Naantalin Seniorit täytti 20 vuotta

Naantalin Seniorien juhalpöydässä Naantalin kirkkoherra Jyrki Rautiainen (oik.) ja seuraavana vuorossa Seniorien puheenjohtaja Kari Ruisvaara.

NAANTALI. Naantalin Seniorit kokoontuivat torstaina 19. marraskuuta Naantalin seurakuntakeskukseen juhlimaan 20-vuotista taivaltaan. Juhlassa kuultiin puheita, seurattiin koululaisten esitystä, juotiin kakkukahvit, kuultiin musiikkia, nähtiin kuvaesitys Naantalin Senioreiden vaiheikkaista vuosista ja palkittiin ansioituneita senioreja. Juhlaan osallistui toista sataa henkeä.

Tervehdyssanat lausui Seniorien puheenjohtaja Kari Ruisvaara.

– 20 vuotta sitten 17 urhoollista senioria perusti Naantalin Seniorit. Jäseniä saatiin 32. Seuraavana vuonna heitä oli 72 ja nyt meitä on jo yli 400, kertoi Ruisvaara.

Kaupunginjohtaja Jouni Mutanen kiitteli Seniorien aktiivista toimintaa ja sitä, kuinka Seniorit ovat lisänneet Naantalissa yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Varsinais-Suomen Seniorien piirin puheenjohtaja Aila Harjanne taas oli vaikuttunut naantalilaisten yhteistyöhalukkuudesta ja aktiivisesta toiminnasta ja antoi naantalilaisille haasteen:

– Seniorien keski-ikä on nyt 76 vuotta. Haastan kaikki kutsumaan joukkoomme yhden uuden juuri eläkkeelle päässeen jäsenen.

Kirkkoherra Jyrki Rautiainen puhui Naantalin merkityksestä Armonlaaksona ja muistutti, että armo on annettu ilmaiseksi lahjaksi jokaiselle.

– Nuorena olemme itsellemme ehkä armottomampia. Nyt meillä on tilaa itsellemme ja toisillemme. On lahja saada nauraa itselleen, hän sanoo ja kiittelee Seniorien toiminnan vapauttavaa ja rentouttavaa vaikutusta.

KU 25.11. seniorit2 kopioPerustajajäsen paikalla

Juhlayleisössä istui muun muassa Naantalin Seniorien perustajajäsen Lasse Ala-Ketola.

– 90-luku oli merkityksellinen. Silloin perustettiin Senioreiden yhdistyksiä eri puolille Suomea. Kun perustimme Naantalin Seniorit, laitoimme aluille kolme kerhoa. Nyt kerhoja on jo 19. Virkistyskeskus Keikkula oli tärkeä paikka toiminnan kehityksen kannalta, kertoo Ala-Ketola.

Aktiivisesta toiminnasta hänen mieleensä on jäänyt erityisesti kuntoretki Kuusamoon Karhunkierrokselle.

– Se oli ikimuistoinen matka. Kävelimme 54 kilometriä. Lääkärinä minä tietysti pelkäsin koko ajan, että koska joku loukkaa, mutta mitään ei sattunut. Meillä oli hauskaa ja antoisaa, hän muistelee.

Lisäksi hänellä on lämpimät muistot Naantalin Seniorien esitelmistä.

– Ne ovat olleet keskeisiä myös jäsenhankinnan kannalta. Niitä on pidetty kaikista mahdollisista aiheista. Itsekin olen esitelmöinyt lääketieteellisistä aiheista, hän kertoo.

Naantalin Seniorien ansiomerkit vuonna 2015

Kultainen ansiomerkki:

Reijo Ahola

Mirja Hirvonen

Jouko Kaskinen

Ritva Laiho

Rauno Leonsaari

Tuula Salo

Pekka Valtanen

Hopeinen ansiomerkki:

Ulla Jaakkola

Maija Karinkanta

Tuulikki Lindroos

Asko Mäkinen

Tarja Mäkinen

Marja Pappila

Anna-Liisa Rautasalo

Hannu Taskinen

Juhlahumussa palkittiin ansioituneita

Juhlan yhteydessä myönnettiin myös ansiomerkkejä.

– Pronssisen ansiomerkin voi saada, kun on ollut aktiivisesti mukana toiminnassa kolme vuotta. Sen voi saada vaikka ahkera talkoolainen ja sen myöntää meidän oma yhdistys. Hopeinen vaati kuuden vuoden mukanaolon toiminnassa ja lisäksi jonkinlaisen vastuutehtävän, kuten hallituksessa toimimisen tai kerhon vetämisen. Hopeiset merkit myöntää piiri. Kultaiset merkit myöntää Kansallinen senioriliitto. Kultainen merkki vaatii usein aktiivisuutta jo piiritasollakin, selittää puheenjohtaja Ruisvaara.

KU 25.11. seniorit3 kopio
Juhlassa esiintyi Maijamäen koulun ”Tehdään teatteria” -kurssi, johtajanaan Sanna Takamäki. Koululaisten esityksessä käytiin läpi Seniorien kerhoja ja historiikkia hyväntahtoisesti vitsaillen.

Janica Vilen