KAARINA. Kaarinan Yrittäjiin kuuluva Krossin yrittäjäjaosto täytti 10 vuotta ja juhli jäsentensä sekä yhteistyökumppaneidensa kesken Mac Gregorin tiloissa torstaina 26. marraskuuta. Tänä vuonna Mac Gregor tarjosi juhlalle tilan – 10 vuotta sitten se tarjosi koko alueelle uuden nimen.

– Järjestimme nimikilpailun, johon tuli 151 vastausta. Krossia ehdotettiin Mac Gregorista. Päädyimme siihen, koska se on lyhyt ja iskevä, osoittaa kauppaa ja kappalemittana se tarkoittaa 12 tusinaa eli 144 kappaletta. Juuri sen verran tällä alueella oli kymmenen vuotta sitten yrityksiä, kun yrittäjäjaostoa perustettiin, kertoo jaoston puheenjohtaja Pertti Ketola.

Uusi nimi tarvittiin, sillä samasta alueesta puhuttiin aikanaan usealla eri nimellä.

– Joillekin tämä oli Formaali, joillekin Laasmäki, joillekin Nummenniitty, joillekin Kaarinantien varsi ja joillekin moottoritien varsi, selittää Ketola.

Nyt uusi nimi on vakiintunut. Yrityksiä on alueella jo noin 200 ja työntekijöitä noin 1500.

– Ja kasvamme yhä, mutta tarvitsemme kaikki voimat ollaksemme ykkösiä, puheenjohtaja sanoo.

Kymmenen vuotta sitten Ketola oli yrittäjänä silloisella Teboililla, nykyisellä Nesteellä. Silloin tehtiin tiesuunnitelmia, jotka olisivat siirtäneet Paraistentien saaristoliikenteen Krossin alueelta Kurkelantielle.

– Otin yhteyttä Kaarinan Yrittäjien puheenjohtajaan Tomi Kurkilahteen ja sanoin, että jotain pitäisi tehdä, muistelee Ketola.

Yrittäjäjaoston toiminta saatiinkin nopeasti käyntiin ja tiesuunnitelmat muuttivat muotoaan. Nykyisin Krossissa on muun muassa jokavuotinen Keväthuuto eli kesäkauden avaavat markkinat ja muuta yrittäjien yhdessä organisoimaa toimintaa.

Nyt Ketola on jo eläkkeellä, mutta toimii edelleen Nesteaseman hallituksen puheenjohtajana ja Krossin yrittäjäjaoston puheenjohtajana. Krossikaan ei ole koskaan valmis.

– Tällä hetkellä tarvitsisimme lisää opastetauluja, jotta alueella olisi helpompi kulkea. Yksi probleema on alueen hajanaisuus. Tänne on kaavoitettu kaupan ja teollisuuden alueita sekaisin, puheenjohtaja sanoo.

Tulevaisuudelle hänellä on paljon toiveita.

– Toivon, että alueelle tulisi lisää yritystontteja ja näyttäviä rakennuksia. Krossinkadulle tarvittaisiin rinnakkaistie, sillä moottoritien kylki houkuttelee. Moottoritie on tämän alueen erityispiirre. Nähdäkseni Skanssin alue alkaa jo olla täysi, joten toivotaan, että Krossi lähtee laajentumaan ja vauhdittamaan taloudellista nousukautta, Ketola kommentoi.

Ilman Krossin yrittäjäjaoston puheenjohtaja Pertti Ketolan ja Kaarinan yrittäjien kymmenen vuoden takaisen puheenjohtaja Tomi Kurkilahden aktiivisuutta Krossin jaostoa ei olisi olemassa.
Ilman Krossin yrittäjäjaoston puheenjohtaja Pertti Ketolan ja Kaarinan yrittäjien kymmenen vuoden takaisen puheenjohtaja Tomi Kurkilahden aktiivisuutta Krossin jaostoa ei olisi olemassa.

Janica Vilen