Kansainväliset vaihto-oppilaat kaipaavat lunta jo Nousiaisiin

Nousiaisten lukion vaihto-oppilaat Andy Islas (vas.), Anna Russ ja Isabel-Friederike Prüfer ovat Suomessa ensimmäistä kertaa. Kuva: Ragip Önsoy.

NUORET. Nousiaisten lukiota lähes koko kuluvan lukuvuoden käyvät saksalainen Isabel-Friederike Prüfer, italialainen Anna Russ ja meksikolainen Andy Islas kertovat Suomen ilmaston sekä vehreän luonnon yllättäneen heidät. He odottavat jo innolla kylmempiä ilmoja ja erityisesti lunta. Nuorten naisten unelmana on nähdä Turun seudun lisäksi Lappia, poroja ja revontulia.

Lumi sen sijaan on jo itsessään uusi kokemus Meksikosta kotoisin olevalle Islasille.

– Odotan sitä innolla, sillä en ole nähnyt lunta oikeassa elämässä kertaakaan, televisiossa kyllä, hän nauraa.

Suomeen Russ ja Prüfer tulivat vaihto-oppilasjärjestö AFS:n ja Islas Rotaryn nuorisovaihdon kautta. Kolmikosta Prüfer on aiemmin ollut vaihto-oppilaana, kun taas Islasille ja Russille kerta on ensimmäinen.

Ensimmäinen asia, johon he kiinnittivät huomiota Suomeen saapuessaan, olivat valtavat metsäalueet.

– Täällä on uskomattoman paljon puita, Russ ihmettelee.

Tytöille on Nousiaisten lisäksi tullut tutuksi Masku, Naantali, Turku, Salo, Pori, Tampere, Helsinki, Kokkola ja Lappajärvi.

Lukio-opiskelu on vaihto-oppilaiden kotimaissa hyvin erilaista kuin Suomessa. Eräänä suurimmista eroavaisuuksista he mainitsevat luettavien aineiden valinnanvapauden. Täällä opiskelija myös ottaa enemmän itse vastuuta opinnoistaan.

– Italiassa lukiota käydään viisi vuotta, Saksassa kuusi vuotta ja Meksikossa kolme vuotta. Se on lisäksi ihmeellistä, että kaikki ovat niin tuttavallisia. Opiskelijat esimerkiksi kutsuvat opettajia etunimellä, sellainen ei tulisi maissamme kuuloonkaan, he sanovat.

He ovat kokeneet suomalaiset ystävällisenä ja välittömänä kansana.

– Meidät on otettu avuliaasti ja sydämellisesti vastaan, kiittelee Prüfer.

Parhaiksi asioiksi Suomessa Prüfer mainitsee turvallisuuden, Russ henkeäsalpaavat maisemat sekä auringonlaskut ja Islas yllättäen ruoan sekä kielen.

– Kieli tuntuu aluksi vaikealta oppia, mutta kun ymmärrät logiikan, sekin sujuu, muutaman kuukauden kestäneen asumisen jälkeen joitain sanoja jo suomeksi osaavat tytöt vakuuttavat.

Nousiaisten lukion abiturientit Milla Suvanto (vas.) ja Edith Wink valmistautuvat ylioppilaskirjoituksiin. Syyslukukaudella heille tarjoutui oiva mahdollisuus täydentää espanjan kielen osaamista Barcelonan matkan myötä. Kuva: Ragip Önsoy.
Nousiaisten lukion abiturientit Milla Suvanto (vas.) ja Edith Wink valmistautuvat ylioppilaskirjoituksiin. Syyslukukaudella heille tarjoutui oiva mahdollisuus täydentää espanjan kielen osaamista Barcelonan matkan myötä. Kuva: Ragip Önsoy.

Kansainvälisyys näkyy Nousiaisten lukiossa myös ulkomaan matkojen myötä. Lokakuisella Barcelonan kielimatkalla oli opiskelijoita sekä lukion toiselta että abivuodelta. Maskussa asuvat abiturientit Milla Suvanto ja Edith Wink kertovat saaneensa arvokasta käytännön opetusta matkalla.

– Jo viikon aikana aloimme ymmärtää espanjaa yhä enemmän ja enemmän, koska vaikka opetus oli kokonaan espanjaksi, se oli perusteellista ja hyvää, Suvanto ja Wink kommentoivat.

Katariina Mäkinen-Önsoy