Maskulaisen miehen mielenmaisemia esillä Lemussa koko maaliskuun

Mika Aulio: Aamu-usva, 2015

KUVATAIDE. Maskulaisen Mika Aulion kuvataidenäyttely avautuu 1. maaliskuuta Lemun kirjastossa ja on esillä koko maaliskuun ajan. Avajaisia vietetään tiistaina 8. maaliskuuta klo 18. Näyttelyssä on lähes 20 öljyvärityötä, joissa avautuu maskulaisen miehen mielenmaisemia.

Olen ottanut maisemakuvia kameralla. Katson kuvaa 15–30 minuuttia, sitten laitan sen syrjään ja alan maalata, kertoo Aulio.

Kaikkiin maalauksiin on saatu inspiraatio kilometrin säteeltä Aulion kodista, mutta lopputulos on vieläkin lähempää, sillä kyseessä on ennemminkin Aulion mielenmaisemia. Tällä kertaa ne ovat synkkiä, sillä rakennusalalla työskentelevän yrittäjän vuosi on ollut raskas ja hän on käyttänyt maalamista keinona käsitellä huoliaan.

Näissä teoksissa ei ole mitään nättejä maisemia. Ne ovat ennemminkin tunnelman hakuja takaraivoon pinttyneistä arkisista hetkistä, hän toteaa.

Kohta 50 vuotta täyttävä Aulio on maalannut 12-vuotiaasta lähtien. Silloin hän sai lahjaksi öljyvärit ja öljyväreillä hän maalaa edelleen. Hän on itseoppinut taiteilija, jota ei olla taidekursseilla nähty.

Mutta yläasteella minulla oli kyllä hyvä kuvaamataidon opettaja. Hän näki potentiaalini ja on opettanut minulle paljon, muistelee Aulio.

Näyttelyssä nähtävät maalaukset tuotiin Lemuun lähes öljyvärit märkinä, joten esillä on taiteilijan kaikkein tuoreimmat teokset. Kyseessä on Aulion ihka ensimmäinen näyttely. Idea näyttelylle lähti Aulion ystävältä Outi Suvilalta, joka oli Aulion teoksista niin vaikuttunut, että halusi kuratoida niistä näyttelyn muidenkin nähtäväksi.

Tämä on outo ja uusi tilanne minulle. Saa nähdä, miten maalaukset otetaan vastaan. Mutta olisi minua varmasti jäänyt harmittamaan, jos en olisi tarttunut Outin järjestämään tilaisuuteen, hän pohtii.

Harvempi kuvataiteilija on töissä rakennusalalla, mutta Aulio löytää myös yhtymäkohtia taiteensa ja työnsä väliltä.

Rakennustyömaa on aluksi kuin tyhjä taulu. Taiteellinen silmä auttaa minua hahmottamaan rakenteilla olevaa paikkaa. Se on iso etu, hän toteaa.

Janica Vilen