Raision Kerttulan koulussa vietetään Yhdessä-viikkoa

”Sellaiset asiat, joihin minä olen rehtorina yrittänyt vaikuttaa vuosia, lähtivät heti liikkeelle, kun te kävitte ehdottamassa niitä itse lasten ja nuorten parlamentissa. Teissä lapsissa on voimaa”, rehtori Olli Ranta kannusti oppilaitaan maanantaina Yhdessä-viikon avajaisissa.

Raision Kerttulan koulussa ideoitiin suvaitsevaisuus-viikkoa, mutta lopulta opettajat tulivat siihen tulokseen, että suvaitsevaisuus on alakouluun liian käsitteellinen aihe. Niinpä ohjat annettiin lasten omiin käsiin ja syntyi Yhdessä-viikko.

LAPSET JA NUORET. Kerttulan koulun Yhdessä-teemaviikko alkoi maanantaina 2.11. koulun oppilaskunnan hallituksen järjestämällä tilaisuudella Kerttulan liikuntahallissa. Oppilaskunnan hallitus vastasi oppilaskunnan eli muiden oppilaiden esittämiin kysymyksiin. Lisäksi koululle äänestettiin seuraava teemapäivä. Äänestyksen voitti ylivoimaisesti kännykkäpäivä.

– Kännykät ovat tulleet jäädäkseen. Nyt haluamme oppia käyttämään niitä myös monipuolisesti opiskelun apuna, linjaa oppilaskunnan hallitus.

Raision alakoulujen oppilaat ovat jo yhdessä kokoontuneet miettimään yhteisiä kännykkäsääntöjä kouluihin.

– Kännykät saavat olla koulussa mukana, mutta ne eivät saa häiritä oppituntia. Vielä niitä ei oikein osata käyttää työvälineinä. Opittavaa on, pohtii rehtori Olli Ranta.

Lapsilla on mahdollisuus vaikuttaa

Kerttulan koulussa oppilaskunnan hallitus toimii nyt seitsemättä lukuvuotta oppilaiden asialla. Oppilaskunnan hallituksella on edustus myös kerran vuodessa järjestettävässä Raision lasten ja nuorten parlamentissa, jossa lapset saavat esittää ideoitaan suoraan kaupungin virkamiehille ja luottamushenkilöille. Sekä rehtori että tilaisuudessa puhunut nuorisosihteeri Jouko Lappi uskovat lasten vaikuttamismahdollisuuksiin.

– Sellaiset asiat, joihin minä olen rehtorina yrittänyt vaikuttaa vuosia, lähtivät heti liikkeelle, kun te kävitte ehdottamassa niitä itse lasten ja nuorten parlamentissa. Teissä lapsissa on voimaa, rehtori kannusti oppilaita.

Lappi jatkoi samalla linjalla.

– Esimerkiksi tänä syksynä avattua nuorisotalo Noppaa toivottiin Raisioon 30 vuotta. Lasten ja nuorten parlamentilla oli iso rooli siinä, että asia saatiin vihdoin eteenpäin, Lappi sanoo.

Ilona ja Anni ystävystyivät hallituksen kautta

Ilona Kuusela (5A) ja Anni Huhtala (5B) ovat kaverustuneet oppilaskunnan hallituksessa. Yksi Yhdessä-viikon tavoite onkin saada eri luokkien oppilaat kavereiksi keskenään.
Ilona Kuusela (5A) ja Anni Huhtala (5B) ovat kaverustuneet oppilaskunnan hallituksessa. Yksi Yhdessä-viikon tavoite onkin saada eri luokkien oppilaat kavereiksi keskenään.

Myös oppilaskunnan hallituksessa vaikutustyötä tekevät Ilona Kuusela (5A) ja Anni Huhtala (5B) kokevat voivansa vaikuttaa asioihin.

– Kokouksissa on kivaa ja nyt ei enää yhtään pelota puhua isolle joukolle. On kivaa, kun pääsee päättämään asioista, tytöt sanovat.

Juuri vaikuttamisen vuoksi he alun perin lähtivät toimintaan mukaan.

– Mun pikkusisko oli ensin oppilaskunnanhallituksessa ja sanoi, että siellä on sairaan kivaa ja siksi mäkin halusin hakea, kertoo Huhtala.

Kuusela taas oli pyrkinyt hallitukseen jo aiemminkin, mutta vasta tänä vuonna pääsi varsinaiseksi jäseneksi.

– Aiemmin olin varajäsen. Meidän luokalla on enemmän poikia kuin tyttöjä, joten tytön on vaikeampi tulla valituksi. Varsinaisia paikkoja on vain yksi ja yleensä tytöt äänestävät tyttöjä ja pojat poikia, Kuusela sanoo.

Yhdessä-viikon tavoitteeksi he asettavat yhdessä tekemisen.

– Meillä on tarkoituksena keksiä, mitä kaikkea voimme tehdä yhdessä, vaikka olemme erilaisia. Tytöt voisivat esimerkiksi mennä välillä pelaamaan poikien kanssa jalkapalloa ja pojat taas vuorostaan voisivat osallistua polttopalloon ja hippaan, tytöt pohtivat.

Muutenkin he toivoisivat, että tytöt ja pojat voisivat olla koulussa kavereita ilman, että muut heti epäilevät, että on ihastunut. Lisäksi he toivoisivat, että oppilaat kaverustuisivat myös muiden luokkien oppilaiden kanssa, kuten heille kävi, kun he alkoivat jutella tulevasta Halloween-discosta. Yhdessä tekemisen kautta tytöistä tulikin lopulta ystäviä.

Kännykkäpäivästä he ovat mielissään. Molemmilla on ollut älypuhelin jo pari vuotta.

– Nyt käytämme puhelimella esimerkiksi sanakirjaa, laskinta, kelloa, äidinkielen tarkistusta ja kirjakuja-sovellusta. Padilla käytämme myös tekstinkäsittelyohjelmia, tytöt kertovat ja toivovat saavansa kännykkäpäivänä opettajilta vinkkejä muun muassa uusista opiskelua helpottavista sovelluksista.

Monikulttuurisuutta ja lasten oikeuksia

Yhdessä-viikko jatkui tiistaina Timalin monikulttuurisuuspäivän myötä. Maahanmuuttajataustaiset opiskelijat vetivät Kerttulan oppilaille monikulttuurisuustyöpajoja. Kerttulan koulussakin on maahanmuuttajataustaisia oppilaita 20 prosenttia, joten aiheelle oli tilausta. Keskiviikkona aiheena oli lasten oikeudet ja tänään torstaina Yhdessä-viikkoa kutsutaan viettämään oppilaiden vanhemmat.

– Tarkoitus on, että oppilaat saavat touhuta vanhempiensa kanssa erilaisissa pajoissa musiikin, pelien ja askartelun parissa, rehtori kertoo.

Yhdessä-viikko oli Kerttulassa laatuaan ensimmäinen, mutta ei varmastikaan viimeinen.

Janica Vilen