Lausteella kaivataan yhteisöllisyyttä

lauste valoprojektin satoa

LAUSTE. Turun kaupungin nuorisotyö viettää ensi vuonna 70-vuotisjuhliaan. Vuoden 2016 yksi tärkeä vapaa-aikatoimialan alueellisen työn painopistealueista on Lauste. Torstaina 3.12. pidettiin monitoimitalon ympäristössä Lauste näkyväksi -tapahtuma. Tapahtuma kokosi asukkaat tekemään ja kokemaan yhdessä sekä tuntemaan ylpeyttä omasta asuinalueestaan.

–Yhdessä tekemistä kaivataan Lausteella kovasti. Asukkaat ovat myös valmiita toimimaan itse aktiivisesti asuinalueensa viihtyvyyden eteen. Nyt on kaivattu etenkin yhteistä kokoontumispaikkaa, jossa voisi järjestää tapahtumia, kertoo Lausteella ja Majanummessa Varissuolla ohjaajana toimiva Marianne Uusaho, joka vetää myös Varissuo-Lauste-aluetiimiä vapaa-aikatoimialalla.

Uusahon mukaan kylätalot ovat asukkaiden ykköstoive monissa kaupunginosissa. Kaupunki omistaa tyhjänä olevan tilan Lausteella ja mahdollisuutta sen käyttöönottoon tutkitaan paraikaa. Tila voisi toimia kohtaamispaikkana ja asukkaat järjestäisivät sinne itse toimintaa.

Lauste-päivää herätellään uudestaan

Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden suorittamassa asukaskyselyssä laustelaisten toiveissa ensi vuodelle ja vuosittaisiksi tapahtumiksi nousivat Lauste-päivä ja jo tänä vuonna toteutettu Illallinen taivaan alla muunnettuna puistopiknikiksi. Tänä vuonna järjestetty kirpputoritapahtuma oli menestys ja sen toivottiin toteutuvan myös ensi vuonna.

Turun vapaa-aikatoimialan viisivuotisen Eviva-toimintaohjelman (2011–2015) tavoitteena on ollut ennaltaehkäisevien vapaa-ajanpalvelujen kehittäminen yhdessä muiden toimialojen ja kolmannen sektorin kanssa. Toimintaohjelman aikana on pyritty aktivoimaan turkulaisia kaupunginosittain ja eri kohderyhmät huomioiden. Alueellinen aktivointityö jatkuu nyt osana jokapäiväistä työtä vapaa-aikatoimialan eri palvelualueilla ja aluetiimeissä.

– Lausteelta puuttuu joitain palveluita, koska toimijoita uupuu. Siksi tällaiset tapahtumat ovat erityisen tärkeitä, jotta alueen asukkaat saadaan näkyviksi, heidän äänensä kuuluville ja heistä itsestään aktiivisia osallistujia ja tekijöitä, sanoo Uusaho.

Lapset ja nuoret keskiössä

Marianne Uusaho on ollut mukana myös kolmivuotisessa Nuokkarit nuorten näköisiksi -hankkeessa, jonka tuloksia saattoi ihailla Lauste näkyväksi -tapahtumassakin.

Nuokkarit nuorten näköisiksi -projekti ollut käynnissä kolme vuotta. Sen puitteissa nuoret ovat itse saaneet luoda taidetta nuorisotilaa piristämään. Lausteella esillä on valomaalauksia, mosaiikkitöitä ja seinään maalattu komea nuokkarilaisten omakuva. Villieläinmaalauksia on lisäksi tehty mm. ovia koristamaan.

– Sama projekti on ollut käynnissä myös Varissuolla, Jyrkkälässä ja Pansiossa. Joka nuorisotalosta on tullut oman näköisensä, Uusaho kertoo.
Lausteella koulu, kirjasto, iltapäivätoiminta ja nuorisotila ovat samassa rakennuskokonaisuudessa, joten toiminta tiloissa on monipuolista. Taitelija Katja Mesikämmen on ollut ohjaamassa nuoria Nuokkari nuorten näköiseksi -hankkeessa. Yhteisötaiteilija Sanna Vainionpää on puolestaan järjestänyt työpajoja ja osallistunut iltapäivätoimintaan.

Lauste näkyväksi! -tapahtumassa oli paljon nähtävää ja koettavaa. Mukana oli Turun sirkuksen tulishow ja Varissuon työttömien lauluryhmä Valo, kirjastossa oli esillä avaruus ja tähdet -näyttely. Lausteen iltapäivätoiminta järjesti arpajaiset ja myyjäiset. Partiolaisten pihalla sijaitseva lettupiste oli myös hyvin suosittu.

Avoimissa työpajoissa tehtiin rintamerkkejä sekä taiteilija Katja Mesikämmenen johdolla pimeässä loistavia koruja hamahelmistä. Tapahtuman järjestivät Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala ja alueelliset toimijat.

Kai Saarto