Loimu nappasi klassisen pakkovoiton

Kuva: Tuomas Pelto.

LENTOPALLO. Loimu oli klassisen pakkovoiton edessä kohdattuaan Team Lakkapään Kerttulan tiistai-illassa. Välillä mallikastakin lentopalloa sisältänyt ottelu päättyi lopulta odotusarvojensa mukaisesti. Kotivoitto tuli lukemin 3–1 (25–18, 29–27, 19–25, 25–20).

Haasteiden virrassa liigakauttaan läpikäyvä Loimu oli ennen tiistaita saavuttanut täyden kolmen pisteen potin vain kolme kertaa. Edelliskerrasta (3–0-vierasvoitto Korson Vedosta) oli ehtinyt vierähtää jo kolme kuukautta. Kahdentoista peräkkäisen tappion rasittaman rovaniemeläisen Team Lakkapään vierailu kotiparketilla tarjosi oranssimustille erinomaisen mahdollisuuden karmean tilastopainajaisen korjaamiseen.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Loimu onnistui kuin onnistuikin nujertamaan sitkeästi vastaan hangoitelleen vieraansa. Kolmen pisteen saaliin myötä on huomattavasti helpompi lähteä kohti tulevia haasteita. Seuraava tasonmittaus on edessä heti ensi lauantaina Tampereella Rantaperkiön Iskun vieraana.

Masentavan tappioputken jatkumisesta huolimatta Team Lakkapää sai lähteä pitkälle kotimatkalleen pää pystyssä. Kovia kokenut nuori joukkue jätti parketille kelpo työnäytteen. Isännät joutuivat vääntämään pakkovoittonsa eteen hikisen iltapuhteen. Yhtään pistettä ei tullut ilmaiseksi.

Ottelun avauserä oli Loimun kontrollissa. Vahva vastaanotto loi kivijalan monipuoliselle hyökkäyspelille, joka pirstoi rovaniemeläisten vastarinnan atomeiksi. Erävoiton takasi sentteri Karri Sihvonen (4/+4, 1 ässä) kolmen pisteen pituisella syöttövuorollaan.

Taistelu kiristyi kakkoserässä. Pitkän pelimatkan rasitukset pohkeistaan karistaneet mustapaidat saivat juonesta kiinni. Soihdunkantajaksi nousi hienoa comeback-kautta vetävä Jouni Palokangas (21/+19, 2 ässää, 1 torjunta, vastaanotto 50%), jonka johtajuus vapautti isot vedet liikkeelle. Erävoitosta väännettiin aina jatkopalloille saakka molempien joukkueiden päästyä yrittämään ratkaisua eräpalloilla. Ratkaisevan pisteen naulasi lopulta Loimu-kippari Ossi Rumpunen (20/+8, 2 ässää, 2 torjuntaa, vastaanotto 56%) timanttisella ässäsyötöllään.

Taistelukirveen esille kaivanut Team Lakkapää jatkoi ristiretkeään heti pitkän erätauon jälkeen. Betonimainen torjuntapeli (7 torjuntapistettä) torpedoi täydellisesti isäntien kaksi erää mallikkaasti sujuneen hyökkäyspelin. 16-16-tasatilanteessa syöttämään tullut passari Arash Dosanjh (3/0, 1 ässä, 2 torjuntaa) siivitti rovaniemeläiset kaventavan erävoiton taanneeseen irtiottoon.

Neljäs erä jäi ottelun viimeiseksi. Erätappiosta sisuuntuneet isännät löysivät kadonneen ryhtinsä ja ratkaisivat tasaisissa merkeissä edenneen erän teknisen aikalisän jälkimainingeissa. Hienoa johtajuutta osoitti loukkaantumisensa jälkeen parketille palannut Ryan Meehan (8/+6, 1 ässä, 3 torjuntaa), jonka sentteripelaamisessa oli tekemisen meininkiä.

Pakkovoittoasetelmasta huolimatta Loimu onnistui työstämään kollektiivisesti tasapainoisen iltapuhteen. Jokainen mies hoiti leiviskänsä kunnialla. Passari Ville Juntura (3/+2, 1 ässä) johti orkesteriaan mallikkaasti. Hakkuri Daniel Vargas (19/+9, 1 ässä, 2 torjuntaa) aloitti jäätävästi, mutta katosi kuvasta pitkän erätauon jälkeen. Tuukka Anttilan (7/+5, 1 torjunta) iltapuhde oli onnistunut. Isäntien parhaana palkittu Kirill Borichev (12/+8, 1 ässä, vastaanotto 55%) jatkoi VaLePa-ottelussa nähtyä nousuvirettään.

Team Lakkapään urhoollinen taistelu nosti esiin odotettuja sankareita. Upeasti pelannut Palokangas sai tulitukea huippulahjakkailta Mäkisen veljeksiltä, joista Peetu (24/+7, 1 ässä, 5 torjuntaa, vastaanotto 59%) osoitti kiistattoman potentiaalinsa. Mielenkiintoinen tuttavuus oli vasta 16-vuotias hakkurina pelannut B-juniori-ikäinen Jere (13/+11, 2 torjuntaa), jonka otteissa on todella harvinaista varhaiskypsyyttä.

Team Lakkapään henkinen johtaja Palokangas paketoi ottelun jatkumona kuluvan kauden saagaan. Nuori joukkue elää haastavia aikoja.

– Tyypillinen peli meiltä. Pelattiin sinällään hyvin, mutta hävittiin niukasti. Liikaa jää helppoja palloja kenttään. Pelissä on hyviä hetkiä, mutta niillä ei ole jatkuvuutta. Pitäisi saada enemmän pisteputkia. Peli-ilo on kuitenkin hyvä, vaikka vaikeaa onkin. Pitää vain jaksaa uskoa parempaan huomiseen. Uskoa ei saa missään nimessä menettää. Sunnuntaina on uusi yritys.

Hienosti onnistunut Borichev kiitteli joukkueensa asennetta, jota ei kipsannut otteluun liitetty pakkovoiton teema.

– Peli-ilme oli hyvä, vaikka etukäteen puhuttiinkin paljon pakkovoitosta. Oltiin liikkeellä hyvällä asenteella. Ei ollut paniikkia missään vaiheessa. Voittoerät pelattiin kokonaisuutena hyvin. Lakkapää vei yhden erän torjuntapelinsä ansiosta. Voitto maistuu tietysti hyvältä.

Rovaniemeläisten legendaarinen päävalmentaja Normunds Veinbergs antoi suojateilleen synninpäästön. Työ kokemattoman joukkueen kanssa vaatii aikaa.

– Joukkueen taistelutahto säilyi läpi ottelun. Siihen olen tyytyväinen. Jaksettiin taistella, vaikka jälleen oli vaikeita hetkiä. Hävittiin syöttö-/vastaanottopelaamisessa, joka oli huonompaa kuin vastustajalla. Hyvien pallojen tappoprosentti pitäisi olla parempi. Syöttövirheitä tuli liikaa leijasyöttöjen saralla. Niissä näkyy tietynlainen epävarmuus. Testiin tuleva hakkuri on nuori ja kehityskelpoinen kaveri. Mikäli kaikki menee hyvin, hänet on tarkoitus saada pian kentälle.

Loimu-käskijä Ismo Tuominen oli tyytyväinen tärkeimmän tavoitteen toteuduttua. Täysi pistesaalis toi joukkueelle arvokasta lisähappea.

– Pelistä ei muodostunut lopulta vaikeaa. Jatkopalloja ei saatu tapettua niin paljon kuin olisi ollut mahdollista. Puolustuspeli onnistui mainiosti, kuten tilastot osoittavatkin. Kolmen pisteen voitto oli tärkeä ja se saavutettiin. Hakkuripeli hyytyi pitkän erätauon jälkeen. Siihen pitää vielä paneutua tarkemmin. Luis Ariasin kanssa edetään maltilla. Vastuuta on luvassa, kun saadaan treeneissä tarpeeksi miehestä irti. Nyt siirretään ajatukset nopeasti Isku-peliin.

Juha Palosaari