Vihreä lippu Raision Pioneerit ry:n ympäristötyölle

LAPSET JA NUORET. Suomen Ympäristökasvatuksen Seura on 9. joulukuuta myöntänyt Raision Pioneerit ry:lle Vihreän lipun osoitukseksi suunnitelmallisesta ja korkeatasoisesta ympäristökasvatustyöstä.

Vihreä lippu on kansainvälisesti tunnettu ympäristökasvatusohjelma ja kasvatusalan ympäristömerkki. Suomen Vihreä lippu -ohjelmaa koordinoi Suomen Ympäristökasvatuksen Seura. Kansainvälisellä tasolla ohjelmaa luotsaa maailman suurin ympäristökasvatusjärjestö FEE eli Foundation for Environmental Education.

Lapset ja nuoret ovat Vihreä lippu -projektissa aktiivisia vaikuttajia ja toimijoita aikuisten rinnalla niin suunnittelussa, päätöksenteossa, toteutuksessa kuin tulosten arvioinnissakin. Ohjelman myötä lapset ja nuoret ovat innostuneet kestävämmästä elämäntavasta ja ympäristönsuojelusta uusien taitojen ja oivallusten kautta.

Ekologisen kasvatustoiminnan edelläkävijöitä

Raision Pioneerit ansaitsi ensimmäisenä vapaa-ajantoimijana Vihreän lipun käyttöoikeuden Varsinais-Suomen alueella. Ympäristökasvatuksen merkitys korostuu kestävämpää tulevaisuutta rakennettaessa, myös lasten ja nuorten vapaa-ajantoiminnassa. Monipuolinen ja toiminnallinen ympäristökasvatus perustuu kerho- ja leiritoiminnan ympärille. Toiminnan voimavarana ovat

lapset ja nuoret, jotka osallistuvat aktiivisesti niin projektien suunnitteluun ja toteutukseen kuin tulosten arviointiin.

Maailman pelastaminen on lasten leikkiä!

Vihreä lippu- projektin ensimmäisen vuoden teemaksi Raision Pioneerit valitsivat veden. Projekti kantoi nimeä Osana vettä, koska vedellä on tärkeä merkitys maapallon elämälle. Teema piti sisällään vesistöjen ainutkertaisuutta, kiertoa maapalolla sekä omassa lähiympäristössä. Tavoitteena oli vähentää konkreettisesti yksikkömme ympäristökuormitusta. Ympäristökuormitusta vähennettiin Vihreä lippu sääntöjen, toimintaohjeiden ja kierrätysastioiden avulla.

Vihreät liput neljään päiväkotiin

Muut Vihreä lippu -toimikunnan 9.12. myöntämät Vihreät liput menivät Rauvolan päiväkotiin Kaarinaan ja Lounatuulen päiväkotiin Maskuun, jotka ovat kestävän tason osallistujia, sekä ensimmäistä kertaa osallistuneisiin Kukonharjan päiväkotiin Lietoon ja Päiväkoti Tiitiäiseen Uuteenkaupunkiin.

Kestävälle tasolle siirrettiin Vaahteranmäen päiväkoti Mynämäessä, Taalintehtaan koulu Kemiönsaarella ja Loimaan keskuskoulu Loimaalla.