LOIMU HAASTAJANA LYONIN KIMPPUUN

LENTOPALLO. Raision Loimu matkusti tiistaina Ranskaan, jossa se kohtaa tänään keskiviikkona lentopallon Challenge Cupin ottelussa Asul Lyon Métropolen. Parin viikkoa sitten tapahtuneiden Pariisin iskujen vuoksi Loimu varmisteli suurlähetystöstä ennakkoon matkaan liittyviä käytännön järjestelyitä ja sai varoituksen tarkennetuista turvakäytännöistä. Matkustukseen sisältyikin normaaleja Euro-otteluita enemmän tarkastuksia, sillä EU:n sisällä pysymisestä huolimatta maahan tultiin passitarkastuksen kautta ja Loimun ulkomaalaispelaajien oleskeluluvat käytiin tarkasti läpi. Lisäksi ruumassa matkanneihin kasseihin oli tehty tarkistuksia ja tullin haaviin jäi kylmäsuihkepullo, koska siinä ei ollut etikettiä.

Lyonin joukkue on kansainvälinen kova ammattiryhmä. Ulkomaalaisvahvistuksia on kaikkiaan kahdeksan. Ylivoimaisesti joukkueen kirkkain tähti on Vladimir Nikolov, joka ei lentopalloa seuraavalle väelle esittelyä kaipaa. Bulgarialaistähden palkintokaapista löytyy lähes kaikki mahdolliset mitalit ja hänellä on yhteistä historiaa myös Suomen maajoukkuevalmentaja Tuomas Sammelvuon kanssa, sillä he pelasivat yhdessä ranskalaisessa Toursissa vuonna 2005 voittaen mm. Mestareiden Liigan. Nikolovin lisäksi Lyonin riveistä löytyy mm. Bulgarian maajoukkuelibero Vladislav Ivanov, Ukrainan maajoukkueyleispelaaja Andrey Diachov, EM-kultaa voittaneen Ranskaan maajoukkuerinkiin kuuluva keskitorjuja Quentin Jouffroy, kuubalaispassari Javier Gonzalez sekä liuta nuorisomaajoukkueiden pelaajia.

Lyon on tällä hetkellä Ranskan liigassa sijalla 7. Joukkue on pelannut yhden ottelun muita vähemmän parin viikon takaisten Pariisin traagisten tapahtumien vuoksi. Lyonin joukkue oli perjantaina 13. marraskuuta Pariisissa valmistautumassa vieraspeliin kun terroristit aloittivat kauheutensa kaupungissa. Kaksi joukkueen nuorta pelaajaa oli juuri iskujen alkaessa Eiffel-tornin huipulla tutustumassa maisemiin. Joukkue ei lopulta joutunut terroristien kynsiin, mutta heidät lähetettiin heti lauantaina aamulla kotiin ja peli jätettiin pelattavaksi myöhemmin.

Keskiviikon Challenge Cup -peli oli tarkoitus pelata Lyonin pienemmässä harjoitushallissa, johon mahtuu ”vain” 1.200 katsojaa ja jossa Lyon pelaa liigaottelunsa, mutta isännät siirsivät ottelun viime hetkillä samassa kiinteistössä sijaitsevaan isompaan Petit Palais Des Sports -saliin, joka vetää yli 5.000 katsojaa. Kontrasti muutaman viikon takaiseen Challenge Cupin avauspeliin Norjassa on siis melkoinen.

Loimu lähtee vierasotteluun lähes täydellä kokoonpanolla. Matkasta puuttuvat edellisen Euro-vieraspelin tapaan kolmospassari Oskari Eko sekä viime viikolla nilkkansa harjoituksissa loukannut Karri Sihvonen.

– Nyt huomaa kaikesta että vastassa on täysammattilaisryhmä, kaikki hommat toimivat viimeisenpäälle. Oma joukkue on iskuvalmis. Matkustuspäivän jälkeen harjoituksetkin näyttivät lupaavilta. Pelaajista huomaa selvän lisäinnon, kun puitteet ovat erinomaiset ja edessä tärkeä ottelu, kommentoi päävalmentaja Ismo Tuominen.

Loimun ja Lyonin otteluparin toinen ja ratkaiseva osaottelu pelataan Raisiossa keskiviikkona 16. joulukuuta. Otteluparin voittaja kohtaa seuraavalla kierroksella voittajan otteluparista Arcada Galati (Romania) – CEZ Karlovarsko (Tshekki).