Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlaa vietetään konsertin merkeissä

Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen syntymästä tulee 8.12.2015 kuluneeksi 150 vuotta. Juhlan kunniaksi Pyhän Katariinan kirkossa järjestetään konsertti, jossa esitetään sekä tuttua että harvemmin kuultua Sibeliuksen tuotantoa.

KONSERTTI. Pyhän Katariinan kirkko on tunnettu konserteistaan. Katariinanseurakunnan kanttori Markku Lautjärven isännöimä Cantio Sacra –matineasarja on tuonut Pyhän Katariinan kirkkoon lähes 25 vuoden aikana monia kiinnostavia konsertteja ja esiintyjiä. Joulukuun alussa on Sibelius-aiheisen konsertin vuoro.

Sibeliuksen merkitys suomalaisuudelle on Lautjärven mukaan mittaamattoman suuri. Siksi säveltäjän syntymäpäivän huomioiminen tuntui tärkeältä.

Sibeliuksen sävellykset olivat luomassa suomalaisuutta, kun Suomi oli itsenäisenä valtiona vielä nuori. Hänen sävellyksillään on varsin suuri merkitys koko suomalaisen identiteetin luojana, Lautjärvi selittää.

Sibelius-konsertin ohjelma koostuu yksinomaan Sibeliuksen sävellyksistä. Esiintyjäkaartiin kuuluvat huilisti Ilari Lehtinen, pianisti Marko Autio sekä Pyhän Katariinan kuoro ja mieskuoro Kastellin Laulu. Konsertin laulusolisteina toimivat Katariinanseurakunnan omat kanttorit Elina Kerokoski (altto) ja Markku Lautjärvi (tenori).

Kirkkomusiikin osuus Sibeliuksen tuotannosta on sangen vähäinen. Konsertissa kuullaankin Sibeliuksen harvalukuisten kirkkomusiikkisävellysten lisäksi myös muita hänen teoksiaan. Elina Kerokoski laulaa Sibeliuksen kokoelman ”Viisi joululaulua” (Op. 1) ja Kastellin laulu esittää osia Musique Religieusesta (Op. 113). Pyhän Katariinan kuoro on laajentanut ohjelmistoaan Sibeliuksen kirkolle tilaustyönä säveltämiin graduaaleihin.

Huilu–piano-duo Ilari Lehtinen ja Marko Autio tulkitsevat illan aikana Sibeliuksen tunnetuimpia sävellyksiä aina Berceusesta Valse Tristeen. Sibeliuksen kenties tunnetuinta hengellistä laulua ”Soi kiitokseksi Luojan” pääsee yleisökin laulamaan.

Lautjärvi pitää konserttien järjestämistä luontevana osana kanttorin työtä.

Konserttitoiminta motivoi minua. Pyhän Katariinan kirkko antaa upeat puitteet varsinkin vanhemman musiikin esittämiselle. Uudemman musiikin konserttejakin toki järjestämme, Lautjärvi kertoo.