Ensimmäinen Reko-tapaaminen sujui pimeydestä huolimatta mallikkaasti. Kuva: Birgit Hiironen.

NOUSIAINEN. Perjantaina 6.11. Nousiaisten kunnantalon parkkipaikalla pidettiin Nousiaisten ensimmäinen Reko-tapaaminen, jossa tavaraa ja rahaa vaihtui tuhansien eurojen edestä.

– Tilauksia toimitti 12 eri tahoa. Tarjolla oli muun muassa perunaa, kasviksia, munia, leipomotuotteita, hunajaa, polttopuita ja mehuja. Tuotteitaan voivat kaupata yritykset, alkutuottajat tai vaikka yksityiset ihmiset. Se, että myy tuotteitaan Rekossa, ei vaadi mitään erityisiä markkinointirahoja. Monella tuottajalla ei ole mitenkään varaa saada tuotteitaan myyntiin ruokakauppoihin ja silloin Reko on hyvä vaihtoehto, selittää Satu Anttila Nousiaisten Nisupaakareista.

Reko on lähiruokarengas, jossa tuotteita voi myydä ja ostaa ilman välikäsiä. Idea Nousiaisten omasta Rekosta lähti juuri Anttilalta.

– Olen mukana Turun Rekossa ja mietittiin pitkään, että ei jummi, kyllä Nousiaisiin pitää saada ihan oma rengas, ettei tarvitse ajella Turkuun asti. Täälläkin on niin paljon tuottajia, Anttila sanoo.

Kun kauppa ei saa voittoa välistä, ovat tuotteet halvempia sekä ostaa että myydä. Samalla lähituotannon merkitys korostuu, kun ostaja tapaa tuottajan henkilökohtaisesti noutaessaan tavarat. Anttila ei kuitenkaan usko, että Rekoa voisi pitää ruokakauppojen kilpailijana.

– Suurin osa tuotteista on sellaisia, joita ei saa edes ostettua kaupoista. Monet kaupat tekevätkin Rekojen kanssa yhteistyötä antamalla esimerkiksi parkkipaikaltaan tilaa Rekon tapaamiseen, jolloin ihmiset voivat täydentää ostoksiaan helposti ruokakaupasta, Anttila selittää.

Seuraava Reko-tapaaminen on 20.11.

– Kun rupesin tätä järkkäämään, ajattelin, että kerran kuussa voisi tehdä tilaukset, mutta ihmiset hullaantuivat nopeasti ja haluavat tuotteita useammin. Nyt tapaamme joka toinen viikko, kertoo Anttila.

Rekon tilaukset tehdään Facebookissa. Nyt Reko Facebook-ryhmässä on 487 jäsentä. Ryhmässä voi myös kysellä, jos haluaisi ostaa jotain. Usein löytyy nopeasti joku, jolla on tuotetta myytävänä.

– Lisäksi tilata voi, vaikka ei kuuluisi Facebookiin. Silloin voi tulla paikan päälle tapahtumiin ja tehdä tilaukset suoraan toimittajilta, Anttila neuvoo. Yleensä toimittajilla ei kuitenkaan ole ylimääräistä tavaraa heti mukana.

Reko on alun perin perustettu ruuan myymiseen ja ostamiseen, mutta nykyään toiminta on laajentunut muihinkin tuotteisiin. Nousiaisiinkin on tulossa 20.11. myyntiin esimerkiksi käsityöläisten tuotteita. Renkaita on Suomessa jo kymmeniä. Lähin löytyy Turusta, joten Nousiaisten uuteen Rekoon toivotetaan tervetulleiksi myös naapurikuntien ostajat ja myyjät.

Janica Vilen