Kotoutumista ja kotikansainvälistymistä

Varissuon Suomi-kahvila tarjoaa puitteet kulttuurien kohtaamiselle

Katariinan seurakunnan maahanmuuttajien ja kansainvälisen työn pappi Johanna Viirros (vas.) ja vapaaehtoistyöntekijä Seija Niemi vannovat monikulttuurisen ja dialogisen maahanmuuttajatyön nimeen.

SEURAKUNTA. Katariinanseurakunta on alkanut pyörittää Varissuolla Suomi-kahvilaa, joka on tarkoitettu kohtaamispaikaksi kaikenikäisille suomalaisille ja Suomeen muualta muuttaneille. Kahvilaa pidetään Yhdessä-yhdistyksen tiloissa Varissuon kirjaston alakerrassa kahden viikon välein. Ensimmäinen kerta oli keskiviikkona 13. tammikuuta. Silloin paikalle saapui 22 kahvittelijaa, joista 14 oli suomalaisia ja 8 muualta muuttaneita.

– Osa oli kotoisin Nepalista, osa Irakista, osa Libyasta ja osa Venäjältä. Tunnelma oli todella rento ja vapautunut, kertoo kahvilan vapaaehtoisessa vastuuringissä viihtyvä Seija Niemi.

Kaikki paikalla olleet osasivat jonkin verran suomea, joten keskustelut lähtivät helposti liikkeelle valmiiksi annetuista aiheista, jotka ensimmäisellä kerralla olivat Suomi, kotimaa ja naapuri.

– Yhdessäkin pöydässä keskustelijat piirsivät heti paperille Suomen kartan ja alkoivat muistella, miten naapurimaat sijoittuvat Suomen ympärille. Samalla he kertoivat omista taustoistaan ja kotimaistaan, Niemi kertoo.

Kielitaito ei kuitenkaan ole edellytys osallistumiselle.

– Täällä on myös paljon sellaista tekemistä, johon pystyy osallistumaan ilman kielitaitoa, vaikka tarkoitus toki on tekemisen ja jutustelun kautta oppia kieltä, selittää Niemi.

Myös lapset ovat tervetulleita kahvilaan. Heitä varten on varattu pelejä ja askartelutarvikkeita.

Idea Suomi-kahvilalle lähti Hyvinkään seurakunnasta.

– Kun kuulin, miten Suomi-kahvila oli menestynyt Hyvinkäällä, ajattelin, että samanlainen pitää saada Varissuolle. Tänne konsepti on juuri sopiva, sillä Varissuo on Suomen maahanmuuttovaltaisin lähiö, ja paikalliset suomalaiset kaipaavat yhteistä tekemistä maahanmuuttajien kanssa, selittää Niemi.

Kahvilaan ei ole pääsymaksua, eikä sinne tarvitse etukäteen ilmoittautua. Seurakunta tarjoaa kahvit osallistujille. Seuraavan kerran kahvila järjestetään 27. tammikuuta. Silloin aiheena on vuodenajat Suomessa ja muissa maissa.

Seurakunnan maahanmuuttajatyön juuret ulottuvat pitkälle

Kahvilan toiminnasta vastaa Katariinanseurakunnan maahanmuuttajien ja kansainvälisen työn pappi Johanna Viirros, joka nimitettiin vastaamaan seurakunnan maahanmuuttajatyöstä viime vuonna. Vaikka vastuuhenkilö nimettiin viime vuonna, on maahanmuuttajatyötä tehty seurakunnassa jo pitkään.

– Se alkoi tietääkseni 90-luvulla, kun alueelle alkoi tulla inkeriläisiä. Sitten oli muutaman vuoden tauko, jolloin ei ollut nimettyä henkilöä hoitamassa työtä, mutta sitä toki tehtiin silloinkin. Nyt muuttunut yhteiskunnallinen tilanne vaati sen, että maahanmuuttajatyöhön panostetaan taas entistä enemmän, kertoo Viirros.

Viirroksen mukaan turvapaikanhakijoiden tuloon oli seurakunnissa varauduttu, mutta silti Suomeen paenneiden ihmisten määrä yllätti kaikki. Seurakunta on yrittänyt auttaa turvapaikanhakijoita monin eri tavoin.

– Diakoniatyö on auttanut heitä erittäin laajasti. Olemme tukeneet heitä materiaalisesti yhdessä SPR:n ja sosiaalitoimen kanssa.

Katariinanseurakunnassa on jo pitkään järjestetty myös Food and hope -iltoja vähävaraisille nuorille aikusille. Illat ovat olleet suosittuja myös nuorten maahanmuuttajien keskuudessa.

– Yritämme tarttua haasteisiin rohkeasti ja saada ideat nousuun myös maahanmuuttajien keskuudessa. Näen, että Varissuolla on pitkään ollut mielenkiinnon siemen muita kulttuureja kohtaan. Olemme jo päässeet vaikeimpien karikoiden yli ja nykyisin kaikki maahanmuuttajaryhmien yhdistykset ottavat seurakunnan avoimesti vastaan. Pohjatyö on siis valmis ja nyt on aika etsiä maahanmuuttajatyöhön uusia muotoja, Viirros pohtii.

Ei kynnyksiä eri uskontokuntiin

Viirroksen mukaan on tärkeää, ettei maahanmuuttajatyössä ole kynnyksiä eri uskontokuntien tai seurakuntien välillä. Varissuolla Katariinanseurakunta tekee yhteistyötä muun muassa seurakunta Uusipesulan ja Helluntaiseurakunnan kanssa.

Turvapaikanhakijoiden suhteen Viirros ei näe suurta eroa siinä, onko kristitty, muslimi tai vaikka ateisti.

– Kristityt turvapaikanhakijat ovat täälläkin arkoja osallistumaan mihinkään, sillä usko on usein ollut vainon syy heidän kotimaassaan. Esimerkiksi Iranissa ja Syyriassa kristittyjä on vainottu paljon Isisin myötä, joten he ovat tottuneet pitämään uskostaan matalaa profiilia.

Arviot kristittyjen osuudesta Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista vaihtelevat.

Seurakunta on pohtinut myös, miten he toimivat, jos esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut ihminen kolkuttaa kirkon oveen.

– On tilanteita, joissa asioita on tulkattu virheellisesti tai puuttellisesti. Tai joskus pelko aiheuttaa sekaannuksia. Pystymme auttamaan valitusajan aikana, jos on syytä olettaa, että hakemuksen käsittelyssä on sattunut jokin sekaannus, selventää Viirros.

Monikulttuurisuuden sunnuntai

Osana maahanmuuttajatyötään Katariinan seurakunta järjestää sunnuntaina 13. maaliskuuta Monikulttuurisuuden sunnuntai -tapahtuman Varissuon kirkossa. Tilaisuudessa lähestytään teemaa monikulttuurisen messun ja Deep talk -työskentelyn kautta.

Deep talk -menetelmän perustana ovat ikiaikaiset, syvälliset, hengelliset ja voimauttavat kertomukset, joiden kautta osallistuja ja hänen yhteisönsä voivat peilata elämäänsä ja kokemuksiaan. Menetelmä perustuu dialogisuuteen ja toisten arvostamiseen.

Tilaisuus järjestetään Turun arkkihiippakunnan myöntämällä stipendillä.

Janica Vilen