Sähköautot latautuvat kanta-asiakaskortilla maksutta K-citymarketissa

Tesla-kuski Ari Ahdelmaa (vas.) ja K-citymarket Länsikeskuksen kauppias Jukka Itkonen cittarin parkkihallista löytyvällä sähköauton latauspisteellä. Kuva: Ragip Önsoy.

AUTOT JA LIIKENNE. K-citymarket Länsikeskuksen ja K-citymarket Kupittaan parkkihalleissa on ollut sähkö- ja hybridiauton latauspisteitä parin viikon ajan. Lataus onnistuu lähiluettavalla K-Plussa-kortilla maksutta sillä aikaa kun auton omistaja on ostoksilla.

– Tämä on aivan uudenlainen Keskon tarjoama palvelu kanta-asiakkaillemme. Lisäksi olemme K-citymarket Kupittaan ohella ensimmäiset citymarketit Turun seudulla, joilla on ylipäätään sähköautojen latauspisteitä, kertoo K-citymarket Länsikeskuksen kauppias Jukka Itkonen.

Molemmissa citymarketeissa on neljä latauspistettä. Latauslaitteessa on lataustavan 3 ja tyypin 2 mukainen pistorasia, johon oma latauskaapeli kytketään. Latauslaitteet antavat maksimissaan 3 x 32A, joka tarkoittaa, että parhaimmillaan autoon saadaan ladattua tunnissa lähes 100 kilometriä lisää ajomatkaa. Latausajat kuitenkin vaihtelevat jonkin verran, mikä johtuu ajoneuvojen erilaisesta kyvystä vastaanottaa virtaa.

– Tyypin 2 liitin on standardimalli julkisissa latauspisteissä Suomessa sekä muualla Euroopassa, joten se sopii kaikenlaisille sähköautoille, Itkonen jatkaa.

Käyttäjän näkökulmasta

Turun Koivulan kaupunginosassa asuva Ari Ahdelmaa saapui perjantaina 8. tammikuuta testaamaan täysin sähköllä toimivan Teslansa kanssa K-citymarket Länsikeskuksen latauspisteet.

– Laitteet ovat helppokäyttöiset, ja onhan se hienoa, että latauksesta ei tarvitse maksaa mitään, Ahdelmaa kommentoi.

Ahdelmaa kertoo yleistyvien sähköautojen omistajien pitävän tiiviisti yhteyttä toisiinsa, joten sana uusista latauspaikoista sekä palvelun toimivuus kiirii nopeasti autoilijalta toiselle.

– Tätä paikkaa voi tosissaan suositella. Latauspisteet ovat sopivasti erillään muista parkkipaikoista, joten harvempi polttomoottoriautoilija eksyy vahingossa paikalle. Toistaiseksi on ollut tilaa, mutta varma epäilykseni on, että sähköautoilu yleistyy kovaa vauhtia, Ahdelmaa lisää.

Latauspisteitä löytyy Turun alueelta Ahdelmaan mukaan jo yllättävän hyvin.

– Paimiossa on lisäksi lähin Teslan oma Supercharger-latausasema, joka on niin ikään maksuton.

Osana vastuullisuustyötä

 K-citymarket Länsikeskuksen parkkihallista löytyvä sähköauton latauspiste toimii tyypin 2 -latauskaapelilla sekä lähiluettavalla K-Plussa-kortilla tai sovelluksena ladattavalla mobiilikortilla. Kuva: Ragip Önsoy.
K-citymarket Länsikeskuksen parkkihallista löytyvä sähköauton latauspiste toimii tyypin 2 -latauskaapelilla sekä lähiluettavalla K-Plussa-kortilla tai sovelluksena ladattavalla mobiilikortilla. Kuva: Ragip Önsoy.

Kesko on saanut kansainvälistäkin tunnustusta vastuullisuustyöstään. Marraskuussa 2015 Kesko valittiin arvostetulle maailmanlaajuiselle CDP:n Climate A -listalle. Listalle on valittu 113 johtavaa yritystä, joiden katsotaan toimivan esimerkillisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Sähköautoille varatut latauspisteet ovat osa Keskon vastuullisuustyötä, jonka myötä on tarkoitus hillitä ilmastonmuutosta, kauppias toteaa.

Myös kauppias näkee sähköautoilun yleistyvänä ilmiönä.

– Tällä hetkellä latauspaikkoja on neljä kappaletta. Jos näyttää siltä, että määrä ei jatkossa enää riitä, asiaa pitää tarkastella uudelleen, hän pohtii.

Sähkön myy liike- ja parkkihallikiinteistöt omistavalle Keskolle Turku Energia.

Katariina Mäkinen-Önsoy