Raisio-seura täytti 50 vuotta

Raisio-seura jakoi ansiomerkkejä 50-vuotisjuhlissaan 9.1. Kuva: Kimmo Jansson.

RAISIO. Raisio-seura juhli 50-vuotista taivaltaan lauantaina 9. tammikuuta Raision seurakuntatalolla. Tervehdyssanat lausui seuran puheenjohtaja Tarmo Vihersalo, joka on ollut mukana seuran toiminnassa 90-luvulta.

– Kiinnostuin kotiseututoiminnasta lukemalla seuran Rahaisesta Raisiosta -lehtiä. Lähdin mukaan toimintaan, kun jäin eläkkeelle. Toiminta on ollut kokonaisuudessaan antoisaa ja olen oppinut omasta kotiseudustani paljon asioita, joita en muuten olisi saanut tietää, hän sanoo.

Lähes sata juhlijaa kuuli seurakuntatalolla ministeri Heikki Haaviston puheen kotiseututyön merkityksestä sekä kirkkoherra Pertti Ruotsalon, kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Tiina Salon ja kotiseutuneuvos Markku Monnosen puheet.

Juhlassa syötiin perinnelounas, johon kuului myös paikallisia erikoisuuksia, kuten piimäjuustoa.

Suuri merkitys Raisiolle

Raisio-seurassa on jäseniä nyt lähemmäs 600, toiminta on aktiivista ja sillä on suuri merkitys koko Raision kaupungille.

– Raisio-seura ja kaupunki ovat olleet alusta asti hyvässä yhteistyössä. Lahjoitimme Raisiolle vaakunalipun, kun Raisiosta tuli kaupunki ja olimme mukana hankkimassa kaupungintalon edessä olevaa Killin ja Nallin patsasta vuonna 1984. Teemme jatkuvasti arvokasta talkootyötä Krookilan kotiseutukeskuksella. Vuonna 1982 pystytettiin savusauna, joka on saanut sertifikaatin Raisiossa järjestetyssä savusaunakongressissa. Vuonna 2008 taas julkistettiin Raisio-seuran ideoima Raisio-puku, joka on kevyempi versio kansallispuvusta. Nyt niitä on tehty jo noin 200 kappaletta ja miestenkin pukuja on 20–30, seuran sihteeri Aino Mäkinen listaa Raisio-seuran saavutuksia.

Rauno Niemisestä kunniajäsen

Seurassa 70-luvulta asti toiminut, historiikin kirjoittanut ja seuran lehteä vuosia päätoimittanut Rauno Nieminen kutsuttiin juhlassa seuran kunniajäseneksi. Nyt kunniajäseniä on yhteensä kolme. Kaksi muuta, Heikki Haavisto ja Pertti Vanhalukkarla, ovat seuran ainoat elossa olevat perustajajäsenet.

Lisäksi juhlassa jaettiin Kotiseutuliiton myöntämä kultainen ansiomerkki Altti Koivistolle, joka on tehnyt mittavan uran kotiseututyön parissa. Juhlassa hän esitti kuvashown Raisio-seuran viimeisistä kymmenestä vuodesta.

Hopean ansiomerkin saivat Raija Knuutila, joka on suunnitellut Raisio-puvun; Olavi Mäkinen, joka on koordinoinut Krookilan talkoita; Eija Räsänen, joka on ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja sekä Pertti Saarinen, joka on seuran varapuheenjohtaja.

Pronssiset merkit menivät Annikki Kamilalle, Maija Pohjalaiselle, Esa Salmiselle, Raimo Suloselle ja Reijo Tuomelle. Juhlassa jaettiin myös seuran omia kotiseututyön harrastusmerkkejä Markku Gröndahlille, Heikki Kamilalle, Seppo Litjalle ja Aulis Pulkille.

Janica Vilen