Ekologista kaupunginosasuunnittelua Skanssissa

Ann-Sofi Österberg esittelee mallia muuntajien suojaksi.

Skanssin alueen asukkaat kokoontuivat miettimään alueen kehittymistä keskiviikkona 10.2.2016. Skanssi on mukana EU:n rahoittamassa Uusi aika -hankkeessa, joka tähtää älykkääseen ja ekologiseen kaupunkisuunnitteluun. Skanssiin on tulossa muun muassa yhteiskäyttöautoja.

SKANSSI. Skanssin alueen rakentaminen jatkuu suunnitellusti. Alueelle on tulossa esimerkiksi lisää asuintaloja, keskuspuisto ja muita viheralueita. Alueen sydämeksi kaavaillaan kouluja ja päiväkoteja. Kevään aikana myös ratkeaa tontinluovutuskilpailu ja puistosuunnitelmat ovat valmiit kesään mennessä. Skanssinkadun rakentaminen aloitetaan vuoden 2017 alussa.

Vaihtoehto omalle autolle

Alueelle myös suunnitellaan yhteiskäyttöautoja. Yhteiskäyttöautot ovat alueen asukkaille tarkoitettuja yhteisiä autoja, joita voi lainata silloin, kun tarvitsee. Autoissa on pieni kuukausimaksu ja sen lisäksi maksetaan käytön mukaan. Varaaminen tapahtuu mobiililaitteella.

‒ Yhteiskäyttöautot ovat erittäin yleisiä jo ympäri Eurooppaa, kertoo projektityöntekijä Janne Rinne.

‒ Yhteiskäyttöautot ovat vaihtoehto omalle autolle silloin, kun autoa tarvitsee vain satunnaisesti, tai jos perhe tarvitsee toisinaan kakkosautoa. Yhteiskäyttöautossa huollot ja vakuutukset hoitaa taho, joka omistaa autot. Tämä on täydentävä liikennöintimuoto, eli sen on tarkoitus tukea julkista liikennettä. Yhteiskäyttöautot ovat paitsi ekologinen ratkaisu, myös lisäävät kaupungin viihtyvyyttä, sillä autojen ja ruuhkien määrä vähenee, Rinne jatkaa.

Yhteiskäyttöautoihin on useita eri malleja. Autot voi omistaa taloyhtiö tai yritys, mutta toisinaan myös asukkaat itse hankkivat yhteisen auton ja tai yksittäinen henkilö voi asettaa oman autonsa lainattavaksi muille.

Skanssiin suunnitellussa mallissa lainattavia autoja olisi seitsemän ja palvelupisteitä useita.

‒ Tarkoitus olisi, että käyttäjien matka lähimmälle autolle olisi korkeintaan puoli kilometriä, Rinne sanoo.

Keskustan alueella on jo käytössä yhteiskäyttöautoja ja niitä on suunniteltu otettavaksi käyttöön myös muualla Turussa.

Tavarapyörät asukkaiden käyttöön

Skanssiin suunnitellaan asukkaiden käytettäväksi myös tavarapyöriä. Tavarapyörät ovat vuokrattavia pyöriä, joissa on kuljetukseen soveltuvat laatikot. Tavarapyörät voivat olla myös sähköavusteisia.

Teollisen muotoilun opiskelija Ann-Sofi Österberg on suunnitellut erilaisia vaihtoehtoja pyörien lataus- ja vuokrauspisteiksi. Pisteet yhdistettäisiin alueelle tuleviin muuntajiin, jotka joka tapauksessa tarvitsevat sekä suojan että tilaa ympärilleen.

‒ Rakenteiden tärkein tehtävä on varmistaa, että muuntaja on suojattu. Muuntajan seiniin voi ripustaa asioita, mutta siinä pitää olla vähintään kolmella sivulla ovi, Österberg kertoo suojien suunnittelun reunaehdoista.

Tavarapyörien lainauspisteet olisikin helppo yhdistää muuntajien suojiin. Lisäksi niiden yhteyteen voidaan lisätä infopiste asukkaille.

‒ Pisteissä voisi esimerkiksi olla reaaliaikainen seuranta alueen energiankulutuksesta tai asiakas- ja yritystietoa. Pisteen tarkoitus on lisätä alueen yhteisöllisyyttä, mutta esimerkiksi viherkatoilla niistä saadaan myös viihtyisiä paikkoja, Österberg sanoo.

Roosa Vastamäki