SEURAKUNTA. Varissuon kirkko täyttää tänä vuonna 35 vuotta. Itäkeskuksen vieressä sijaitseva punatiilinen rakennus maastoutuu Varissuon kaupunkikuvaan niin hyvin, että läheskään kaikki ostarilla asioivat eivät edes huomaa kirkon olemassaoloa.

Jotta Varissuon kirkko tulisi paikallisille tutummaksi, viime syksynä aloitettiin kirkon avoimet ovet -toiminta. Varissuon kirkkoa pidetään auki vapaaehtoisvoimin aina keskiviikkoisin klo 17–19.

– Koko projektin tavoite on tehdä kirkko Varissuon alueen asukkaille tutuksi, kertoo alusta asti mukana ollut vapaaehtoinen päivystäjä Teuvo Rantala.

Kirkot ovat Rantalalle tuttuja paikkoja, koska hän on tehnyt työuransa Turun tuomiokirkon ylivahtimestarina. Varissuon kirkkoon Rantala tutustui ensimmäisen kerran päivystäjäksi tullessaan. – Varissuon kirkko on erityisen kaunis tila. Kirkkosalin kynttilät ja kirkkaat valot tekevät paikasta kutsuvan.

Idean isä Jarmo Saksman on eläkkeelle jäänyt Pyhäjärven kirkkoherra, joka viettää eläkepäiviään Varissuolla.

– Itselleni on tärkeää viestittää varissuolaisille, että kirkkoon voi tulla. Tämä on meidän yhteinen kirkkomme.

Kuusi vuotta Varissuolla asunut Saksman on kotiutunut Varissuolle hyvin.

– Olen yllättänyt, kuinka hyvin olemme kotoutuneet. Varissuon rauhallisuus ja kansainvälisyys sekä alueen loistavat palvelut ovat olleet tosi positiivisia yllätyksiä minulle. Täällä on mukavaa kylähenkeä.

Varissuon kirkon aukiolo tarjoaa satunnaiselle ohikulkijalle mahdollisuuden tulla tutustumaan kirkon tiloihin tai viivähtämään kirkkosalin rauhassa. Kirkon aukiolosta ja kävijöiden kohtaamisesta vastaa yli kahdenkymmenen henkilön vapaaehtoisjoukko.

– Haluamme kohdata kaikki ihmiset heidän omilla ehdoillaan, kertoo Saksman.

– Minulle seurakunta on oikeastaan seurustelukunta. Tämä aika huutaa avoimuutta ja yhteyttä ja mielestäni seurakunta on avainasemassa siinä.

Kirkkoon toivotetaan tervetulleiksi kaikkien kansallisuuksien ja uskontojen edustajat.

– Kirkossa saa olla halutessaan yksin omien ajatustensa kanssa, kertoo Rantala.

Avoimissa ovissa on tarjolla myös juttuseuraa.

– Ja ehkä kirkon aukiolo voi olla jollekin kuin pieni keskiviikkoretriitti, kirkon suntiona kirkon rakentamisesta asti toiminut Marja-Leena Berggren summaa.