Karavaanareiden messuilla riitti vilskettä

Liedon yhdistyksen puheenjohtaja Tauno Raitaluoma esitteli messuvieraille lähiseudun leirintäalueita.

HARRASTUKSET. 
Caravan Show -messuilla Turun Messukeskuksessa aurattiin 8.–10. tammikuuta leirintämatkailunäkymiä vuoteen 2016. Paikalle saapui tänäkin vuonna satoja autokuntia ympäri Suomea pakkasesta huolimatta.

Messuhalleissa oli esillä näyttely, jossa oli tarjolla 162 ostettavaa kalustoa. Mukana oli muun muassa joukko uutuuksia ja erikoistakin nähtävää kuten pisaravaunut.

Matkailuajoneuvotuojat ry:n Bo Karlssonin mukaan vuosi 2015 oli kaupalle haasteellinen. Talouden epävarmuustekijät jäädyttivät kokonaan monen matkailuajoneuvohankinnan.

Tällä hetkellä matkailuautojen myynti on lievässä kasvussa ja matkailuvaunujen taas laskussa, hän kertoo.

Uudistuksia harrastuksen helpottamiseksi

Järjestäytyneitä karavaanareita, matkailuvaunun tai matkailukaluston käyttäjiä, oli viime vuoden lopussa 63 238. Vuonna 1964 perustettuun SF-Caravan ry:hyn kuuluu Suomesta 75 paikallista jäsenyhdistystä. SF-Caravan ry:n puheenjohtaja Juha Hämäläinen kertoo liiton hakevan tänä vuonna uutta otetta ja uusia jäseniä muun muassa uudistamalla sääntöjään ja suunnittelemalla automatkailun järjestämistä yhteisomisteisella kalustolla, samalla periaatteella kuin esimerkiksi loma-osakkeet toimivat.

Jos matkailuauton hinta on 50 000 ja sen jakaa kymmenen perheen kesken, on entistä useammalla mahdollisuus aloittaa harrastus, Hämäläinen tuumaa.

Paikallisten karavaanariyhdistysten pisteellä lähiseudun leirintäalueita esitteli Liedon yhdistyksen puheenjohtaja Tauno Raitaluoma.

Liedon Leporanta on hieno paikka, joka sijaitsee vanhalla soranottopaikalla, missä on juomakelpoista vettä. Kaarinan Kuusistossa, Maskun Mussalossa, Naantalin Salorannassa ja Piikkiön Harvaluodossa pääsee leiriytymään meren rannalle, listaa Raitaluoma.

Hän itse on kierrellyt leirintäalueita jo yli 30 vuotta.

Viime vuonna yövyin 167 kertaa jo tässä omalla alueella. Siihen päälle tulee sitten vielä yöpymiset vierailla alueilla, hän kertoo.

Ajokorttiasiat siirtyivät poliisilta Trafille

Messuilla kuultiin myös vuodenvaihteen muutoksista Trafilla.

Tieliikenteen henkilöluvat siirtyivät Trafille, eli jatkossa Trafi ottaa vastaan ajokortti- ja muut hakemukset, luovuttaa tarvittavat luvat ja neuvoo ajokorttiasioihin liittyvissä asioissa, kertoo Jussi Pohjonen Trafin viestinnästä.

Samalla kuljettajantutkinnon teoriakoe uudistuu, ajoneuvon perusvero nousee, ja sähköiset liikkumisvälineet sallitaan määrätyin ehdoin. Sähköisiä liikkumisvälineitä ovat muun muassa sähköavusteiset polkupyörät ja esimerkiksi Segwayt.

Pääperiaate on, että laitteen kulkunopeus määrää paikan ja varusteet, sanoo Pohjonen.

Segwayt ovat hänen mukaansa vielä harvinaisia niiden hinnan vuoksi. Ne maksavat noin 8000 euroa. Sen sijaan Pohjonen ennustaa sähkökäyttöisten potkulautojen yleistymistä, sillä niitä saa jo 300 eurolla.

Janica Vilen