Liedon Sarastuksen talossa tehdään moniammatillista yhteistyötä kunnan ja sairaanhoitopiiri välillä

Hallinnollinen osastonhoitaja Johanna Aaltonen (vas.) ja sosiaalityöntekijä Mari Männikkö uskovat, että moniammatillinen yhteistyö paranee, kun sairaanhoitopiiri ja kunta – erikoissairaanhoito ja peruspalvelut – kulkevat rinnan uudessa Sarastus-talossa.

LIETO. Liedon ja sen lähialueen mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat muuttaneet lokakuussa saman katon alle Liedon keskustaan, uuteen noin 1200-neliöiseen Sarastuksen taloon, osoitteeseen Hyvättyläntie 12. Uusia tiloja esitellään lietolaisille, marttilalaisille ja koskelaisille perjantaina 27.11. kello 12–15 avoimien ovien ja kakkukahvituksen merkeissä. Henkilökunta kierrättää kävijöitä ja kertoo sekä uusista tiloistaan että työstään.

Uusien tilojen alakerrassa on Liedon kunnan uusi psykososiaalinen yksikkö eli päihde- ja mielenterveyspalvelut sekä perheneuvola, lastenvalvoja, asumispalvelut, työttömien terveydenhuolto ja A-klinikan sivuvastaanotto. Yläkerrasta taas löytyy Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alaisuudessa toimivat Liedon lastenpsykiatrian, nuorisopsykiatrian ja aikuispsykiatrian poliklinikat.

– Alakerrasta löytyy siis matalan kynnyksen peruspalvelut ja yläkertaan mennään lähetteen kanssa, selventää psykososiaalisen yksikön esimies, sosiaalityöntekijä Mari Männikkö.

– Tässä toteutuu myös sairaanhoitopiirin ajatus siitä, että lasten, nuorten ja aikuisten hoito pitäisi järjestää samassa paikassa sekä se, että perushoito ja erikoissairaanhoito ovat lähempänä toisiaan. Muutto oli iso juttu. Nyt on ensimmäistä kertaa kaikki palvelut samassa paikassa, vaikka on Liedossa toki tehty hyvää yhteistyötä aiemminkin, jatkaa hallinnollinen osastonhoitaja Johanna Aaltonen.

Henkilöstö kokoontuu vielä yhteen pohtimaan, miten saisivat uudesta talosta kaiken hyödyn irti.

– Tarkoitus on saada potilaan hoitopolusta mahdollisimman mutkaton. Lisäksi uskomme, että moniammatillista yhteistyötä on helpompi tehdä, kun tunnemme toisemme myös kasvoista nyt kun meillä on yhteiset sosiaalitilat ja tapaamme jatkuvasti arjessa, pohtii Männikkö.

Potilaan tietojen kulku pysyy ennallaan

Vaikka perustaso ja erikoistaso ovat nyt samassa talossa, potilaan tiedot eivät kuitenkaan kulje vapaasti kerrosten välillä.

– Potilaalta tarvitaan edelleen lupa tietojen lähettämiseen. Siinä ajatellaan potilassuojaa, selittää Aaltonen.

Psykososiaalisessa yksikössä potilastietojärjestelmä muuttuu vuoden vaihteessa, kun he siirtyvät terveydenhuollon piiristä sosiaalipalveluiden alaisuuteen.

Voi olla, että Sote tuo vielä mukanaan muutoksia uuteen ratkaisuun.

– Ei täällä voitu jäädä odottelemaan soten lopputulosta. Mutta uskomme, että tämä nykyinen systeemi sopeutuu aika moneen malliin, Männikkö ja Aaltonen sanovat.

Tiloista toisiin

Perheneuvola muutti uusiin tiloihin kunnantalolta, lasten ja nuoriso psykiatriat tulivat Karjatieltä, aikuispsykiatria muutti naapurista, Hyvättyläntie 10:stä, mielenterveys- ja päihdeyksissö taas terveyskeskuksesta. Hyvättyläntie 10 on nyt vuokrattavana, kunta ottaa käyttöönsä Karjakadun ja pääterveysasemalla tyhjäksi jääneet huoneet tulevat pian täyteen, kun Aseman terveysasema lakkautetaan joulukuun puolivälissä.

Yhteensä talossa työskentelee 30–40 henkilöä, joista noin kolmannes on kunnan ja kaksi kolmannesta piirin palveluksessa. Sairaanhoitopiiri on vuokrannut talon kokonaisuudessaan sen omistajalta Jari Rastaalta ja jälleenvuokrannut osan tiloista sitten kunnalle.

Janica Vilen