TAPAHTUMAT. Kaarinan itsenäisyyspäivän 6.12. sanajumalanpalvelus ja seppeleen lasku kello 10–11.30 on Kuusiston kirkossa. Juhla järjestetään puolestaan Kaarinan lukion juhlasalissa kello 13. Juhlan musiikkiohjelmassa huomioidaan Jean Sibeliuksen juhlavuosi. Sibeliuksen musiikkia esittävät KvaMu-kvartetti, sellisti Hanne Lund ja pianisti Pasi Helin. Kaarinan kaupungin edustajat laskevat seppeleet sankarihaudoille, vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkeille, veteraanikiville sekä Karjalaan jääneiden haudalle Itsenäisyyspäivän aamuna.

Itsenäisyyspäivän ehtoollisjumalanpalvelus Liedon kirkossa kello 10, jonka jälkeen suoritetaan seppelten lasku sankarihaudoilla ja kahvitarjoilu kunnantalolla. Juhla alkaa Liedon kunnantalon valtuustosalissa kello 12. Tarvasjoen kirkossa kello 11 vietetään Kiitos isänmaasta -pyhäpäivää, jonka jälkeen ohjelmassa on kahvitarjoilu ja juhla srk-talolla kello 12.

Ritaripuistossa syttyy 191 kynttilää

Itsenäisyyspäivää vietetään Maskussa sijaitsevassa Askaisten Ritaripuistossa kello 11 alkaen. Louhisaaren reserviläiset ry:n Aki Simola juontaa tilaisuuden, jossa sytytetään 191 kynttilää Mannerheimristin ritarien ja Suomen itsenäisyyden kunniaksi. Seppeleet lasketaan perinteiseen tapaan sankarivainajien ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkeille.

Ohjelma jatkuu Tiina Uutelan johtaman Maamme-laulun, yhteysjohtaja Pekka Määttäsen tuoman kunnan tervehdyksen ja veteraaniasiantoimikunnan puheenjohtaja Riitta Mäki-Turja-Grönroosin juhlapuheen parissa. Tilaisuus päättyy Louhisaaren reserviläisten kunniavartioon, jota seuraa kahvitilaisuus Askaisten seurakuntatalolla.

Maskussa itsenäisyyspäivän pääjuhlaa vietetään tuttuun tapaan Hemmingin koululla kello 12 alkaen. Tervehdyssanat juhlaan tuo Maskun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Maija Salo ja juhlapuheen pitää pitäjäneuvos Raimo Läksy. Ohjelmassa on muun muassa Paremman Maskun tekijän palkitseminen ja yrittäjäpalkinto vuodelle 2015 sekä tanssi- ja musiikkiesityksiä. Tapahtumista vastaavat Maskun kunta ja seurakunta, Louhisaaren reserviläiset ry, Askaisten kyläyhdistys sekä Askaisten-Merimaskun Karjalaiset ry.

Mitali Mynämäkeä tunnetuksi tehneelle

Mynämäelläkin itsenäisyyspäivä sujuu perinteisen kaavan mukaan kello 10 alkavan jumalanpalveluksen, seppeleen laskun ja juhlan parissa. Kahvituksella alkava juhla järjestetään Laurin koulun juhlasalissa, jossa on luvassa Nousteprassin ja Mynämäen Mieslaulajien esiintymiset sekä baletti- ja nykytanssiesityksiä. Tervehdyksen Mynämäen lukiosta tuo oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Sanne Hiltunen ja juhlapuheen saapuu pitämään emeritusprofessori Paavo Okko. Mynämäki-mitalin jakavat kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juuso Alatalo ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Päivi Maisila. Juhla päättyy Mynämäen seurakunnan kirkkoherra Tapani Kujalan päätössanoihin ja Maamme-lauluun.

Kanta-Naantalin osalta kello 9 ohjelmassa on kunniakäynti ja seppeleen lasku Laivaston muistoristillä Kuparivuoren leirintäalueen kupeessa. Sankarihaudoille seppeleet lasketaan jumalanpalveluksen jälkeen.

Merimaskussa ja Rymättylässä sanajumalanpalvelukset ja seppelten laskut ovat niin ikään kello 10 alkaen sekä Velkualla kello 11 alkaen. Kello 11.30 Merimaskun ja Rymättylän seurakuntakodeissa juhlitaan itsenäisyyttä kahvien merkeissä. Puolilta päivin vietetään itsenäisyyspäivän juhlaa Kristoffer-salissa ja Velkuan koululla.

Itsenäisyyspäivänä muistellaan niin vapaussodan kuin talvi- ja jatkosodan tapahtumia. Kuva Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkon pihalta. Kuva: Ragip Önsoy.
Itsenäisyyspäivänä muistellaan niin vapaussodan kuin talvi- ja jatkosodan tapahtumia. Kuva Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkon pihalta. Kuva: Ragip Önsoy.

Itsenäisyyspäivä alkaa Nousiaisten kirkossa kello 10, minkä jälkeen vieraillaan sankarihaudoilla. Seurakuntatalolla järjestettävään juhlaan juhlapuhujaksi saapuu reserviläisliiton toiminnanjohtaja everstiluutnantti Erkki Lehmus ja musiikista vastaa Nousiaisten Laulajat. Tilaisuuden järjestävät Nousiaisten kunta ja seurakunta.

Paattisilla järjestetään kello 11 itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus, jonka jälkeen seppeleenlasku sankarihaudoille.

Paimio-mitalit jaetaan itsenäisyysjuhlassa

Paimiossa itsenäisyyspäivän jumalanpalvelu alkaa Pyhän Mikaelin kirkossa kello 10. Jumalanpalveluksen jälkeen kunnianosoitukset sankarihaudalla ja Karjalaan jääneiden muistomerkillä. Puolilta päivin itsenäisyysjuhla Paimion kaupungintalon Paimiosalissa, jossa jaetaan muun muassa Paimio-mitalit.
Paimion reserviupseerit ry: ja Paimion seudun reserviläiset ry järjestävät kunniavartiot sankarihaudoilla kello 18–19. Kello 18 lähtee soihtukulkue Jokelan koululta Tillintuvalle, jossa pidetään nuorten itsenäisyyspäivän iltajuhla.

Paraisilla itsenäisyyspäivä näkyy jumalanpalveluksen ja seppeleen laskun muodossa sankarihaudoilla Houtskarin ja Paraisten kirkossa kello 11.

Raision kirkossa on itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus kello 10, jonka jälkeen on kunnianosoitus ja seppeltenlasku sankarihaudalla. Itsenäisyyttä juhlitaan Raision kaupungintalolla kello 12 alkaen.

Kunniaa vuoden ruskolaiselle teolle

Itsenäisyyspäivän vietto aloitetaan jumalanpalveluksilla Ruskon ja Vahdon kirkoissa kello 10, minkä jälkeen sankarihaudoille lasketaan seppeleet. Vahdon seurakuntatalon pääjuhlassa ohjelmassa on muun muassa Alisa Vallilan rytmisen voimistelun esitys ja Vuoden 2015 ruskolaisen teon palkitseminen. Juhlapuheen pitää Turun kaupungin liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari ja tilaisuus päättyy kirkkoherra Pasi Salmisen päätössanoihin sekä Maamme-lauluun.

Sauvossa kello 10 järjestetään messu Sauvon kirkossa ja kello 11.15 juhla Sauvon srk-talolla.

Itsenäisyyspäivän joulutori järjestetään Pyhän Katariinan kirkkoaukiolla kello 11–14. Ohjelmassa on muun muassa kello 9.30 partiolaisten käynti Katariinan hautausmaan sankarihaudoilla, kello 10 messu Pyhän Katariinan kirkossa, kello 11.15 seppelten lasku sankarihaudoille ja kello 11 kirkkokahvit heti messun jälkeen Nummen seurakuntakodissa.

Katariina Mäkinen-Önsoy