Vuoden 2015 parhaalla urheilujoukkueella on vielä parhaat vuotensa edessä

Vuoden parhaaksi raisiolaiseksi urheilujoukkueeksi valittu viestiuintijoukkue, Roope Lehtonen (vas.), Juho Grönholm, Eetu Soini ja Johannes Lindroos, on tuttu näky Ulpukan asiakkaille. Treenejä on nimittäin kymmenen kertaa viikossa, joten pojat kuuluvat jo vakiokalustoon.

URHEILU. Raision vuoden 2015 urheilujoukkueeksi on valittu Raision Urheilijoiden miesten 4×200 metrin viestiuintijoukkue, johon kuuluvat 20-vuotias raisiolainen Roope Lehtonen, 19-vuotias Somerolta uinnin perässä Turkuun muuttanut Eetu Soini, 17-vuotias raisiolainen Juho Grönholm ja 19-vuotias Salosta Turkuun muuttanut Johannes Lindroos.

Uimarit voittivat viime vuonna Raision Urheilijoiden ensimmäisen mitalin miesten sarjassa 4×200 metrin vapaauintiviestissä sijoittuen pronssille.
– Seuroja oli paikalla yhteensä 59. Tämä oli erittäin kovan luokan saavutus, kun nuoret poikamme saavuttivat viestissä mitalisijan aikuisten sarjassa. Näistä viestiuimareista kolme ui myös henkilökohtaisen mitalin aikuisten sarjassa, perustellaan valintaa.

Pojat itse uskoivat pärjänneensä juuri nuoruutensa ansiosta.

– Meitä ei maitohapot vaivanneet. Kaikilla oli hyvä uinti ja joukkue oli tasainen, sanoo Soini.

Kaikilla neljällä on paljon menestystä ja mitaleja plakkarissa sekä henkilökohtaisilta matkoilta että viesteistä. Sama joukkue on voittanut nuorten sarjassa viime vuonna Suomen mestaruuden ennätysajalla. Nyt he eivät ikänsä puolesta voi enää kilpailla nuorten keskuudessa, joten seuraava tavoite onkin mitalisijoitus maaliskuussa Helsingissä pidettävissä SM-kilpailuissa aikuisten sarjassa.

– Kyllä meillä on kilpailukykyinen joukkue, jos vain kaikki yltävät parhaaseen tulokseensa, Soini ennustaa.

 

Lapsesta asti uinnin parissa

He kaikki ovat uineet yli seitsemän vuotta, Lehtonen jo 11 vuotta.

– Pienenä ja pyöreänä en ollut hyvä juoksemaan, enkä oikein pysynyt luistimilla, joten vesipeuhu tuntui hyvältä harrastukselta ja sieltä sitten myöhemmin siirryin kilpauinnin puolelle, muistelee Soini.

Lindroos lähti uinnin pariin pikkuveljensä seuraksi, mutta lopulta hän olikin perheestä se, jonka uinti vei mukanaan. Grönholm taas lähti kilpauintikouluun kaverinsa innostamana ja Lehtonen innoistui lapsena uinnista mökkeillessään ja huomasi nopeasti, että hänellä oli lajiin luontaista lahjakkuutta.

Tällä hetkellä kaikki opiskelevat Kerttulin urheilulukiossa. Lehtosen, Soinin ja Lindroosin olisi tarkoitus painaa valkolakki päähänsä tänä keväänä. Opiskelu urheilulukiossa ja lukion käyminen neljässä vuodessa on mahdollistanut treenamisen kymmenen kertaa viikossa.

Uinti-idoleitakin heillä on. Soini ihailee hollantilaista Pietern van den Hoogenbandia ja raisiolaista Mika Solaa, joka on EM-altaista tuttu monille. Lehtonen taas Jani Sievistä ja amerikkalaista Michael Phelpsiä.

– Uinti on Suomessa harmittavan aliarvostettu laji. Se näkyy esimerkiksi siinä, ettei SM-kisoja näytetä TV:ssä, sanoo Lehtonen.

 

Parhaat vuodet vasta edessä

Viestijoukkuetta valmentavat Hanna Paatos, Petri Paatos ja Antti Kauhanen.

– Valmentajat kyllä aina palauttaa meidät maan pinnalle. Rehellistä ja rakentavaa palautetta saadaan koko ajan, uimarit kertovat.

– Ainakin jalkapuolta pitäisi kehittää lyhyitä matkoja varten, pohtii Lehtonen omaa uintiaan. Hänen vahvuuksiaan taas ovat kestävyys ja treenaamisen kova luonne.

Treenit ovat pääsääntöisesti Raisiossa Uintikeskus Ulpukassa, mutta silloin tällöin myös Impivaarassa 50 metrin altaassa. Kaikilla on kova halu menestyä ja tulevaisuus näyttääkin valoisalta, sillä yleensä uimarit ovat parhaimmillaan vasta yli 25-vuotiaina.

– Suomalaisen uinnin ongelma onkin se, että nuoret lopettavat liian aikaisin, jolloin se paras tulos jää useimmilta saavuttamatta, pohtii Lindroos.

Lehtonen joukkueen vanhimpana ymmärtää hyvin, miksi niin moni lopettaa. Hänellekin on tulossa rikkonainen kausi, sillä SM-kisat ovat päällekkäin ylioppilaskirjoitusten kanssa, sen jälkeen pitää lukea pääsykokeisiin liikunta- ja terveysalalle, ja armeija alkaa Säkylässä heinäkuussa.

– Uskon kyllä, että sieltä pääsee välillä iltatreeneihin, mutta ei se treenaaminen tietenkään samanlaista tule olemaan, hän harmittelee. Lisäksi hän tekee työvuoroja uimavalvojana Ulpukassa.

Lindroos tähtää puolestaan kauppakorkeakouluun ja Soini yliopistoon lukemaan psykologiaa.

Tiistaina 19. tammikuuta järjestetyssä juhlassa uimarit palkittiin lautasilla ja kiertopokaalilla.

– Tämä oli mukava kunnianosoitus, kiittelee Lindroos.

– On myös hienoa, että olemme saaneet kaupungin puolesta näin hyvät treeniolosuhteet. Se on varmasti yksi syy menestykseen, jatkaa Lehtonen.

Janica Vilen