisenä, päivän lehden voi napata eteisestä mukaan ja jättää luettuaan lukusaliin.

Myös tietokoneet ja tulostimet ovat asiakkaiden käytössä omatoimiaikoina. Jos haluaa tulostaa, pitää kuitenkin olla omat paperit mukana, koska palvelutiskillä ei ole ketään myymässä paperia.

Palauttamiseenkin tarvitaan nyt kirjastokortti

OK IK 4.2. kirjasto4Nummen kirjasto sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella ja sinne on ollut helppo pysähtyä palauttamaan kirjoja palautusluukusta kellonaikaa katsomatta. Kirjastonhoitajan mukaan heille on aina palautettu paljon myös muista Vaski-kirjastoista lainattuja kirjoja. Palautusluukku löytyy edelleen Skanssista ja pääkirjastosta.

OK IK 4.2. kirjasto2Nyt palautusluukku on kuitenkin poissa käytöstä, sillä luukun alla olevasta laatikosta palautetut kirjat olisivat kaikkien omatoimiasiakkaiden otettavissa. Nykyään kirjat täytyy siis käydä palauttamassa sisällä. Kun ne on käytetty palautusautomaatissa, ne laitetaan itse uuteen palautushyllyyn, josta ne ovat heti muiden asiakkaiden lainattavissa.

Tuhat plussaa

Nummen kirjasto on Turun kuudes omatoimikirjasto. Muut Vaski-omatoimikirjastot ovat Nummea huomattavasti pienempiä lainaukseltaan.

– Tämä on Suomen mittakaavassakin varsin suuri kirjasto. Nummen kirjaston kokoelma käsittää yli 40 000 teosta: kirjoja, elokuvia, musiikkia, lehtiä. Lainaukseltaan Nummi on ollut Vaski-kirjastojen neljäs tai viides, kertoo Alanko.

Kirjaston uudet omatoimiset viikonloppuaukioloajat ovat olleet iloinen asia erityisesti lapsiperheille.

– Täällä on leluja, lautapelejä, naamiaisvaatteita, legoja ja tietokone lasten käyttöön, eli lapset voivat vaikka pelailla sillä aikaa, kun vanhemmat lainaavat kirjoja, kirjastonhoitaja esittelee lasten puolta.

Kirjaston palautevihkoonkin on jo kertynyt kiitollisia kirjeitä:

– Mahtavaa tämä omatoimikirjasto. Lasten puolet pelit + muut extrat, joita ei yleensä kirjastossa ole. Ihan huikeita! Tuhat plussaa, luki vihossa viime viikonlopun jäljiltä.

Idea omatoimikirjastosta on ollut jo jonkin aikaa kirjastostrategiassa.

– Ehkä jonain vuonna kaikissa Turun lähikirjastoissa on käytössä omatoimipalvelu, uskoo Alanko.

Janica Vilen