OK ITÄ 25.11. liedon srkKOLUMNI. Liedon Kirkko Areenassa keskusteltiin viime viikolla arkkipiispa Kari Mäkisen, tulevan perheministeri Annika Saarikon ja sosiaalipoliitikko Minna Ylikännön kanssa perheiden tulevaisuudesta. Keskeisimmäksi teemaksi Pariisin terroristi-iskujen vuoksi nousi kysymys siitä, miten pelkoa perheissä ja yhteiskunnassa käsitellään.

Suomessa väkivaltarikollisuus on 1990-luvulta alkaen vähentynyt merkittävästi. Elämä Suomessa on turvallisempaa kuin koskaan aikaisemmin. Siitä huolimatta emme voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että myös täällä tapahtuu käsittämätöntä pahaa. Siksi on rehellistä myöntää, että Pariisin iskujen jälkeen eurooppalaisen iholla on uudella tavalla epävarmuuden ja turvattomuuden kokemukset.

Kirkko Areenan panelistien viesti oli selvä: Pelon edessä ei pidä alistua. Esimerkiksi kirkkoon on voitava jatkossakin tulla ilman turvatarkastuksia. Paras lääke pelkoon on elämän jatkuvuutta ylläpitävä tavallinen arki. Keitetään perunat. Pidetään sylissä. Pestään hampaat ja silitetään lapset uneen.

Pahinta on, jos ryhdymme pelkäämään ja sulkeudumme muurien sisäpuolelle. Itse asiassa silloin terroristit ovat saavuttaneet, mitä ovat halunneet.

Uskonnoilla ei terrorismia tai väkivaltaa voi perustella. Uskonnot ovat rauhan liikkeitä. Siksi tuntui erityisen tärkeältä, että myös uskontojen johtajat selkeästi tuomitsivat väkivallan ja irtisanoutuivat uskonnon ja ääriliikkeiden yhteen kytkemisestä.

On erityisen vastenmielistä ja tuomittavaa, jos väkivaltaa yritetään perustella uskonnolla. Paras turva viharikoksia vastaan on uskontojen, kulttuuritaustojen ja vakaumusten turvallinen vuoropuhelu, rinnakkainelo ja yhteistyö. Ääri-ilmiöitä ja turvattomuutta vastaan on kamppailtava yhdessä”, lausuivat suomalaiset uskontojohtajat heti Pariisin iskujen jälkeen.

Ensi sunnuntaina kirkoissa kajautetaan tuttu adventtivirsi ”Hoosianna Daavidin poika”. Lauluun liittymällä vastaanotamme keskellemme aasilla ratsastavan Rauhanruhtinaan. Iloitsemme siitä, että Jeesus on tullut ja vapauttanut meidät yhteyteen Jumalan ja toistemme kanssa. Tässä on kristinuskon ja joulun pääviesti.

Risto Leppänen

Liedon seurakunnan kirkkoherra