Merimaskun Ahdon 70-vuotistaipaleen tarinat kirjan kansiin

Merimaskun Ahdon voimistelujoukkue noin vuodelta 1950. Kuva: Merimaskun Ahto.

NAANTALI. Ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Merimaskun Ahto on kannustanut vuosikymmenten saatossa paikkakuntalaisia paitsi urheilun myös kulttuurin pariin. Ensimmäisenä toimintavuonna päätettiin valmistaa jäsenten voimin näytelmä. Kulttuuriharrastuksista ei luovuttu myöhemminkään, sillä urheiluseuralla oli oma näytelmäkerho vuodesta 1964 aina 2000-luvun alkupuolelle asti.

Urheiluseurana se on ollut myös monien kesätapahtumien, kuten Suvilystien ja Suvisoutujen, kantava voima. Tänä päivänä urheiluseurassa harrastetaan lukuisia lajeja, liikuntaleikkikoulusta ampumahiihtoon, pesäpalloon ja äijäjumppaan.

Seuran 70-vuotisjuhlia vietetään Merimaskussa huhtikuun 2016 alussa.

Historiikki valmisteilla

Merimaskun Ahto perustettiin Merimaskun maamiesseurantalon pihalla kasvaneen suuren tammen alla elokuussa 1945. Olosuhteet huomioon ottaen urheiluseura sai merellisen nimen:

– Ahto tarkoittaa aallon murtuvaa harjaa, kertoo Merimaskun Ahdon perustamiskokouksessa mukana ollut Kauko Tammelin, joka oli myös yksi seuran ensimmäisistä puheenjohtajista.

Ahdon historiikki valmistuu vuoden 2016 aikana.

– Haluamme kunnioittaa 70 vuoden aikana mukana toiminnassa olleita jäseniä keräämällä talteen vuosikymmenten tarinoita ja tapahtumia. Haluamme myös näyttää tuleville harrastajasukupolville, miten monipuolista toimintaa seuralla on ollut, seuran puheenjohtajana viimeisen kuuden vuoden aikana toiminut Jukka Läärä sanoo.

Merimaskulaisen tietokirjailija Anne Pentin työ aineistonkeruun parissa on alkanut.

– Urheiluseuralla on näiden vuosikymmenten aikana ollut merkittävä osuus paikkakunnan yhteisöllisyyden luomisessa ja tapahtumien järjestämisessä. Sen lisäksi, että alkuaikojen historia on tallessa hyvin säilyneissä käsin kirjoitetuissa pöytäkirjoissa, perustajajäsenistö kertoo mielellään tarinoita urheiluseuran alkuajoilta, Pentti toteaa.

Uusia vanhoja tuulia

Ahdon uutena puheenjohtajana vuoden 2016 alussa aloittavan Marika Linerin mukaan seurassa on noin 250 jäsentä.

– Melko tuoreena ahtolaisena olen ollut kahden vuoden ajan hallituksessa. Joukkuetoimintaankin on tullut tutustuttua jalkapalloa pelaavan poikani kautta.

Linerin tavoitteena on kehittää seuran toimintaa tuomalla esimerkiksi takaisin joitain lopetettuja seuraperinteitä.

– Ajatuksena on viettää vuoden päästä 10–15 vuoden tauon jälkeen seuran omaa puurojuhlaa, jonka yhteydessä 70-vuotishistoriikki julkistettaisiin.
– Pidämme jatkossakin kiinni myös siitä, että harrastusmahdollisuudet pysyvät 1800 asukkaan Merimaskussa.

Katariina Mäkinen-Önsoy