Naantalin omaishoitajien hyvinvointitapaamiset tukevat arkea

Naantalin kaupungin terveydenhoitaja Salla Miesvirta (vas.) ja avohuollonohjaaja Kirsi Peijonen Kotihoidon tukipalveluista esittelivät Naantalin Urheilutalolla 8.10. järjestetyillä Ikääntyminen arvoonsa -messuilla ikäihmisten omaishoitajille tarkoitettuja tapaamisia. Kuva: Ragip Önsoy.

SENIORIT. Naantalin kaupunki tarjoaa vuodenvaihteesta alkaen hyvinvointitapaamisen ikäihmisten omaishoitajille. Terveydenhoitaja–sairaanhoitaja Salla Miesvirran mukaan tapaamisten tavoitteena on tukea omaishoitajien jaksamista ja hyvinvointia.

Tiedotteet on postitettu kirjeitse syksyn aikana yli 65-vuotiaiden omaishoitajille ja tapaamiset aloitetaan alkuvuodesta, Miesvirta kertoo.

Hyvinvointitapaamiset ovat yksi omaishoitajille tarjottavista ammatillisista tukimuodoista ja ne perustuvat kansallisen omaishoidon kehittämisohjelman toimeenpanoon.

Tapaamiset toteutetaan yhteistyössä hoito- ja vanhuspalveluiden sekä terveyskeskuksen kanssa. Tarjottava tuki on asiakkaalle vapaaehtoista, luottamuksellista ja maksutonta, Miesvirta lisää.

Hyvinvointitapaamiset pyritään järjestämään pääsääntöisesti Naantalin terveyskeskuksessa.

Naantalissa on noin 100 rekisteröityä omaishoitajaa. Tapaamiset aloitetaan heistä, jotka ovat toimineet omaishoitajina pisimpään, avohuollonohjaaja Kirsi Peijonen Kotihoidon tukipalveluista sanoo.
– Tapaamisissa ovat läsnä hoitaja ja omaishoitaja.
Omaishoitaja saa tapaamisessa ohjausta sekä tietoa omaishoidon tukipalveluista. Tarvittaessa hoitaja voi ohjata omaishoitajan esimerkiksi kuntoutukseen, Peijonen jatkaa.

Omaishoitolain voimaantulo vuonna 2006 lisäsi omaishoidon tunnettuutta, minkä seurauksena useat kunnat alkoivat tukea omaishoitajia uusin tavoin. Omaishoidettaville ja -hoitajille tarjotaan edelleen palveluja eri puolella maata hyvin vaihtelevasti.

Miesvirran ja Peijosen mukaan erityisesti kotipalveluille on ollut kysyntää omaishoitajia tukevien hyvinvointitapaamisten lisäksi. Hyvinvointitapaamisissa voidaan kartoittaa tuen tarve jokaisen omaishoitaja ja -hoidettava -parin kohdalla yksilöllisesti.

Katariina Mäkinen-Önsoy