Kohtaamisten kartta -työpajat käynnistyvät Raisiosta ja Liedosta

Turun Sarjakuvakerho ry:n taiteilijat Anna Nummi, Tuuli Hypén ja Johanna Jasmine (etualalla) sekä Anni Nykänen (ei kuvassa) vievät Kohtaamisten kartta -työpajat Oikeesti jotain -verkoston kuntiin. Kuva: Ragip Önsoy.

Sata kohtaamista Turun seudulla 2016–2017 -hanke kunnioittaa 100-vuotiasta Suomea viiden teoksen sekä satojen tekijöiden voimin.

YHTEISÖTAIDE. Turun Sarjakuvakerho ry:n taiteilijoiden Johanna Jasminen, Tuuli Hypénin, Anna Nummen ja Anni Nykäsen voimin toteutettava Kohtaamisten kartta kerää ihmiset Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Maskussa, Mynämäellä, Naantalissa, Nousiaisissa, Paimiossa, Pöytyällä, Raisiossa ja Ruskolla kokoon.

Maskusta kotoisin oleva Johanna Heinonen, joka käyttää taiteilijanimeä Johanna Jasmine, on sarjakuvataiteilija sekä Turun Sarjakuvakerhon hallituksen eräs tuoreimmista jäsenistä. Hän on ollut aktiivisesti mukana Sarjakuvakeskuksen tapahtumissa, mutta varsinaista työpajaa hän ei ole aiemmin vetänyt.

– Heitämme osallistujille ideoita sekä autamme, jos siltä tuntuu. Tärkeintä ei ole kuitenkaan se, miltä sarjakuvat näyttävät, vaan kohtaaminen ja kokemusten jakaminen, hän toteaa.

Turussa asuvat sarjakuvataiteilija/lastenkirjailija Tuuli Hypén, kuvataiteilija/sarjakuvaopettaja Anna Nummi sekä graafikko/sarjakuvataiteilija Anni Nykänen ovat pidemmän linjan tekijöitä.

– Kun ensimmäinen mielikuva kartasta syntyi, kuvittelimme, kuinka mielenkiintoisia sarjakuvia kohderyhmäämme kuuluvat valmistavat omista kunnistaan, Nummi innostuu.
– Meillä kaikilla on ne tietyt paikat asuinympäristössämme, joissa viihdymme ja joista haluamme kulkea aina ohi kävellessämme. Toisaalta on myös paikkoja, joissa emme syystä tai toisesta viihdy, lisää Nummi.

Hypén rohkaisee kuntalaisia esittämään monenlaista kritiikkiä elinympäristöstään.

– Piirtelyn lomassa keskustellaan ja tarinoidaan. Jokainen voi osallistua teokseen omilla tarinoillaan anonyymisti.

Juhlavuoden näyttely kuntakiertueelle

Taiteilijat koostavat karttateoksen Oikeesti jotain -verkoston kunnissa tämän vuoden aikana pidetyissä työpajoissa erilaisten ryhmien, yhdistysten ja organisaatioiden toteuttamista sarjakuvista.

– Työpajat käynnistyvät 23. helmikuuta Raisiosta, jossa ensimmäinen piirtäjien ja tarinoijien joukko koostuu Kylämummoista ja -vaareista. Siitä suuntaamme Liedon oppaiden luo 3. maaliskuuta, Nummi sanoo.
– Suunnitelmissa ovat työpajat muun muassa maskulaisten alakouluikäisten sekä paimiolaisten suunnistajien parissa. Jokaisessa verkoston kunnassa käymme vähintään kerran, Hypén lisää.

Neljä taiteilijaa jakautuvat pareittain ympäri Lounais-Suomea helmikuusta toukokuuhun ja kesätauon jälkeen taas elokuusta lokakuuhun.

– Raisioon meidät on tilattu jo kahteen otteeseen. Oikeesti jotain -verkoston kuntien koordinaattoreihin tai minuun voi olla suoraan yhteydessä, jos löytyy vielä ryhmiä, jotka ovat innostuneita lähtemään mukaan projektiin, Kohtaamisten kartta -projektin tuottaja Mari Rytkönen muistuttaa.

Hankkeella juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea

Kohtaamisten kartta -teos lähtee kiertueelle verkoston kuntien keskeisiin tiloihin, kuten esimerkiksi kirjastoihin alkuvuodesta 2017. Teoksista koostetaan myös pdf-vihkonen, joka on ladattavissa maksutta Sata kohtaamista -sivulta.

Kohtaamisten kartta on osa Turun seudun kuntien kulttuuritoimijoiden Oikeesti jotakin -verkoston ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipisteen Sata kohtaamista -yhteishanketta, jolla juhlistetaan vuonna 2017 koittavaa Suomen 100-vuotisjuhlaa.

Työprosessia ja tekijöiden kuulumisia voi seurata hankkeen Sata kohtaamista -nettisivustoilla.

Katariina Mäkinen-Önsoy