MUSEOT. Kuusen, hyasinttien, neilikoiden ja appelsiinien tuoksuinen joulu avautui Naantalin museoon 28. marraskuuta, kun Hiilolan porvariskotiin laitettiin esille jouluaiheista aineistoa museon kokoelmista. Kokoelmat pitävät sisällään niin jouluisia valokuvia, joulukortteja ja -lehtiä kuin arkistoaineistoa, keittokirjoja, joulukoristeita ja -lahjojakin.

Valokuvissa näyttäytyy esimerkiksi joulunaika Kalevanniemen lastenparantolassa sekä Aleksanterinkadulla (nykyinen Mannerheiminkatu) sijainneessa Franckin kauppiassuvun kodissa.

– Perheen joulunviettoa vuodelta 1907 kuvaavasta valokuvasta löytyy muun muassa vuonna 1826 Nousiaisten Sukkisissa syntynyt ja Naantalissa vuonna 1911 kuollut suvun patriarkka Carl Franck, kertoo museoassistentti Ritva Joensuu.
– Kuva-arkistoamme on täydentänyt myös lastenparantolan eräs pitkäaikainen potilas, Joensuu lisää.

Koristeista himmeli on saatu lastenparantolasta ja vuodelta 1921 peräisin oleva joululintu puolestaan kirkkoherran rouva Helmi Kiviluodolta.

– Koristeita oli tapana tehdä käsityönä. Näyttelyyn on koottu joitakin ohjeita ja malleja, miltä itsetehdyt koristeet näyttivät, Joensuu esittelee.

Museon kokoelmissa on muutamia esineitä, jotka tiedetään aikoinaan saadun tai annetun joululahjoiksi. Kauppiasperheen Vera Franck esimerkiksi sai vuosina 1870 ja 1882 lahjaksi puisen sikolätin porsaineen sekä nukkekodin. Molemmat leikkikalut on valmistanut Berndt Lundström.

Säätyläisiltä 1700-luvulla alkanut joululahjaperinne yleistyi pikkuhiljaa 1800-luvun puolesta välistä alkaen. 1900-luvun alusta lähtien joululahjavalikoimat olivat kaupoissa jo huomattavasti laajemmat.

– Vanhaa joulumateriaalia lahjoitettu museoon aikojen saatossa suhteellisen vähän, joten päätimme tuoda esille esinekokoelmiin luetteloituja uudempiakin joulukortteja ja -koristeita. Myös museon kuusi sai tänä vuonna poikkeuksellisesti sähkövalot, vaikka nekin ovat normaalisti aivan liian uusi asia 1800-luvun porvariskodissa, jota Hiilolan rakennus edustaa, Joensuu sanoo.
– Vanhan ja uuden jouluperinteen sitoo yhteen esimerkiksi kielo, joka on tekemässä uutta tuloaan joulukukaksi, jatkaa Joensuu.

Hiilolan toiseen saliin on pystytetty lisäksi Naantalin yhteiskoulun satavuotisteokseen Loistakaa tähtinä maailmassa perustuva näyttely. Näyttelyhuoneen on joulukoristeillaan somistanut Kuparivuoren koulun pienluokka.

Näyttelyt ovat avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin 20.12. asti sekä päivittäin ajalla 26.–30.12. Lasten joulu -tapahtuman yhteydessä 13.12. museolla on ohjelmaa lapsille.

Katariina Mäkinen-Önsoy