HENKILÖKUVA. Yhteisöpedagogi Saila Holm (s.1988) on työskennellut Yhdessä-yhdistyksessä kohta kolme vuotta. Varissuolla kirjaston alakerrassa majaileva yhdistys on alueellinen kohtaamispaikka eri kulttuureille. Yhdistys perustettiin vuonna 1998 Lausteella ja Varissuolle se muutti vuonna 2012.
Holm on Yhdessä-yhdistyksen intercultural- eli IKU-projektin toiminnanohjaaja. Projektin päätarkoitus on kehittää eri kulttuurien välistä toimintaa avoimessa kohtauspaikassa. Näkökulma ei siis ole monikulttuurisuudessa, vaan kulttuurien välisyydessä.
– Toimintamme on tarkoitettu kaikille, myös suomalaisille. Tarkoitus on, että ihmiset pääsevät meidän tapahtumissa tutustumaan eri taustaisiin ihmisiin. Täällä ei toimita niin, että suomalaiset järjestäisivät ohjelmaa maahanmuuttajille, vaan kaikki toimivat yhdessä ja oppivat toisiltaan, kertoo Holm.
Tällä hetkellä avoimessa toiminnassa on suomalaisia noin 40 % ja maahanmuuttajia 60 %. Pakolaistilanne ei ole Yhdessä-yhdistyksen toimintaan vaikuttanut – ainakaan vielä.
– Turvapaikanhakijat hakevat ensin oleskelulupaa, jonka saa vain osa. Vasta sitten jaetaan kuntapaikka, jonka myötä alkaa kotoutus. Tällä hetkellä he odottavat päätöksiä. Muutamia on kyllä käynyt meilläkin kyselemässä kielikursseja. Ihmiset eivät halua olla toimettomina pitkään, Holm sanoo.
Joka päivä pieni maailmanympärysmatka
Holm on aina ollut kiinnostunut eri kulttuureista. Hän on ollut vaihto-opiskelijana ja matkustellut paljon.
– Nyt minulla ei enää ole niin suurta matkustamisen tarvetta, kun pystyn töissä tekemään joka päivä pienen maailmanympärysmatkan, hän nauraa.
Holm on työssään nähnyt, miten samanlaisia ihmiset lopulta ovat kulttuurieroista huolimatta.
– Jokaisella tuntuu olevan samat perustarpeet: Ihmiset haluavat olla terveitä, rakastettuja ja tuntea itsensä hyödyllisiksi tekemällä töitä, hän sanoo.
Yhdessä-yhdistyksessä yhdistyy paitsi eri kulttuurit myös eri sukupolvet.
– On ollut hauska seurata, miten eri sukupolvet ovat ystävystyneet täällä. Kaikilla ei omat lapsenlapset asu lähellä, joten täällä ikäihmiset pääsevät tapamaan lapsiperheitä ja toisin päin.
Holmin tavallinen työpäivä koostuu toimistotyötä ja kerhojen ohjaamisesta.
– Lisäksi täällä tulee neuvottua paljon ihmisiä. Vaikka emme ole virallinen infopiste niin ihmiset tulevat usein pyytämään apua juuri meiltä.
Kestävien ihmissuhteiden luominen ei ole helppoa
Holm on kotoisin Hyvinkäältä. Kun hän vuonna 2013 muutti työpaikan perässä Turkuun, hänen piti luoda uudet sosiaaliset verkostot.
– Ehkä siksi pystyn vähän samaistumaan maahanmuuttajien tilanteeseen. Haasteellisimpia ovat ne, jotka jäävät koteihinsa katsomaan satelliittikanavien kautta kotimaansa tv-ohjelmia. Kotiin jääminen saattaa tapahtua helposti ja huomaamatta. Ei ole kovin yksinkertaista löytää paikallisia ystäviä, Holm sanoo.
– Ihmiset hakeutuvat usein sellaisten ihmisten pariin, jotka ovat jollain lailla samassa tilanteessa. Kestävien ihmissuhteiden luominen ei ole helppoa. Sen eteen pitää tehdä töitä. En minäkään oikein vielä tunne alkuperäisiä turkulaisia, sillä olen tutustunut muihin muualta Suomesta ja ulkomailta muuttaneisiin, Holm selittää.
Varissuota hän ei tuntenut entuudestaan lainkaan.
– Työpaikan saatuani aloin kuulla juttuja Varissuon maahanmuuttotilanteesta. Media on antanut alueesta pahamaineisen kuvan, mutta itse en allekirjoita sitä näkemystä.
Holm pitää Yhdessä-yhdistyksen toimintaa tärkeänä ja toivoisi, että samanlaista toimintaa olisi muuallakin. Tällä hetkellä hän kuitenkin jännittää Yhdessä-yhdistyksen järjestämän Avoimen ryhmätoiminnan ja tapahtumien tulevaisuuden puolesta.
– Projektirahoituksemme on katkolla jouluna, eikä ole vielä varmaa, saammeko jatkorahoitusta. Järjestökentällä mikään ei ole pysyvää eikä itsestäänselvää.
Janica Vilen