TAPAHTUMAT. Maanantaina 16.11. klo 18.30 kuullaan Paimiosalissa Lasse Heikkilän runomonologin pohjalta dramatisoitu näyttämöteos ”Balladi Ihantalasta”. Teoksen esittävät lausuntataiteilija Jouko Heikkinen ja sellotaiteilija Olli Varonen.

Balladi Ihantalasta on suomalaisen modernin lyriikan isänä tunnetun Lasse Heikkilän (1925–1961) runokokoelma Ihantalan taistelusta. Heikkilä osallistui Ihantalan taisteluun 19-vuotiaana.

Runokokoelma pysyi kuitenkin pitkään piilossa; sen löysi kirjallisuuden tutkija Osmo Pekonen ja teos julkaistiin postuumina 1999.

Runokokoelman pohjalta teos on dramatisoitu näyttämölle; ohjaajana Jussi Myllymäki.

Ensi-illan jälkeen (Jyväskylä 2001) lehdistö tituleerasi teosta suomalaisen ”lyriikan tuntemattomaksi sotilaaksi”. Jyväskylässä teosta esitettiinkin lähes nelisenkymmentä kertaa. Jyväskylän lisäksi Heikkinen ja Varonen ovat esittäneet teosta useita kymmeniä kertoja eri puolilla maatamme.

Teoksen tapahtumapaikkana on sankarihautuumaa. Siellä kirjailija kulkiessaan kuulee sankarivainajien puheet ja ”kirjoittaa ne ylös”. Näin syntyy joukko tarinoita, muistikuvia, Ihantalan taistelusta ja sodasta yleensä.

Taideteoksena ”Balladi Ihantalasta” on sikälikin mielenkiintoinen, että siinä yhdistyy kolme eri taiteen lajia; 1900-luvun suomalainen lyriikka, näyttämötaide sekä saksalainen musiikki 1700-luvulta.

Lausuntataiteilija Jouko Heikkinen tekee unohtumattoman roolisuorituksen tuodessaan eteemme 21 hahmoa, 21 erilaista muistoa ja näkökulmaa taisteluun. Teoksessa on myös toinen roolisuoritus eli sello. Runojen lomaan ja osin päällekkäin on sijoitettu poimintoja J. S. Bachin sellosoolosarjoista, jotka musiikin keinoin tukevat näyttelijän tulkintaa.

Balladi Ihantalasta” kuuluu niiden taideteosten joukkoon, jotka koskettavasti välittävät viestejä ja tunnelmia maamme lähihistorian eräistä dramaattisimmista tapahtumista. Tähän seikkaan on kiinnittänyt huomiota nimenomaan nuorempien polvien yleisö, jolla ei itsellään ole kosketuspintaa sota-aikaan.

Esitys on sekä Paimiosalin kuukausikonserttisarjan tilaisuus että osa Varsinais-Suomen runoviikon tapahtumatarjontaa.