Loimulle odotettu rutiinivoitto KoVesta

Loimulle täydet pinnat Korson Vetoa vastaan 26.1.16. Kuva: Tuomas Pelto.

LENTOPALLO. Sarjajumboksi ankkuroituneen Korson Vedon vierailu Kerttulassa tiistaina 26. tammikuuta sujui etukäteiskaavailujen mukaisesti. Vahvassa vireessä oleva Loimu ei sortunut alavireisen vastustajansa aliarviointiin. Odotettu kotivoitto kirjattiin numeroin 3–0 (25–14, 25–23, 25–19).

Kahdentoista peräkkäisen tappion rasittaman KoVen kohtaaminen mitteli tärkeän pistesaaliin ohella Loimun henkistä kapasiteettia. Niin sanotun pakkovoiton nappaaminen etukäteen selvästi heikommasta vastustajasta ei kuulu urheilumaailman helpoimpiin haasteisiin. Tie voiton gloriaan on täynnä salakavalia sudenkuoppia.

Oranssimustat selviytyivät kiirastulestaan kiitettävästi. Tunnin ja vartin mittaiseksi jääneen taistelun voitonsaaliina naaratun kolmen sarjapisteen ohella puntteihin jäi iso kasa henkistä pääomaa. Pakkovoiton kuittaaminen ilman tahroja oli osoitus isäntien erinomaisesta taisteluvalmiudesta. Siitä kelpaa ammentaa pelimerkkejä myös tulevissa haasteissa.

Kolmannen peräkkäisen voittonsa kuitannut Loimu jatkaa kevätkauttaan seuraavaksi pohjoisen maisemissa. Ensi viikonvaihteen haastava kahden vierasottelun setti asettaa vastaan Ettan ja Team Lakkapään.

Loimu avasi KoVe-ottelun väkevästi. Oli kyse sitten puutteellisesta otteluun valmistautumisesta tai tappioputken aiheuttamasta henkisestä painolastista, telineisiin jääneet vieraat jäivät tylysti statistin rooliin kaikilla osa-alueilla. Hakkurina pelannut Luis Arias (12/+6, 1 ässä, 4 torjuntaa) sai kunnian naulata isäntien ratkaisevan eräpisteen.

KoVe nosti profiiliaan kakkoserässä. Mustapaidoilla oli klassinen etsikkoaika teknisen aikalisän jälkeen. 15–17-johtoasema suli kuitenkin nopeasti Loimun kontrattua tilanteen eleettömästi. Tie toiseen peräkkäiseen erävoittoon siloteltiin vahvan ottelun pelanneen sentteri Ryan Meehanin (7/+6, 2 ässää, 1 torjunta) syöttövuorolla.

Päätöseräksi jääneen kolmannen alkutahdit lyötiin Loimu-kippari Ossi Rumpusen (13/+7, 2 ässää, 1 torjunta, vastaanotto 53%) syöttövuorolla. Viiteen pisteeseen venynyt etumatka ei ollut missään vaiheessa uhattuna. Ratkaisu nähtiin heti ensimmäisellä ottelupallolla Ville Junturan (2/-1, 1 ässä) hyppyleijan upottua vastustamattomasti ässänä mustapaitojen kenttään.

Kollektiivisesti vahvan iltapuhteen esittänyt Loimu loisti ennen kaikkea tasaisuudellaan. Jokainen mies hoiti tonttinsa moitteitta. Libero Joel Silvan (vastaanotto 83%) vastaanottopeli oli jäätävää. Yp-sektorilla Kirill Borichev (14/+11, 4 torjuntaa) jatkaa nousuvirettään. Tuore hankinta Luis Arias sai ensimmäisen todellisen näytönpaikkansa ja selviytyi tulikokeestaan kelvollisesti.

KoVen parhaana palkittiin ansaitusti sentteri Lassi Nurminen (10/+7, 4 torjuntaa), joka sai hyvää tulitukea Mestaruusliigan torjuntatilaston piikkipaikalla olevalta Alpar Szabolta (6/+5, 2 torjuntaa). Hakkurivastuun jakaneilta Antti Vallinilta (6/-2) ja Karl Kulaotsilta (4/-1, 1 ässä, 1 torjunta) olisi kaivattu kipeästi lisätehoja. Yp-sektorilla Toni Kankaanpää (5/-3) ja Miro Määttänen (7/-3) olivat selkeitä alisuorittajia. Libero Ville-Erik Tarkiainen (vastaanotto 35%) kuului passari Joel Laakson (5/+5, 4 torjuntaa) ohella vantaalaisten harvoihin valopilkkuihin.

Pirteästi pelannut Lassi Nurminen valitteli korsolaisten vaisua alkua, joka nuotitti ottelun heti väärälle askellajille.

– Eka erästä jäi huono fiilis. Suoritettiin surkeasti koko joukkueen voimin. Tehtiin virheitä jokaisella osa-alueella. Ei päästy rytmiin missään vaiheessa. Erätauolla päätettiin alkaa pelaamaan. Luvattiin toisillemme, että aletaan taistella. Oma syöttö parani pelin edetessä – alussa se oli aivan liian pehmeä. Oma peliesitys tyydyttää. Syöttövirheitä tuli toki liikaa.

Toisessa kotimatsissa putkeen parhaana palkittu Kirill Borichev kiitteli Loimun rautaista asennetta, joka sai jatkumonsa rentona pelaamisena.

– Vaikka puhuttiin paljon niin sanotusta pakkovoitosta, emme sortuneet panikointiin. Pelattiin kokonaisuutena rennosti. Vastustaja paransi pelin edetessä, mutta pystyimme kontraamaan siihen hyvin. Jalat olivat tänään irtonaisessa kunnossa, mikä näkyi hyvänä torjuntapelaamisena.

KoVen päävalmentaja Petri Sainio kaipasi suojateiltaan oma-aloitteisuutta. Tappioputken katkaisuun ei ole oikoteitä.

– Eka erässä ei oltu valmiita pelaamaan. Valmistautuminen jäi jostain syystä vaillinaiseksi. Otan sitä vähän myös omaan piikkiini. Tänään olisi saattanut olla pisteitäkin tarjolla, jos olisimme pystyneet vetämään matsin edes hyvällä normitasollamme. Tehtiin liikaa virheitä ja oltiin pehmeitä. Ei voi jäädä odottamaan. Oma peli pitää aina tehdä. Loimulla on selvästi parempi balanssi pelaamisessaan.

Loimu-käskijä Ismo Tuominen oli tyytyväinen näkemäänsä. Illan odotusarvo täyttyi ehyen joukkuepelin kylkiäisenä.

– Hyvä fiilis, tärkeät pisteet tulivat. Tänään oli kiva olla valmentaja. Hallissa musiikki soi, yleisö kannusti ja joukkue pelasi hyvin. Tasaista suorittamista kauttaaltaan. Pisteet jakautuivat tasaisesti. Ne olivat lopulta tämän illan tärkein anti. Pelirutiinimme oli hyvällä tasolla. Silva veti hyvän vastaanottopelin. Ariasin hakkuripeliin olen tyytyväinen, vaikka tehot laskivatkin ottelun edetessä. Hän pysyi kentällä koko matsin ajan, kuten oli etukäteen toiveissakin.

Juha Palosaari