Perheyrityksestä kasvoi kaivonporauksen edelläkävijä Turun seudulla

Saariston Kaivonporauksen Peter Kronberg ja Jimmy Kronberg sekä Bertel Fjäderin kehittelemä saariston olosuhteisiin sopiva porausvaunu, joka on edelleen käytössä. Asianmukaisin kalustoin kun päästään käsiksi maaperään, mökkikaivon teko kestää maksimissaan päivän. Kuva: Ragip Önsoy.

Saariston Kaivonporauksella on takana 45 vuotta yrittäjyyttä. Tänä päivänä yritys työllistää 15 henkeä, operoi kolmella porakoneella ja sisaryhtiön ruoppausaluksella.

YRITYSUUTISET. Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa 17. lokakuuta 40-vuotisesta yrittäjyydestä timanttiristillä palkittiin Saariston Kaivonporauksen pitkäaikainen yrittäjä Peter Kronberg. Kronberg täsmentää toimineensa yrittäjänä kokonaisuudessaan 45 vuoden ajan, timanttiristejä kun jaetaan tasakymppien välein.

Ensin Kronberg osti 1970-luvulla enoltaan Bertel Fjäderiltä maansiirtoyrityksen, josta hän siirtyi vuonna 1990 niin ikään Fjäderin perustaman Saariston Kaivonporauksen johtoon.

– Olen ostanut Berteliltä siis kaksi yritystä. Muutin Saariston Kaivonporauksen yritysmuodon osakeyhtiöksi 90-luvun alkumetreillä. Samalla aloittelimme ensimmäisiä maalämpöasennuksia, Kronberg kertoo.

Tänä päivänä Saariston Kaivonporauksen yrittäjänä toimii Peterin veljenpoika Jimmy Kronberg, eli yritys on saman suvun hallussa jo kolmannessa sukupolvessa. Jimmy aloitti ensin putkimiehen kesätyöapulaisena vuonna 1992 ja siirtyi vakituiseen työsuhteeseen opiskelujen päätyttyä vuonna 2000.

Palveluihin täydennystä

Saaristokaivojen poraajana aloittanut yritys on jatkuvasti jalostanut toimintaansa. Vuosi 1994, jolloin Saariston Kaivonporaus teki ensimmäisen maalämpöasennuksensa, edusti maalämmön toista tulemista.

Tällä hetkellä maalämmön kysyntä on maanlaajuisesti hiipunut, jopa noin 20 prosenttia viime vuodesta, koska uudisrakentaminen vaihtelee suhdannetilanteen mukaan. Tästä huolimatta olemme pysyneet samalla tasolla kuin viime vuonna, koska valtaosa maalämpöasennuksista tehdään saneerauskohteisiin, Jimmy Kronberg toteaa.

Uusimmat aluevaltaukset Saariston Kaivonporaukselle ovat mökkipaalutukset ja laituripaalutukset kuumasinkityillä porapaaluilla. Sisaryhtiö Saaristonruoppaus Oy:n avulla asiakkaalle tarjotaan kokonaisvaltainen paketti; erityisesti saaristossa kaivoa tarvitseva voi kaivata myös laituria, aallonmurtajaa ja käyttökelpoista rantaa.

– Se oli looginen lisäys palveluihin, koska laiturin perustukset onnistuvat samalla kalustolla kuin kaivonporaustyötkin. Kaivonporauksessa, ruoppauksessa ja laiturinperustamisessa vallitsevat selvät synergiat, Kronbergit selittävät.

Kallioporauksia ja maalämpöasennuksia läpi vuoden

Poraustöitä ja maalämpöasennuksia voi tehdä myös kun on pakkasta, koska kallio ei pakkasesta ja kylmyydestä entisestään kovene. Routaisen maaperän sulattaminen sulatusmatolla mahdollistaa kaivuutyöt ympäri vuoden ja taloa voi lämmittää väliaikaisilla lämmittimillä asennuksen aikana.

Saariston Kaivonporauksen alueella, joka käsittää pääosin Turun saariston ”Kustavista Hankoon”, maalämpöön on aiemmin siirrytty pääosin uusissa omakotitaloissa. Viimeisen 10 vuoden ajan lämpökaivoja ja maalämpöpumppuja on asennettu myös isoihin kiinteistöihin; kerrostaloihin, rivitaloihin ja teollisuushalleihin.

– Maalämpö nousee energiatehokkaasti myös rivi- ja kerrostaloihin sekä teollisuusrakennuksiin, Jimmy Kronberg sanoo.
– Mitä suurempi energiantarve on, sitä enemmän hyötyä maaperään varastoituneesta energiasta saadaan, Kronberg jatkaa.

Tällä hetkellä Saariston Kaivonporauksella on noin 100 maalämpökohdetta vuodessa.

– Toivottavasti suunta on tästä ylöspäin. Kaiken kaikkiaan olemme tehneet yli 1000 maalämpökohdetta, mikä edustaa yhtä prosenttia Suomen lämpöpumppukannasta nykytilanteessa. Prosentti on tosiasiassa melko suuri osuus, kun otetaan huomioon, että toimimme vain Turun talousalueella, Kronbergit huomauttavat.

Katariina Mäkinen-Önsoy