Tintti Klapurin venäläisen nykykirjallisuuden suositukset:

Roman Sentshin: Jeltyshevit, erään perheen rappio ”Realistinen romaani nyky-Venäjän syrjäseuduista.”

Ljudmila Ulitskajan romaanit ylipäätään

Pavel Sanajev: Haudatkaa minut jalkalistan taakse ”Mustan huumorin täyttämä romaani, joka on kirjoitettu lapsen näkökulmasta.”

Tintti Klapurin Tšehov-suositukset:

Kolme sisarta. ”Tšehovin näytelmistä suosikkini. Tšehovin näytelmät ovat tunnettuja ja myös hyvin luettavia.”

Ylioppilasnovelli. ”Pidän Tšehovilta kaikkein eniten tiiviistä proosasta. Ylioppilasnovelli on ihan huippu”

Morsian. ”Hieno novelli, joka sopii eri ikäisille. Päähenkilö on nuori, jolla on edessään elämä sekä vaikeita päätöksiä.”

KIRJALLISUUS. Perjantaina 15. tammikuuta tohtoriksi väitellyt paimiolainen Tintti Klapuri tutki teoksessaan Chronotopes of Modernity in Chekhov modernia aika- ja yksilökäsitystä venäläisen klassikkokirjailija Anton Tšehovin tuotannossa. Tšehov on ollut tutkijalleen tärkeä kirjailija jo pitkään.

‒ Kiinnostuin Tšehovista lukiossa, jossa luettiin paljon novelleja. Silloin huomasin ensimmäisen kerran, että hän on minun kirjailijani. Yliopistossa tein jo ensimmäisen harjoitustyöni Tšehovista ja pidin hänen teostensa tutkimisesta hirveästi. Myöhemmin huomasin, että ajan ja identiteetin käsittely olisi hyvä tulokulma Tšehoviin ja tein siitä myös graduni, Klapuri kertoo.

Tšehov on tunnettu näytelmäkirjailijana, mutta Klapuri käytti tutkimuksessaan materiaalina draaman lisäksi myös kirjailijan proosateoksia.

Kansainvälisesti tutkittu kirjailija

Vaikka Suomessa ei juurikaan ole Tšehov-tutkimusta, on kirjailija silti maailmalla hyvin tutkittu. Erityisesti Venäjällä tutkimusta tehdään paljon, onhan Tšehov siellä kansalliskirjailija.

‒ Sekä Moskovassa että Pietarissa on paljon Tšehov-tutkimusta. En sanoisi, että Tšehov olisi siellä erityisen trendikäs, mutta koska se on klassikko, on tutkimusta aina paljon käynnissä. Myös Yhdysvalloissa ja Pohjoismaissa, erityisesi Ruotsissa, tutkitaan Tšehovia, Klapuri kertoo.

Tšehovissa tutkitaan erityisesti kirjailijan kerrontatekniikkaa, sillä häntä ei pidetä maanmiestensä Dostojevskin tai Tolstoin kaltaisena suurena ajattelijana.

‒ Tšehovin filosofia on hänen kerronnassaan, Klapuri kuvaa.

Ura jatkuu tutkijana

Klapuri työskentelee Helsingin yliopistossa tutkijana. Siellä hän tutkii venäläisen ja suomenruotsalaisen modernismin välisiä suhteita.

‒ En enää aio jatkaa Tšehovin parissa. On vaikea tehdä tutkimusta kirjailijasta, joka on niin tutkittu. Tämä moderni problematiikka toi siihen sen uuden näkökulman, mutta nyt tuntuisi vaikealta miettiä enää, että mitä uutta asiaa Tšehovissa voisi tutkia.

Tintti Klapuri toivoisi myös, että saisi julkaistua Tšehovia ja venäläistä nykykirjallisuutta koskevia tutkimusartikkeleitaan Venäjällä.

‒ Aiemmin olen julkaissut venäjäksi vain pari artikkelia. Olisi mukava saada sielläkin puolella näkyväksi se työ, mitä täällä on tehty, Klapuri kertoo tulevaisuuden toiveistaan.

Roosa Vastamäki